Πετρέλαιο: Η καλύτερη εβδομάδα του WTI εδώ και ένα χρόνο ενώ ο Μπάιντεν αποτρέπει το χτύπημα στο Ιράν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Η καλύτερη εβδομάδα του WTI εδώ και ένα χρόνο ενώ ο Μπάιντεν αποτρέπει το χτύπημα στο Ιράν
Το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο του σε περισσότερο από ένα χρόνο

Το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο του σε περισσότερο από ένα χρόνο, καθώς οι έμποροι φοβούνται ότι το Ισραήλ μπορεί να χτυπήσει τις εγκαταστάσεις αργού πετρελαίου του Ιράν ως αντίποινα για την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους της Τεχεράνης.

Ο δείκτης αναφοράς των ΗΠΑ West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 9,09% αυτή την εβδομάδα καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Μάρτιο του 2023.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent εκτινάχθηκε 8,43% για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Ιανουάριο του 2023.

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο εκτινάχθηκε περίπου κατά 5% την Πέμπτη, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος συζητούσε ένα ισραηλινό χτύπημα στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν. Ο Μπάιντεν διευκρίνισε αυτά τα σχόλια την Παρασκευή, αποθαρρύνοντας το Ισραήλ να στοχεύσει πετρελαϊκά κοιτάσματα.

«Οι Ισραηλινοί δεν έχουν καταλήξει στο τι πρόκειται να κάνουν όσον αφορά ένα χτύπημα – αυτό είναι υπό συζήτηση», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο. «Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές».

Στη σημερινή συνεδρίαση το West Texas Intermediate παράδοσης Νοεμβρίου έκλεισε στα 74,38 δολάρια το βαρέλι, με αύξηση 67 σεντς. ή 0,91%. Μέσα στη χρονιά το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ έχει αυξηθεί σχεδόν 4%.

Το Brent παράδοσης Δεκεμβρίου διαπραγματεύεται στα 78,05 δολάρια το βαρέλι, με αύξηση 0,43 δολ. ή 0,55%. Φέτος ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς έχει αυξηθεί περισσότερο από 1%.

«Άλμα» ως και 20 δολάρια/βαρέλι αναμένει στις τιμές του πετρελαίου η Goldman Sachs, σε περίπτωση που η ιρανική παραγωγή δεχθεί πλήγματα από το Ισραήλ ως αντίποινα για την επίθεση που εξαπέλυσε την Τρίτη η Τεχεράνη με περίπου 200 πυραύλους.

«Εάν βλέπαμε μια συνεχόμενη πτώση της ιρανικής παραγωγής κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αυτό το γεγονός θα ωθούσε υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου κατά περίπου 20 δολάρια το βαρέλι», εκτίμησε ο Daan Struyven, επικεφαλής αναλυτής της Goldman Sachs για τα εμπορεύματα, τονίζοντας παράλληλα πως κάτι τέτοιο θα συνέβαινε σε περίπτωση που ο OPEC+ δεν προχωρούσε σε αύξηση της παραγωγής αργού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider