Χρηματιστήριο: Στόχος να μη χαθεί το momentum

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Στόχος να μη χαθεί το momentum
Η δύναμη που προήλθε από την ανακοίνωση των Pfizer/BioNTech για το εμβόλιο, αποτέλεσε το game changer για την αγορά. Τα κρίσιμα μέτωπα για το Χρηματιστήριο.

Με «οδηγό» τις διεθνείς αγορές αναμένεται να κινηθεί και το επόμενο διάστημα το Χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας φυσικά να διαχειριστεί και μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, με μεγάλο ερωτηματικό την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Η δύναμη που προήλθε από την ανακοίνωση των Pfizer/BioNTech για το εμβόλιο αποτέλεσε το game changer για την αγορά, στο οποίο προστέθηκαν η αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Moody's, και η αλλαγή πολιτικής σελίδας στις ΗΠΑ οδηγώντας έτσι στην ανοδική διαφυγή από τη ζώνη των 585-590, με μια «εκρηκτική» άνοδο 67,40 μονάδων. Πρώτος στόχος λοιπόν, ορίζεται η διατήρηση του θετικού momentum, ώστε να δοκιμαστούν τα υψηλότερα, σε μια προσπαθεία αλλαγής της μεσοπρόθεσμης τάσης με την διάσπαση της αντίστασης των 667 μονάδων που αποτελεί και τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών.

Όπως αναφέρει στο insider.gr ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής, «η εβδομάδα ήταν άκρως ενδιαφέρουσα, καθώς είδαμε μια ανάταση της αγοράς με σημαντική βελτίωση της ψυχολογίας που αποτελεί έναν ιδιαίτερα κρίσιμο παράγοντα, που προσμετρώ ιδιαίτερα». Καταλυτικο ρόλο κατείχαν τόσο τα εταιρικά αποτελέσματα, με αυτά του ΟΤΕ και του Τιτάν να αποδεικνύονται κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά, με την βελτίωση των συνθηκών πετρελαίου και τα κατασκευαστικά project να δίνουν περαιτέρω ώθηση στην αποτίμηση της δεύτερης, όσο και τα «κυροφορούμενα» επιχειρηματικά deals, όπως αυτό για τον όμιλο Viohalco με τη Nexans, για τα οποία «διψάει» η αγορά, όπως σημειώνει ο έμπειρος χρηματιστής. Ζητούμενο αποτελεί και η διατήρηση του τζίρου σε υψηλά επίπεδα, κάτι που θα αποτυπώσει τη συνέχιση της διάθεσης για trading, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη.

Η αλλαγή του κλίματος πραγματοποιείται σε ένα μήνα που τα ξένα funds κλείνουν τα βιβλία τους, έχοντας ολοκληρώσει σε ένα βαθμό τις όποιες ρευστοποιήσεις και αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων τους, με το window dressing να έπεται, oδηγώντας ενδεχομένως σε μια ανοδική κίνηση τον Γενικό Δείκτη. Παράλληλα, και τον Οκτώβριο, συνεχίστηκαν οι εκροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές, που διατηρούν θέση πώλησης, -κάτι που προβληματίζει- φτάνοντας τα 60,14 εκατ. ευρώ και συνολικά τα 627,84 εκατ. ευρώ για το 2020, με τους Έλληνες επενδυτές να σημειώνουν εισροές ύψους 60,15 εκατ. ευρώ και 627,93 συνολικά.

Ανασταλτικό παράγοντα φυσικά, αποτελεί και η απουσία της αγοράς από τους μεγάλους δείκτες, καθώς στο τελευταίο rebalancing της MSCI, ο δείκτης MSCI Greece Standard έμεινε με το ελάχιστο όριο των τριών μετοχών που υπάρχει για τις αναδυόμενες αγορές, με τη μετοχή του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ και της Jumbo, και την Motor Oil να περνάει στον Small Cap. Εκεί αναμένονται σημαντικές εκροές στα τέλη του μήνα, και το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν θα απορροφηθούν, ώστε η μετοχή να μην δεχθεί ισχυρές πιέσεις, ενώ και η συγκυρία στον κλάδο της ενέργειας θα δώσει κατεύθυνση.

Τεχνικά ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη οι 630 μονάδες αποτελούν πλέον τη βασική στήριξη, ενώ μια σημαντική διόρθωση μπορεί να αλλάζει ξανά το τοπίο, με την ορατότητα να παραμένει χαμηλή. Ιδιαίτερα σημαντικό ωστόσο είναι πως ο Γενικός Δείκτης διατηρήθηκε πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των 10, 30, και 50 ημερών, ενώ η διάσπαση της αντίστασης των 660 μονάδων για την οποία δόθηκε μεγάλη «μάχη» εντός της εβδομάδας -με βραχυπρόθεσμο στόχο τις 667 μονάδες μέχρι το τέλος του μήνα- μπορεί να οδηγήσει στις 680 μονάδες και τις 700 μονάδες. Ωστόσο, καθώς η χρονιά οδεύει προς το τέλος της, με τον όγκο και τον τζίρο να δείχνουν σημάδια υποχώρησης δεν αποκλείεται ο δείκτης να εγκλωβιστεί σε ένα στενό εύρος κίνησης, ενώ και η επιδείνωση των μάκρο από την επέκταση των περιοριστικών μέτρων θα επιβαρύνει το κλίμα. Παράλληλα τα γεωπολιτικά (Ανατολική Μεσόγειος) και η εξέλιξη στην πορεία των εμβολίων θα συνεχίζουν να καθορίζουν την τάση.

Από την άλλη ο δείκτης των τραπεζών μπορεί να κατέγραψε ένα ισχυρό ράλι εντός της εβδομάδας, αλλά έχει να διανύσει ένα δύσβατο δρόμο, ώστε να κινηθεί πάνω από τις 347 μονάδες που αποτελεί μια ισχυρή αντίσταση. Το ενδιαφέρον παραμένει γύρω από τα CoCos της Τράπεζας Πειραιώς που από τη μία θα οδηγήσουν το ΤΧΣ σε ένα ποσοστό της τάξεως του 61% στην τράπεζα, και από την άλλη σε έναν άμεσο σχεδιασμό για επανιδιωτικοποίηση, ανοίγοντας το δρόμο σε μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες, ώστε να προκύψουν νέα επενδυτικά stories, με βάση τα «κόκκινα» δάνεια. Η κακή εικόνα που παρουσιάζουν οι τράπεζες, οι χαμηλές αποτιμήσεις και τα free float, δεν δίνουν ιδιαίτερα «πατήματα» στους αγοραστές ώστε να κινηθούν υψηλότερα, προς την αντίσταση των 335 μονάδων, ενώ ιδιαίτερα κρίσιμο είναι να μη χαθεί η στήριξη των 300 μονάδων.

Όσο αναφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το σήμα αγοράς παραμένει, με τον δείκτη να διατηρείται πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 30 και 50 ημερών. Έτσι με τον δείκτη να διαπραγματεύεται στις 1.552,77 μονάδες, η μεγάλη «μάχη» θα δοθεί το επόμενο διάστημα για τη διάσπαση της ζώνης των 1.590-1.610 μονάδων.

Ανδρέας Βελισσάριος, [email protected]

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider