Χρηματιστήριο: Πέρασε από τις 1.450 μονάδες με εκτόξευση τζίρου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Πέρασε από τις 1.450 μονάδες με εκτόξευση τζίρου
Νέα ισχυρή άνοδος από ΕΤΕ και Metlen. Ισχυρή δυναμική από ΔΕΗ, Τιτάν. Συνεχίζει το ανοδικό σερί η Alpha.

Από το δύσκολο σημείο των 1.450 μονάδων πέρασε το ΧΑ μέσω από το διήμερο ανοδικό σερί, με πειστικό τζίρο και τις τράπεζες στην πρώτη γραμμη.

Κυρίως η Εθνική είναι αυτή που τραβάει πλέον τον κλάδο, με την Eurobank να ακολουθεί και τις Πειραιώς, Alpha να προσπαθούν να ακολουθήσουν, αλλά ακόμη να μην έχουν πείσει, καθώς στα ενδοσυνεδριακά υψηλά βγαίνουν διαρκώς πωλήσεις. Ενδεικτικό πως η Πειραιώς όπως και χθες έφτασε στα 3,94 ευρώ, αλλά εν συνεχεία ενεργοποιήθηκαν profit takers, με τη μετοχή να υποαποδίδει το τελευταίο διάστημα, κουράζοντας πιθανότατα το γρήγορο χρήμα που αναζητεί ευκαιρίες σε άλλες μετοχές που τρέχουν αυτό το διάστημα όπως ΜΥΤΙΛ, ΔΕΗ, Τιτάν αλλά και ΕΤΕ. Μένει να φανεί αν στις επόμενες συνεδριάσεις τόσο αυτή όσο και η Alpha ούσες πλέον και οι πιο φθηνές τραπεζικές μετοχές θα καταφέρουν αν καλύψουν το μεγάλο χάσμα έναντι των υπολοίπων.

Η αποσαφήνιση του ποσοστού που θα διαθέσει το ΤΧΣ από ΕΤΕ προς ξένα και εγχώρια χαρτοφυλάκια ξεμπλόκαρε την αγορά, ενεργοποιώντας χαρτοφυλάκια να τοποθετηθούν σταδιακά προς τον κλάδο.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του insider.gr, οι αποφάσεις είναι ειλημμένες για τη διάθεση ποσοστού 10% από το 18,39% που κατέχει το ΤΧΣ. Η κυβέρνηση και το ΤΧΣ έχουν κατασταλάξει ότι παρά το πολύ ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που θα επέτρεπε άνετα την πλήρη αποεπένδυση του ΤΧΣ, το προς διάθεση ποσοστό θα ανέλθει σε 10%, ούτε 8% - 10% ούτε 10% - 13%. Το υπόλοιπο ποσοστό (8,39%) θα παραμείνει στα χέρια του Δημοσίου και θα μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο, προκειμένου να διατεθεί για ενδεχόμενη διάθεση σε τυχόν στρατηγικό επενδυτή στο μέλλον.

Η διάθεση του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας θα γίνει με συνδυασμένη προσφορά σε Ελλάδα και εξωτερικό, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι από τη διαδικασία δεν θα αποκλειστούν οι επενδυτές της λιανικής. Ειδικότερα, η συνδυασμένη προσφορά σε Ελλάδα και εξωτερικό θα προβλέπει ότι τουλάχιστον 15% της έκδοσης θα πάει σε retail επενδυτές.

Όπως προκύπτει από την ισχυρή ζήτηση που καταγράφεται στο ταμπλό για μετοχές ΕΤΕ, η τιμή διάθεσης αναμένεται να κινηθεί πέριξ των 7,20 με 7,30 αν και όλα θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, τόσο το placement σε ΕΤΕ όσο και η είσοδος Κύπρου λειτουργούν θετικά και για τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές.

Παράλληλα, «ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες δηλώνει ο ελβετικός επενδυτικός οίκος, UBS, βλέποντας υψηλά περιθώρια περαιτέρω re - rating και υψηλότερες χρηματικές διανομές έναντι των στόχων των διοικήσεων των τραπεζών. Σύσταση «buy» θέτει και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες η UBS. Οι τιμές στόχοι για Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς διαμορφώνονται στα 11,20 ευρώ και στα 5,70 ευρώ αντίστοιχα και για τις Alpha, Eurobank στα 2,32 ευρώ και 2,74 αντίστοιχα.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ έκλεισε σε υψηλός ημέρας με άνοδο 0,81% στις 1.454,22 μονάδες, με τον τζίρο να εκτοξεύεται στα 144,8 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,01% στις 3.544,41 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υπεραπέδωσε λόγω ΕΤΕ με άνοδο 1,6% στις 1.269,52 μονάδες.

Στις τράπεζες, νέο ράλι κατέγραψε η ΕΤΕ στο 2,67% και τα 7,70 ευρώ πλέον, με την Alpha να ακολουθεί στο 1,25% και τα 1,62 ευρώ και τη Eurobank στο 1,22% και τα 2,07 ευρώ.

Ράλι 2,57% για Metlen στα 35,94 ευρώ και υψηλό τζίρο, όπως και για την Τιτάν στο 2,44% και τα 33,55 ευρώ.

Από κοντά και η ΔΕΗ με νέα άνοδο 1,5% στα 12,21 ευρώ. Ράλι 1,92% για Viohalco, 1,54% για Cenergy, 0,94% για Lamda και 1,28% για ΜΠΕΛΑ.

Υποχώρησαν τα διυλιστήρια που υποαποδίδουν όπως και η ΕΕΕ, και ο ΟΤΕ. Κέρδη 1,14% για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 17,72 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Βλέπει νέο re - rating για τις ελληνικές τράπεζες και υψηλότερες χρηματικές διανομές

«Καυτό» 20ήμερο για τον προϋπολογισμό και την οικονομία - Τι θα δουν στην αποστολή στην Αθήνα οι Θεσμοί

Η Protergia κρατάει και τον Οκτώβριο αμετάβλητες τις τιμές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider