Στα «κόκκινα» οι δείκτες των ευρωαγορών - Απώλειες 3% για την τεχνολογία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα «κόκκινα» οι δείκτες των ευρωαγορών - Απώλειες 3% για την τεχνολογία
Με απώλειες ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση της Παρασκευής οι ευρωαγορές, παρά τα χθεσινά κέρδη που σημειώθηκαν μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν κέρδη και τους περισσότερους κλάδους να κινούνται στα κόκκινα. 

Με απώλειες ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση της Παρασκευής οι ευρωαγορές, παρά τα χθεσινά κέρδη που σημειώθηκαν μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν κέρδη και τους περισσότερους κλάδους να κινούνται στα κόκκινα.

Σήμερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 1,42% στις 514,26 μονάδες, με τις μετοχές τεχνολογίας να χάνουν 2,96%, ενώ οι μετοχές εξόρυξης διολίσθησαν 2,6%. Ο Eurostoxx 50 σημείωσε απώλειες -1,43% στις 4.872 μονάδες.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 1,19% στις 8.229 μονάδες, μετά την είδηση πως το βρετανικό χρέος ανήλθε τον Αύγουστο στα υψηλότερα επίπεδα από την δεκαετία του '60, αντιπροσωπεύοντας το 100% του ΑΕΠ της χώρας, επιβαρύνοντας το έργο της της υπουργού Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, που ετοιμάζεται να καταθέσει τον προϋπολογισμό του έτους τον επόμενο μήνα.

Στους άλλους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,43% στις 18.730 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στο -1,51% και τις 7.500 μονάδες. Στα υψηλότερα επίπεδα από την δεκαετία του '60, αντιπροσωπεύοντας το 100% του ΑΕΠ της χώρας ανήλθε το βρετανικό χρέος τον Αύγουστο, επιβαρύνοντας το έργο της της υπουργού Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, που ετοιμάζεται να καταθέσει τον προϋπολογισμό του έτους τον επόμενο μήνα. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ολοκλήρωσε στις 33.762 μονάδες με -0,83%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 διολίσθησε κατά 0,21% στις 11.753 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση ο FTSE 100 έκλεισε την εβδομάδα με απώλειες 0,5%, ενώ ο DAX και ο CAC 40 κέρδισαν 0,1% και 0,5% αντίστοιχα.

Οι μετοχές αυτοκινήτων υποχώρησαν 3,6%, με τη Mercedes να ηγείται των απωλειών αφού κατρακύλησε πάνω από 8%, προτού μαζέψει τις απώλειες και κλείσει στο -6,81%, μετά τη μείωση στο guidance για το 2024 λόγω της ασθενέστερης ζήτησης από την Κίνα. Οι Volvo και Stellantis έκλεισαν επίσης με απώλειες, με -1,25% και -3,44% αντίστοιχα.

Η μετοχή του οίκου μόδας Burberry υποχώρησαν κατά 3,5% αφού η Jefferies υποβάθμισε τη μετοχή σε underperform από hold και μείωσε τον στόχο τιμής της. Αυτό έρχεται καθώς η εταιρεία αφαιρέθηκε επίσημα από τον FTSE 100 σήμερα.

Στα μάκρο της ημέρας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών για τον Σεπτέμβριο, εν μέσω προειδοποιήσεων από τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών για «σκληρές αποφάσεις» που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να «μαζευτούν» τα δημόσια οικονομικά. Ο δείκτης εμπιστοσύνης της υποχώρησε 7 μονάδες στις -20 καθώς τα νοικοκυριά εμφανίζονται απαισιόδοξα. Επίσης, οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 1% καλύτερα από το αναμενόμενο τον Αύγουστο, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Στη Γερμανία, οι τιμές παραγωγού (PPI) σημείωσαν πτώση 0,8% ετησίως τον Αύγουστο, ενώ σε μηνιαία βάση αυξήθηκαν κατά 0,2%, με τους αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters να αναμένουν μείωση 1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider