Σε ρυθμούς sell off οι παγκόσμιες αγορές - Εξανεμίστηκαν 9,5 τρισ. δολάρια σε 72 ώρες

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε ρυθμούς sell off οι παγκόσμιες αγορές - Εξανεμίστηκαν 9,5 τρισ. δολάρια σε 72 ώρες
Ενεργοί οι πωλητές σε Ελλάδα, Ευρώπη και Ασία. Απώλειες για πετρέλαιο και την Wall Street. Μικρή άνοδος για χρυσό. Κατρακύλα για τα crypto. Πτώση για το δολάριο.

Με το πόδι κολλημένο στο... γκάζι συνεχίζεται το ραγδαίο sell off στα διεθνή χρηματιστήρια που πυροδότησαν οι δασμοί Τραμπ, εν αναμονή των αντίμετρων από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, προεξέχουσας της ΕΕ (μετά το ανταποδοτικό χτύπημα 34% από Κίνα, που ο Αμερικανός πρόεδρος ερμήνευσε ως λάθος κίνηση και αντίδραση πανικού), ενώ οι φόβοι για ξέσπασμα παγκόσμιας ύφεσης και αναζωπύρωση πληθωριστικών πιέσεων κερδίζουν έδαφος όπως και τα στοιχήματα για παρέμβαση Fed με μειώσεις επιτοκίων.

Οι ανακοινώσεις της Ουάσιγκτον εξαφάνισαν 9,5 τρισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία από τις μετοχές παγκοσμίως σε 72 ώρες, ενώ η ανελαστική στάση του Λευκού Οίκου (fake news η διακοπή δασμών για 90 ημέρες) σε συνδυασμό με την πρωινή δήλωση πως «μερικές φορές πρέπει να παίρνεις το φάρμακό σου για να γίνεις καλά», συντηρεί το πτωτικό μομέντουμ. SOS για νέα κλιμάκωση του πληθωρισμού και φρένο στην ανάπτυξη εξέπεμψε ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ αλλά και μια σειρά δισεκατομμυριούχων.

«Δεν είναι υπερβολή να περιγράψουμε τις κινήσεις της αγοράς…ως ιστορικές», σχολίασαν οικονομολόγοι της Deutsche Bank προσθέτοντας πως: «είναι δύσκολο να θέσουμε σε πλαίσιο το μέγεθος του σοκ που προκλήθηκε μετά την "Ημέρα Απελευθέρωσης" την περασμένη Τετάρτη». Οι ίδιοι κάνουν λόγο «για το μεγαλύτερο σοκ στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα από την κατάρρευση του Μπρέτον Γουντς» (το 1971) ενώ η Goldman Sachs αύξησε στο 45% την πιθανότητα ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.

«Η προηγούμενη εβδομάδα σηματοδότησε την έναρξη ενός ιστορικού ξεπουλήματος στις αγορές», που εντάθηκε σήμερα, σημείωσε η Ιπέκ Οζκαρντεσκάγια, αναλύτρια στην Swissquote Bank. «Υπήρχαν κάποιες ελπίδες το σαββατοκύριακο ότι ίσως θα βλέπαμε την έναρξη μιας διαπραγμάτευσης αλλά τα μηνύματα που λαμβάνουμε έως τώρα υποδηλώνουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι άνετος με την αντίδραση της αγοράς και θα συνεχίσει σε αυτή την πορεία», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Φλαξ, επικεφαλής επενδύσεων στη Moneyfarm.

Κατρακύλα από Αθήνα και Βερολίνο, μέχρι Χονγκ Κονγκ και Νέα Υόρκη

Τελευταία ενημέρωση 20:20

Η μέγγενη του προστατευτισμού σφίγγει όλο και πιο δυνατά τις ευρωπαϊκές αγορές που «βυθίστηκαν» για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση με τον Stoxx 600 να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά έως και 6% σε χαμηλό 16 μηνών, ενώ έκλεισε με απώλειες 4,53% στις 473,82 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX διολίσθησε 4,26% στις 19.761 μονάδες, ο οποίος μάλιστα έφτασε να χάνει σχεδόν 10%, υποχωρώντας περισσότερο από 20% από το υψηλό ρεκόρ του. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 4,48% στις 7.694 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και ένα χρόνο, μόλις πέντε εβδομάδες από το υψηλό ρεκόρ των 8,900 μονάδων. Ο δείκτης ενδοσυνεδριακά έφτασε και στο 6%, όπως και ο γαλλικός CAC 40, ο οποίος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με -4,78% στις 6.927 μονάδες. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινήθηκε χαμηλότερα κατά 5,18% στις 32.853 μονάδες ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 βρέθηκε στις 11.783 μονάδες με πτώση 5,14%.

Η αιματοχυσία συνεχίζεται και στην Ελλάδα, όπου ο Γενικός Δείκτης γκρεμίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση χάνοντας 118,63 μονάδες και διολισθαίνοντας κατά 7,43% στις 1.478,92 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης «βούλιαξε» κατά 7,72% στις 3.620,66 μονάδες και ο τραπεζικός κατά 8,87% στις 1.330,35 μονάδες. Όλα τα κέρδη της αγοράς από τις αρχές του έτους σχεδόν μηδενίστηκαν, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται πλέον στο +0,63% και τον τραπεζικό στο +3,45%.

Συνέχεια ξεπουλήματος και στη Wall Street, όπου ο Dow Jones χάνει 1,75% στις 37.634 μονάδες, έχοντας χάσει 1.500 μονάδες συνολικά την Πέμπτη και την Παρασκευή στο μεγαλύτερο πτωτικό του σερί στην ιστορία. Ο S&P 500 υποχωρεί 1,23% στις 5.011 μονάδες, ενώ νωρίτερα υποχώρησε έως και 4,7% εισερχόμενος σε bear market. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει πτώση 0,95% στις 15.439 μονάδες, ενώ την Παρασκευή εισήχθη σε bear market κατρακυλώντας 4,51%. Πλέον απέχει 26% από το ιστορικό του ρεκόρ.

Το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στην αρχή της συνεδρίασης όπου οι κύριοι δείκτες βρέθηκαν να υποχωρούν έως και σχεδόν 5% ανατράπηκε προς στιγμήν έπειτα από δημοσίευμα που ανέφερε ότι ο πρόεδρος Τραμπ εξετάζει διακοπή των εφαρμοσθέντων δασμών για 90 ημέρες ωστόσο στη συνέχεια επέστρεψαν σε αρνητικό έδαφος έπειτα από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου πως πρόκειται για «fake news».

Από το Τόκιο και τη Σανγκάη έως τη Σεούλ και την Ταϊπέι, οι βασικοί δείκτες στις ασιατικές αγορές αιμορράγησαν ενώ στο Χονγκ Κονγκ, Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με κατρακύλα 13,22% είχε τη χειρότερη επίδοσή του από το 1997. Στην Κίνα, ο CSI 300 υποχώρησε 7%, ενώ στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 έχασε 7,8% σε χαμηλό 18 μηνών. Ο Topix σημείωσε απώλειες της τάξης του 7,7%. Στη Νότια Κορέα, ο Kospi έκλεισε με πτώση 5,5%, ενώ ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας διεύρυνε τις απώλειες στο 4,2%.

Η εικόνα σε Forex, commodities και crypto

Σε καθεστώς καθίζησης τελεί και το δολάριο στις αγορές συναλλάγματος, με το ευρώ να σκαρφαλώνει σε υψηλό 6 μηνών. Το ευρώ κερδίζει 0,10% στα 1,0968 δολάρια, ενώ βρίσκεται στα 160,5660 γεν, στο 0,8553 με τη στερλίνα και στο 0,9381 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί 0,36% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 146,4030 γεν. Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση 0,53% στα 1,2824 δολάρια.

Στην αγορά πετρελαίου, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent διαπραγματεύονται στο -1,65% στα 64,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού West Texas Intermediate υποχωρούν 1,7%, στα 60,95 δολάρια/βαρέλι, έχοντας ανακάμψει από τα χαμηλά τεσσάρων ετών που βρέθηκαν νωρίτερα.

Υποχώρησε κατά 1% η τιμή του χρυσού την Δευτέρα καθώς οι επενδυτές στράφηκαν προς το δολάριο ως ασφαλές καταφύγιο. Στην αγορά spot ο χρυσός σημείωσε πτώση 1,3% στα 2.999,49 δολάρια ανά ουγγιά ενώ ενδοσυνεδριακά άγγιξε χαμηλό τριών εβδομάδων στα 2.971,09 δολάρια ανά ουγγιά. Τα futures του χρυσού διαμορφώθηκαν στα 3.015,8 δολάρια με μικρές απώλειες 0,6%.

Απώλειες παρατηρούνται στα κρυπτονομίσματα, με το Bitcoin να διαπραγματεύεται πλέον στα 77.807 δολάρια με απώλειες σχεδόν 2%, ενώ το Ether επιδίδεται σε ελεύθερη πτώση -7% στα 1.552 δολάρια. Από την πλευρά του, το Solana αποδυναμώνεται 5% στα 105,9 δολάρια, ενώ το Dogecoin επιδίδεται σε κάθοδο 6% στα 0,14 δολάρια. Τέλος, το XRP κατρακυλά 2% και διαμορφώνεται στα 1,88 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σέφκοβιτς για δασμούς: Θα συζητήσουμε σήμερα το επόμενο βήμα της ΕΕ

Ιταλία για δασμούς: Η ΕΕ θα μπορούσε να καθυστερήσει τα αρχικά αντίμετρα έως τις 30 Απριλίου

Σύνοδος υπουργών ΕΕ: Υπάρχει συναίνεση για μετρημένη απάντηση στους δασμούς Τραμπ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider