Πετρέλαιο: Εκτίναξη άνω του 4% υπό το φόβο επίθεσης στις ιρανικές υποδομές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Εκτίναξη άνω του 4% υπό το φόβο επίθεσης στις ιρανικές υποδομές
Tην ανιούσα έχουν πάρει και πάλι οι τιμές του πετρελαίου υπό τους φόβους για ισραηλινό χτύπημα που θα μπορούσε να στοχεύσει τις υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν

Tην ανιούσα έχουν πάρει και πάλι οι τιμές του πετρελαίου υπό το φόβο για ισραηλινό χτύπημα στις υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν, στο πλαίσιο των αντιποίνων μετά την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης στο Τελ Αβίβ.

Συγκεκριμένα, σήμερα ο Τζο Μπάιντεν, σε ερώτηση των δημοσιογράφων εάν συμφωνεί με πλήγματα του Ισραήλ στις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν, απάντησε: «Αυτό το θέμα το συζητάμε. Πιστεύω ότι θα ήταν λίγο…» χωρίς να ολοκληρώσει τη φράση του.

Αμέσως μετά τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ, η τιμή του αμερικανικού αργό αυξάνεται κατά 4,62% στα 73,33 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent ενισχύεται κατά 4,34% στα 77,09 δολάρια το βαρέλι.

«Μία επίθεση στις υποδομές του Ιράν θα δοκιμάσει πραγματικά τη δύναμη της αγοράς, επειδή μέχρι τώρα ο κίνδυνος για την προσφορά είχε υποβαθμιστεί, καθώς δεν υπήρξε disruption, οπότε αυτό θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι», δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής για την Price Futures Group. «Η αγορά πρέπει να δέσει τις ζώνες ασφαλείας της και να προετοιμαστεί για κάποια αστάθεια», πρόσθεσε.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι μια τέτοια κλιμάκωση θα μπορούσε να οδηγήσει το Ιράν να μπλοκάρει τα Στενά του Ορμούζ ή να επιτεθεί σε υποδομές της Σαουδικής Αραβίας, όπως έκανε το 2019, δήλωσε η αναλυτής της Panmure Gordon, Ashley Kelty. Το στενό είναι ένα βασικό υλικοτεχνικό σημείο από το οποίο διέρχεται το ένα πέμπτο της ημερήσιας παροχής πετρελαίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider