OPEC: Μειώνει τις εκτιμήσεις του για τη παγκόσμια ζήτηση το 2024 και το 2025

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
OPEC: Μειώνει τις εκτιμήσεις του για τη παγκόσμια ζήτηση το 2024 και το 2025
Μείωσε τις εκτιμήσεις του ο ΟΠΕΚ για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 αλλά και το επόμενο έτος, σηματοδοτώντας την τρίτη συνεχόμενη αναθεώρηση προς τα κάτω του οργανισμού για τρίτο σερί μήνα.

Μείωσε τις εκτιμήσεις του ο ΟΠΕΚ για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 αλλά και το επόμενο έτος, σηματοδοτώντας την τρίτη συνεχόμενη αναθεώρηση προς τα κάτω του οργανισμού για τρίτο σερί μήνα.

Τη Δευτέρα, ο ΟΠΕΚ στην έκθεσή του ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,93 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) το 2024, χαμηλότερα από την αύξηση των 2,03 εκατομμυρίων bpd που ανέμενε τον περασμένο μήνα. Μέχρι τον Αύγουστο, ο ΟΠΕΚ είχε διατηρήσει την πρόβλεψη αμετάβλητη από τον Ιούλιο του 2023.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, το αμερικανικό αργό και το Brent καταγράφουν πτώση κοντά στα επίπεδα του 2%, σβήνοντας τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, με το Brent να διαπραγματεύεται κάτω από τα 78 δολάρια.

Αυτή η πιο αδύναμη προοπτική υπογραμμίζει το δίλημμα που αντιμετωπίζει ο ΟΠΕΚ+, δηλαδή ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του όπως η Ρωσία, καθώς σχεδιάζει να αρχίσει να αυξάνει την παραγωγή τον Δεκέμβριο, κάτι που προηγουμένως είχε καθυστερήσει λόγω της πτώσης των τιμών, όπως αναφέρει το Reuters.

Η Κίνα αντανακλά το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των εκτιμήσεων του Οργανισμού για το 2024. Ο ΟΠΕΚ μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Κίνας στα 580.000 bpd από 650.000 bpd που προέβλεπε πριν. Ενώ τα κυβερνητικά μέτρα τόνωσης που ανακοίνωσε το Πεκίνο θα στηρίξουν τη ζήτηση το τέταρτο τρίμηνο, η χρήση του πετρελαίου αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω των οικονομικών προκλήσεων αλλά και των κινήσεων προς καθαρότερα καύσιμα, ανέφερε ο ΟΠΕΚ.

«Η κατανάλωση ντίζελ συνέχισε να μειώνεται λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, κυρίως της επιβράδυνσης στις κατασκευές κτιρίων και κατοικιών και την αντικατάσταση του πετρελαίου ντίζελ με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στα βαρέα φορτηγά», δήλωσε ο ΟΠΕΚ αναφερόμενος στον Αύγουστο.

Υπάρχει μεγάλος διαχωρισμός μεταξύ των αναλυτών σχετικά με την ισχύ της αύξησης της ζήτησης το 2024, εν μέρει λόγω των διαφορών σχετικά με την Κίνα και του ρυθμού της στροφής του κόσμου σε καθαρότερα καύσιμα.

Ο ΟΠΕΚ ανέφερε ότι η φετινή αύξηση της ζήτησης εξακολουθεί να είναι πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο των 1,4 εκατομμυρίων bpd που σημειώθηκε πριν από την πανδημία, η οποία προκάλεσε βουτιά στη χρήση πετρελαίου.

Για το επόμενο έτος, ο ΟΠΕΚ μείωσε την εκτίμηση για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης σε 1,64 εκατομμύρια bpd από 1,74 εκατομμύρια bpd.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Κερδισμένοι και χαμένοι από μια πιθανή αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου

Pantelakis: Πώς θα κινηθούν τα περιθώρια σε Motor Oil, HelleniQ Energy - Οι τιμές στόχοι

Eurobank για Μεσοπρόθεσμο: Οι στόχοι και οι κίνδυνοι για την οικονομία

gazzetta
gazzetta reader insider insider