Σ. Λαζαρίδης: Γιατί οι επενδυτές ενδιαφέρονται για το ΧΑ – Οκτώβριο έρχεται ο δείκτης «ESG»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σ. Λαζαρίδης: Γιατί οι επενδυτές ενδιαφέρονται για το ΧΑ – Οκτώβριο έρχεται ο δείκτης «ESG»
Η ΕΧΑΕ εργάζεται για τη δημιουργία ενός νέου ESG δείκτη που αναφέρεται σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης.

Η Ελλάδα αναμένει να είναι ένας από τους μεγάλους κερδισμένους της στήριξης από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και οι επενδυτές ήδη γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, ανέφερε σε δηλώσεις του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Χρηματιστήρια, κ. Σωκράτης Λαζαρίδης.

«Τόσο το βασικό αποτέλεσμα όσο και η δυναμική προοπτική που ανοίγονται από το Ταμείο Ανάκαμψης - όχι μόνο όσον αφορά τα κεφάλαια αλλά και από άποψη προετοιμασίας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη - εξηγούν το ενδιαφέρον των επενδυτών στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά», σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης.

Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημείωσε άνοδο 12% από τις αρχές του έτους και περίπου 63% από τότε που ξεκίνησε το πρώτο lockdown της χώρας, τον Μάρτιο του 2020, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

«Βλέπουμε το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται στην πληροφορική, στις τηλεπικοινωνίες, στα ακίνητα, στην ενέργεια, σε τρόφιμα και ποτά, καθώς και στις τράπεζες», είπε ο κ. Λαζαρίδης. «Εξετάζουμε αν υπάρχει αξία για την προσθήκη προϊόντων για αυτούς τους τομείς», προσέθεσε.

Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 32 δισ. ευρώ (38 δισ. δολάρια) από το ταμείο ανάκαμψης και η κυβέρνηση έχει πει ότι περισσότερα από το 37% των επιδοτήσεων θα διατεθούν σε πράσινα έργα, με το υπόλοιπο πηγαίνει σε ψηφιακή μετάβαση, σε επενδύσεις για απασχόληση, κατάρτιση και μέτρα κοινωνικής συνοχής, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Τα ευρωπαϊκά κεφάλαια θα μπορούσαν να δώσουν σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία, η οποία έχασε περίπου 25% κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους και ένα επιπλέον 8,2% πέρυσι λόγω της πανδημίας.

Η ΕΧΑΕ εργάζεται επίσης για τη δημιουργία ενός νέου ESG δείκτη που αναφέρεται σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης, για να βοηθήσει τους επενδυτές να εντοπίσουν εταιρείες με τις καλύτερες επιδόσεις σε αυτούς τους τομείς, είπε ο CEO του γκρουπ.

«Η συμμετοχή στον δείκτη θα βασίζεται στις εταιρείες που θα δείχνουν ευαισθησία στην παροχή πληροφοριών προς την επενδυτική κοινότητα για τη δράση τους στον τομέα ESG», είπε ο κ. Λαζαρίδης, προσθέτοντας ότι ο δείκτης αναφοράς αναμένεται να είναι έτοιμος έως τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider