Χρηματιστήριο: Οι εισηγμένες, το buyback και οι εναλλακτικές

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Οι εισηγμένες, το buyback και οι εναλλακτικές

Μπορεί στη Wall Street πολλές εισηγμένες, μεταξύ αυτών και το κλαμπ των "Big Tech", να είχαν κατηγορηθεί για την αθρόα επαναγορά ιδίων μετοχών που βοήθησε στο πουσάρισμα των τιμών, επηρεάζοντας και την πορεία βασικών δεικτών, ωστόσο, στην περίπτωση της δικής μας κεφαλαιαγοράς, όπου βέβαια τα μεγέθη διαφέρουν κατά πολύ, το επενδυτικό κοινό και οι αναλυτές συνηθίζουν να μιλούν με καλά λόγια για τις εταιρίες που σπεύδουν να στηρίξουν την τιμή της μετοχής τους, ιδίως σε δύσκολες συγκυρίες, προσφέροντας ένα δίχτυ ασφαλείας για τους μετόχους μειοψηφίας.

Κάτι που συχνά είχε ανάγκη το ΧΑ όταν οι ξένοι παίκτες απουσίαζαν και τα χαρτιά στηρίζονταν από εσωτερικές δυνάμεις.

Τα τελευταία χρόνια, τόσο στις δύσκολες συγκυρίες όσο και στις καλύτερες, αρκετές εισηγμένες είχαν σπεύσει να ενεργοποιήσουν προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών, εφαρμόζοντας σχετικές αποφάσεις γενικών συνελεύσεων. Αν θα συνεχίσουν όμως στο ίδιο μοτίβο, είναι κάτι που θα φανεί προσεχώς. Όμως είναι πραγματικότητα, ότι τέτοιου είδους παράμετροι και πρακτικές, όπως για παράδειγμα το buyback μετοχών, ή η διανομή μερίσματος (ιδίως σε περιόδους μηδενικών και χαμηλών επιτοκίων μερισματική απόδοση της τάξεως 2% με 3%, πόσω μάλλον του 5%, αποκτά μεγαλύτερη αξία), τσεκάρονται από το επενδυτικό κοινό, αν και δεν λείπουν οι αντιρρήσεις από μετόχους μειοψηφίας ή αναλυτές για τη χρησιμότητα της επαναγοράς ιδίων τίτλων (αφαιρούν ρευστότητα από πιθανές επενδύσεις κ.λπ.). Πολύ δε περισσότερο, επενδυτές και κύκλοι της αγοράς περιμένουν τις αποφάσεις των εισηγμένων για τα πακέτα των ιδίων μετοχών, πως δηλαδή θα τα αξιοποιήσουν.

Μάλιστα, κατά βάση οι εισηγμένες είτε προχωρούν σε ακύρωση των τίτλων που ενισχύσει την εσωτερική τους αξία, αφού η μείωση του αριθμού των τίτλων βελτιώνει τα κέρδη ανά μετοχή, είτε προχωρούν σε ιδιωτικές τοποθετήσεις και placements, με αποτέλεσμα να διευρύνεται το free float με την είσοδο διεθνών επενδυτών και εγχώριων θεσμικών, αλλά και να ενισχύεται η ρευστότητα.

Εχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι αρκετές εισηγμένες, ανεξάρτητα τι θα πράξουν με τα πακέτα μετοχών όταν λήξουν τα προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών, είτε από την τάξη των blue chips είτε στην μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, τα τελευταία 1-2 έτη προχώρησαν σε buy back. Μεταξύ αυτών, διακρίνονται ονόματα όπως των ΟΤΕ, Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή, Sarantis, Profile, Τιτάν, Fourlis, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ιασώ, Motor Oil, Quest, Intrakat, Πετρόπουλος, Autohellas, BriQ και άλλες εισηγμένες.

Βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις το ποσοστό των ιδίων μετοχών ανέρχεται σε επίπεδα άνω του 3%-4% και σε άλλες σε χαμηλότερα νούμερα, ενώ ενίοτε, αναλόγως των συνθηκών, οι εταιρίες αυξάνουν ή παγώνουν τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider