Ξεφόρτωμα μετοχών στο Χρηματιστήριο - Κόκκινο το ταμπλό

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ξεφόρτωμα μετοχών στο Χρηματιστήριο - Κόκκινο το ταμπλό
Αγώνας να βγάλει άμυνες το ΧΑ και κυρίως οι τράπεζες. Κόκκινη η εβδομάδα για την αγορά.

Τελ. ενημέρωση 13:25

Μαζικό ξεφόρτωμα χαρτιών στο Χρηματιστήριο, με το ΓΔ να βουλιάζει χάνοντας μεγάλες στηρίξεις ανοίγοντας πλέον την πόρτα για τις 1.385 ή και χαμηλότερα. Οι επενδυτές εγκαταλείπουν άρον άρον την εγχώρια αγορά μαζεύοντας ότι κέρδη είχαν, αναζητώντας αποδόσεις σε άλλες αγορές, πιο υγιείς.

Τι κι αν οι διεθνείς αγορές βρίσκονται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, με πολιτικές κρίσεις (βλ. Γερμανία, Γαλλία) και αδύναμες οικονομίες. Το ΧΑ έχοντας μπροστά του εταιρείες με ισχυρά θεμελιώδη (Παπουτσάνης, Σαράντης, Metlen ανακοίνωσαν ισχυρά αποτελέσματα) οικονομία που υπεραποδίδει έναντι της Ευρωζώνης, δείκτη χρέους συνεχώς μειούμενο, εξαιρετικές αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα, βρίσκεται σε ένα πλαίσιο παρακμής και μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Εύκολα χειραγωγούμενη λόγω της υψηλής ρηχότητας, κινείται προς οποιαδήποτε κατεύθυνση με μόλις λίγα εκατ. ευρώ, αναλόγως των διαθέσεων των market makers και των μεγάλων trading desks.

Το ΧΑ μόνο στην τρέχουσα εβδομάδα καταγράφει απώλειες άνω του 2,8%, με τον τραπεζικό κλάδο να γκρεμίζεται κατά σχεδόν 6%, έχοντας σπάσει βίαια μια σειρά στηρίξεων.

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, «το επικίνδυνο φλερτ του Γενικού Δείκτη με την κρίσιμη στήριξη των 1.400 μονάδων συνεχίζεται, με το σενάριο της καθοδικής διάσπασης να επιτείνει την αβεβαιότητα των επενδυτών. Παράλληλα, η απουσία φρέσκων καταλυτών, που θα προσέλκυαν νέους αγοραστές λίγες μόλις ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τα πολυετή υψηλά της λεωφόρου Αθηνών, βάζει «φρένο» στις όποιες πρωτοβουλίες ανάληψης επιπλέον συστημικού και μη-συστημικού ρίσκου.

Σε ευρύτερο πλαίσιο ας μην ξεχνούμε ότι πολλοί θεσμικοί διαχειριστές «κλείνουν βιβλία» λίγο πριν το τέλος του έτους, τόσο για «κλειδώσουν» τα έως τώρα κέρδη μιας ακόμη ιδιαίτερα γενναιόδωρης χρονιάς στις παγκόσμιες Κεφαλαιαγορές όσο και διότι σωρεία υπαρκτών γεωπολιτικών κινδύνων δικαιολογημένα «τρομάζει» πολλά χαρτοφυλάκια. Στον αντίποδα, η αναμονή ενός ακόμη Santa Claus Rally δεν στερείται βάσης ενόσω η τάση σε σηματωρούς δείκτες και σε «πολυαγαπημένες» μετοχές τεχνολογικών κολοσσών στις ΗΠΑ είναι συνολικά ανοδική.

Στα καθ'ημάς, η αποκλιμάκωση του spread του ελληνικού δεκαετούς, η πορεία των ντόπιων εισηγμένων προς μια νέα χρονιά-ρεκόρ από άποψη κερδοφορίας, η «μεγάλη επιστροφή» των τραπεζικών ιδρυμάτων και τα ευοίωνα εταιρικά outlook σε τμήματα του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα της Οικονομίας δεν μπορούν παρά να διατηρήσουν μέσο-μακροπρόθεσμα το Χρηματιστήριό μας στο «ραντάρ» όλο και περισσότερων θεμελιωδώς σκεπτόμενων επενδυτών.

Βέβαια, το αντεπιχείρημα που προτάσσει η συντηρητικότερη σχολή σκέψης είναι ότι το μεγάλο ράλι που «τριπλασίασε» την τιμή του ΓΔ την τελευταία πενταετία απαιτεί επιπλέον χρόνο και νεοεισερχόμενα κεφάλαια για να «χωνευτεί», ενώ οι μεγάλες για τα ελληνικά δεδομένα εταιρικές πράξεις που «αποστράγγισαν» ρευστότητα από τους συμμετέχοντες «ζορίζουν» την χαμηλής εμπορευσιμότητας λεωφόρο Αθηνών και φέρνουν στο επίκεντρο του trading μία στερούμενη φαντασίας και προοπτικής «ανακύκλωση» τίτλων»

«Τα γραφήματα τιμών «μιλούν», με τις ενδείξεις κόπωσης ή ακόμη και (ας μας επιτραπεί η χρηματιστηριακή αργκό) «χωσίματος χαρτιών» να μην περνούν απαρατήρητες. Τη στιγμή λοιπόν που κάποιοι επενδυτές «βλέπουν» μια νέα «επίσκεψη» της συνολικής Αγοράς και του τραπεζικού Δείκτη στα φετινά υψηλά τους, υπάρχουν άλλοι οι οποίοι θεωρούν λογική μία σημαίνουσα διόρθωση, δίχως να είναι ξεκάθαρο το εάν αυτή θα αποτελέσει ξεκάθαρη αγοραστική ευκαιρία εν μέσω του ακάθεκτου δομικού ανοδικού market ή εάν η ισχύς της θα είναι τέτοια που θα βάλει την μακροπρόθεσμη τάση σε «περιπέτειες», καταλήγει ο Π. Στεριώτης.

Στο ταμπλό, οι τράπεζες γκρεμίζονται με ξένα funds να αποχωρούν μαζικά πλέον, πυροβολώντας διαρκώς στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών. Οι πιέσεις είναι πολύ υψηλές πλέον, με τα placements να φανερώνουν πιθανώς και την ποιότητα των παικτών που συμμετείχαν.

Ο ΓΔ περνά ξανά κάτω από τις 1.400 μονάδες με στήριξη πλέον προς τις 1.385 μονάδες. Το ΧΑ έχει χάσει για τα καλά το story που πούλαγε και γιαυτό σειρά επενδυτών αποχωρεί και αναζητεί αλλού αποδόσεις. Ο FTSE 25 σημειώνει απώλειες 0,94% ο ΔΤΡ βουλιάζει κατά 1,56% στις 1.145,65 μονάδες.

Γκρεμίζεται μετά το placement στα 7,55 η ΕΤΕ, φτάνοντας πλέον στα 7,038 ευρώ, με νέες απώλειες 1,62%, με την Πειραιώς στο -1,36% και την ΕΥΡΩΒ στο -2,29%. Στα 1,4005 ευρώ η Alpha.

Η Πειραιώς φαίνεται να οδεύει προς τα 3,5 ευρώ πλέον και η ΕΤΕ προς τα 7 με 6,80, καθώς οι πιέσεις δεν μπορούν να ανακοπούν.

Φυσικά οι τράπεζες συμπαρασύρουν όλη την αγορά προς τα κάτω βγάζοντας πωλήσεις και σε άλλους τίτλους.

Ισχυρές πιέσεις ασκούνται σε Metlen, ΔΕΗ, Titan, ΓΕΚ ΥΕΡΝΑ διυλιστήρια αλλά και Cenergy που βουλιάζει κατά 2,48%.

Καμία μετοχή του 25άρη δε μπορεί να κρατήσει όρθια την αγορά, με τις πωλήσεις να μεγαλώνουν διαρκώς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΙΤΑΝ: Πώς προχωρά το mega project «IFESTOS» των 584 εκατ. ευρώ

Euroxx: Ισχυρά αποτελέσματα από Metlen - Overweight και τιμή στόχος στα 48,20 ευρώ

Έμφαση στην αμερικανική αγορά δίνει ο ΔΑΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider