Καταβύθιση σε χαμηλό τετραετίας πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα το πετρέλαιο με το ακραίο sell off να πυροδοτείται από τους σαρωτικούς δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς επενδυτές και αναλυτές προβλέπουν ξέσπασμα εμπορικού πολέμου με ταυτόχρονη παγκόσμια ύφεση που θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.
Τα futures του WTI απώλεσαν 7% την Παρασκευή στα 62,04 δολάρια, ενώ το αργό πετρέλαιο Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς υποχώρησε 6% στα 65,56 δολάρια το βαρέλι. Η ελεύθερη πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού» έρχεται καθώς η δυναμική προσφοράς - ζήτησης στην ενεργειακή αγορά πλήττεται και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τα διαφαινόμενα αντίποινα της ΕΕ και τα ήδη γνωστά αντίμετρα της Κίνας.
Υπενθυμίζεται άλλωστε πως Πέμπτη, οι τιμές του πετρελαίου επιδόθηκαν σε εκτεταμένες απώλειες, μετά την γνωστοποίηση πως οκτώ χώρες του OPEC+ συμφώνησαν να αυξήσουν περαιτέρω του προβλεπόμενου την παραγωγή κατά 411.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάιο, σε μια απροσδόκητη και αρντική εξέλιξη που άσκησε έτι περαιτέρω πίεση στο μαύρο χρυσό. Το αμερικανικό αργό έχει πέσει 14% μέσα σε μόλις δύο ημέρες, έχοντας μπει σε τροχιά για τα 61 δολ. το βαρέλι.
Οι οικονομικές προοπτικές είναι βασικός παράγοντας για τις τιμές του πετρελαίου, καθώς τόσο οι καταναλωτές που βάζουν καύσιμα στα αυτοκίνητά τους όσο και οι παραγωγοί χημικών που χρησιμοποιούν ενέργεια ως πρώτη ύλη στην παραγωγή τους αυξάνουν τη ζήτηση για αργό. «Αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί το σύνολο των εξελίξεων, πιστεύουμε ότι, για τις τιμές του πετρελαίου, η πτώση είναι αναμφισβήτητα μονόδρομος», δήλωσε η Νατάσα Κανέβα, επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας εμπορευμάτων της JPMorgan.
«Ο εμπορικός πόλεμος κλιμακώθηκε, οι φόβοι για ύφεση αυξάνονται και κατά συνέπεια η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου πρόκειται να δεχθεί σημαντικό πλήγμα», επεσήμανε ο Τάμας Βάργκας, αναλυτής της PVM Oil Associates. «Το γεγονός ότι εξαιρούνται οι εισαγωγές ενέργειας από τις ΗΠΑ και ο ΟΠΕΚ+ έριξε βόμβα ρίχνοντας περισσότερο πετρέλαιο τον Μάιο. Η αστάθεια θα παραμείνει, ο κίνδυνος είναι ορατός και είναι αδύνατο να προβλεφθεί πότε θα επιστρέψει η όρεξη για πετρέλαιο και μετοχές» πρόσθεσε.
Το διπλό «χτύπημα» - από τον Τραμπ και τον OPEC+ - για το πετρέλαιο, ώθησε μεγάλες τράπεζες της Wall Street να υποβαθμίσουν τις προβλέψεις τους για την αγορά, όπως η Goldman Sachs και η ING, οι οποίες παρέπεμψαν στους κινδύνους για τη ζήτηση. «Η κλιμάκωση στις εμπορικές εντάσεις αυξάνει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και με τη σειρά της και η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου» τόνισε ο Χαμάντ Χουσάιν, οικονομολόγος κλίματος και εμπορευμάτων στην Capital Economics.
«Τα επιθετικά αντίμετρα της Κίνας στους δασμούς των ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι οδεύουμε προς έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, έναν πόλεμο που δεν έχει νικητές και που θα βλάψει την οικονομική ανάπτυξη και μαζί και τη ζήτηση για εμπορεύματα - κλειδιά, όπως είναι το αργό πετρέλαιο» επεσήμανε ο Όλε Χάνσεν, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων στην Saxo Bank.