Wall Street: Κατοχύρωση κερδών μετά τα ιστορικά υψηλά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Κατοχύρωση κερδών μετά τα ιστορικά υψηλά
Οι τρεις δείκτες οδεύουν να κλείσουν με κέρδη την εβδομάδα

Τελευταία ενημέρωση: 17:30

Με πιο χαλαρές διαθέσεις δείχνουν να κινούνται οι δείκτες στην Wall Street μετά τα νέα ιστορικά υψηλά που κατέγραψαν την Πέμπτη, με τους traders να κατοχυρώνουν τα κέρδη της χθεσινής συνεδρίασης που χαρακτηρίστηκε από επενδυτικό ενθουσιασμό μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve από το 2020.

Συγκεκριμένα ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 1,26% κλείνοντας για πρώτη φορά πάνω από τις 42.000 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,70%, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα επίπεδα των 5.700 μονάδων, ενώ ο Nasdaq έκλεισε στο +2,51% ενισχυμένος από τα ισχυρά κέρδη των Nvidia και AMD (άνω του 4% και 6%, αντίστοιχα) αλλά και των Meta και Alphabet (+3,9% και +1,5%, αντίστοιχα).

Σήμερα ο Dow υποχωρεί 0,17% στις 41.953 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 0,31% στις 5.696 μονάδες ενώ ο Nasdaq διολισθαίνει 0,38% στις 17.946 μονάδες.

Οι τρεις δείκτες οδεύουν να καταγράψουν εβδομαδιαία κέρδη, με τον S&P 500 να αυξάνεται σχεδόν 1,6% μέχρι το κλείσιμο της Πέμπτης. Ο Dow σημειώνει άλμα 1,5%, ενώ ο Nasdaq υπεραποδίδει με άνοδο 1,9%.

Στο ταμπλό η μετοχή της FedEx υποχωρεί σχεδόν 15% αφού η εταιρεία μείωσε τις προοπτικές κερδών της για το σύνολο του έτους και περιόρισε το guidance. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε κέρδη 3,60 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των εκτιμήσεων της Wall Street για 4,75 δολάρια ανά μετοχή. Οι πωλήσεις της εταιρείας ταχυμεταφορών υποχώρησαν σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οδηγώντας την να υποβαθμίσει το guidance για τα κέρδη του έτους από 21 σε 20,50 δολάρια ανά μετοχή.

Η μετοχή της Nike ενισχύεται άνω του 5,5% μετά την ανακοίνωση ότι ο CEO John Donahoe θα παραιτηθεί από τη θέση του στις 13 Οκτωβρίου.

Τα στοιχεία για την ανεργία, μαζί με τη μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα την Τετάρτη, φάνηκε να ενισχύουν το κλίμα των επενδυτών. Οι αρχικές αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας, που ανήλθαν στις 219.000 για την εβδομάδα της 14ης Σεπτεμβρίου, ήταν χαμηλότερες από το αναμενόμενο και παρουσίασαν πτώση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Το πρώτο πακέτο οικονομικών δεδομένων μετά την «τζάμπο» μείωση των επιτοκίων θα πρέπει να ευχαριστήσει τη Fed», δήλωσε ο Chris Larkin, διευθύνων σύμβουλος συναλλαγών και επενδύσεων για το ηλεκτρονικό εμπόριο από τη Morgan Stanley. «Οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας ήταν χαμηλότερες από το αναμενόμενο και δεν θα δημιουργήσουν άμεσες ανησυχίες για την υπερβολική επιβράδυνση της αγοράς εργασίας».

Στα των επενδυτών, η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ πούλησε μετοχές αξίας 896 εκατ. δολαρίων αυτή την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι τα συνολικά έσοδα από τις πωλήσεις μετοχών από τα μέσα Ιουλίου καθώς και τα μερίσματα που εισπράχθηκαν από το 2011 ξεπέρασαν τα 14,6 δισ. δολάρια που ο όμιλος είχε δαπανήσει για «χτίσει» το μερίδιό του στη δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα. Οι συνεχείς πωλήσεις μετοχών της ΒοfΑ από τον Μπάφετ έχουν πλέον καλύψει το κόστος της συνολικής επένδυσής του στην τράπεζα, αφήνοντάς τον με ένα μερίδιο άνω των 34 δισ. δολαρίων που είναι καθαρό κέρδος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BofA, Brian Moynihan, δήλωσε πρόσφατα ότι δεν γνωρίζει τα κίνητρα του Μπάφετ για την πώληση. «Δεν ξέρω τι ακριβώς κάνει, γιατί ειλικρινά, δεν μπορούμε να τον ρωτήσουμε. Δεν το κάναμε», τόνισε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Barclays Global Financial Services την περασμένη εβδομάδα. «Αλλά από την άλλη πλευρά, η αγορά απορροφά τις μετοχές… αγοράζουμε ένα μέρος της μετοχής και έτσι η ζωή θα συνεχιστεί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider