Συνέχεια στο «μαρτύριο της σταγόνας» στο Χρηματιστήριο - Νέο κύμα πωλήσεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνέχεια στο «μαρτύριο της σταγόνας» στο Χρηματιστήριο - Νέο κύμα πωλήσεων
Νέες απώλειες στο Χρηματιστήριο και συνέχεια απαξίωσης. Διαρκής φυγή κεφαλαίων από το ΧΑ.

Τελ. ενημέρωση 10:45

Από το ένα ρεκόρ στο άλλο πετάνε οι διεθνείς αγορές, αλλά το φθηνό, ρηχό και απαξιωμένο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει στυλώσει τα πόδια σε ένα εύρος 10-20 μονάδων, με διαρκείς πωλήσεις και ανακύκλωση χρήματος.

To XA απέχει σχεδόν 6% από τα υψηλά του στις 1.505 μονάδες με ετήσια άνοδο 9,77% όταν ο S&P 500 βρίσκεται στο +18,4%, ο Nasdaq στο 16% περίπου και ο Dow στο +11%. Παρότι η Λ. Αθηνών κρατούσε τα ηνία της ανόδου στο πρώτο μισό του έτους, πλέον βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις καθώς οι περισσότερες ευρωαγορές την έχουν ξεπεράσει με ηπιότερες επιδόσεις των οικονομιών τους. Συνεπώς το πρόβλημα είναι δομικό για την αγορά.

«Αυτή η στάνη αυτό το γάλα βγάζει», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά χρηματιστηριακός παράγοντας για την παρακμή και την πορεία της εγχώριας αγοράς. Η αγορά δεν υπολογίζει ούτε διεθνή τάση ούτε τις επιλογές των κεντρικών τραπεζών και κυρίως της Fed. Όλα εδώ και πολλούς μήνες περιστρέφονται γύρω από την Εθνική, με την αγορά να αγνοεί σημαντικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ντιλς και αναβαθμίσεων. Άλλωστε το ΧΑ έχει αποδείξει πολλάκις πως θέλει τους δικούς του χρόνους για να δώσει κίνηση, με 5-6 μεγάλες επενδυτικές τράπεζες να κρατούν τα «κλειδιά» των κινήσεων. Πέραν αυτών υπάρχει και το rollover στα παράγωγα που κρατάει έρμαια τη spot καθώς ο «αέρας» ήταν αρκετός σε πολλά χαρτοφυλάκια που βγάζουν πωλήσεις για να καλύψουν margin και να περάσουν στην επόμενη σειρά συμβολαίων.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη πιστοποιημένο τεχνικό αναλυτή, «αφού ολοκληρώθηκε και το χθεσινοβραδινό αφήγημα της μείωσης επιτοκίων κατά 50 μ.β. από τη Federal Reserve, το Χρηματιστήριο Αθηνών, «εγκλωβισμένο» εδώ και πάνω από 25 συνεδριάσεις σε στενότατο εύρος μεταξύ 1.400 και 1.450 μονάδων, καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να βρει και να αξιοποιήσει τους καταλύτες εκείνους που θα το οδηγήσουν προς το πολυετές υψηλό του Μαΐου και όχι κάτω από τη διαγραμματική στήριξη των 1.400 η οποία αποτελεί το κοντινότερο «οχυρό» πριν την περαιτέρω επιδείνωση της επενδυτικής ψυχολογίας στη Λεωφόρο Αθηνών.

Αυτές τις ώρες που ο Dow-Jones «ζυγίζει» το αν η παραμονή του σε υψηλό όλων των εποχών είναι διατηρήσιμη ή χρήζει διορθώσεως, το δικό μας ΧΑ δεν κατάφερε το τελευταίο διάστημα να εκμεταλλευτεί το υποστηρικτικό διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον και να καταστεί περισσότερο ενδιαφέρον στα μάτια εγχώριων και ξένων επενδυτών.

Η αξία των ημερήσιων συναλλαγών βλέπει στις περισσότερες συνεδριάσεις το ψυχολογικό ορόσημο των 100 εκατ. Ευρώ «με τα κυάλια» και ενώ πλησιάζουμε στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπερ σημαίνει ότι οι εν δυνάμει επενδυτές είναι… “back to school” και όχι στις παραλίες.

Ενόσω το… «μαρτύριο της σταγόνας» του τζίρου συνεχίζεται, η προ ημερών δημοσιοποίηση της αξιολόγησης από τον Οίκο Moody’s, ο οποίος ανέβαλε εκ νέου την επενδυτική αναβάθμιση του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου, αφαίρεσε άλλον ένα καταλύτη ενεργότερης συμμετοχής των Θεσμικών στα καθ’ ημάς χρηματιστηριακά δρώμενα.

Παράλληλα, ο Τραπεζικός Δείκτης, βασικός πυλώνας της εγχώριας Αγοράς, απέχει περίπου 10% από τα προ διμήνου υψηλά του, παρά τις ελκυστικές μερισματικές διανομές, τη μείωση του business risk κλπ. Πλέον ο κλάδος καλείται να πάει στο «επόμενο επίπεδο» εν μέσω έναρξης κύκλου επιτοκιακών μειώσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με ό,τι αυτές συνεπάγονται για την ανατιμολόγηση των δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, το κόστος των καταθέσεων και συνεπώς την κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το «βάρος» πλέον πέφτει στις επικείμενες ανακοινώσεις για τη δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας, την επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑ και την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, δηλ. σε κρίσιμα εταιρικά γεγονότα τα οποία θα αποζητήσουν από τα ενεργά χαρτοφυλάκια ρευστότητα, είτε «φρέσκια» είτε με «ανακάτεμα» της παλιάς, και τα οποία επιτείνουν την στάση αναμονής των συμμετεχόντων.

Στα θεμελιωδώς «δυνατά χαρτιά» του ΧΑ συνεχίζουν να συγκαταλέγονται η ισχυρή κερδοφορία 1ου εξαμήνου και οι ευοίωνες προοπτικές των εισηγμένων, στοιχεία όμως τα οποία πιθανώς έχουν ήδη προεξοφληθεί σε σημαντικό βαθμό και δεν «εκπλήσσουν» πλέον την Αγορά.

Για αύριο Παρασκευή (20/9) είναι προγραμματισμένο το triple witching, δηλ. η λήξη των παραγώγων συμβολαίων στο ΧΠΑ. Σε διεθνές επίπεδο ξεχωρίζουμε τις αυριανές επιτοκιακές ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας, στις οποίες τον Αύγουστο αρκετοί αναλυτές απέδωσαν το αλησμόνητο παγκόσμιο Κραχ της 5/8 λόγω των συνεπειών που η ίσως απροσδόκητη αύξηση του βασικού επιτοκίου της Bank of Japan επέφερε στο carry trade».

«Διαγραμματικά, το εβδομαδιαίο κλείσιμο του Γενικού Δείκτη θα «κριθεί» αναφορικά με τη σχέση του ως προς τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών, ο οποίος βρίσκεται πέριξ των 1.400 μονάδων, ενώ πειστική ανοδική κίνηση «απαιτεί» τιμές υψηλότερα από την αντίσταση των 1.450 μονάδων», όπως επισημαίνει ο Π. Στεριώτης.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο 0,07% στις 1.420,31 μονάδες, με νέο κύμα πωλήσεων. O FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,07% και ο τραπεζικός συνεχίζει χαμηλότερα με απώλειες 0,10%.

Στις τράπεζες καταγράφεται σημαντική υστέρηση κίνησης, με την ΕΤΕ και την Alpha χαμηλότερα και τις Eurobank και Πειραιώς σχεδόν ακούνητες με κλίση προς τα κάτω.

Ήπια ανοδικά Τιτάν, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, αλλά και Lamda. Αποκαρδιωτική η εικόνα της αγοράς με τα κεφάλαια να συνεχίζουν να αποχωρούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider