Έχει αποδειχτεί σε πάμπολλες περιπτώσεις ότι η πραγματικότητα ξεπερνά την φαντασία. Μια από αυτές είναι σίγουρα η εξέλιξη της σοβαρής απειλής που αντιμετώπισε πρόσφατα η Tesla στις ΗΠΑ και αποτράπηκε χάρη στην ακεραιότητα ενός εκ των υπαλλήλων της.
Το χρονικό του θρίλερ
Η νέα εποχή της εγκληματικότητας δεν έχει όπλα και εντυπωσιακές καταδιώξεις, αλλά υπολογιστές και κακόβουλα λογισμικά, που μπορούν να “τινάξουν” στον αέρα ψηφιακά συστήματα και τα αρχεία ατόμων και εταιρειών. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει η περίπτωση της επίθεσης Ρώσων χάκερ στην Tesla, που αποκαλύφθηκε πολύ πρόσφατα.
Σύμφωνα με επίσημη έκθεση του FBI, στις 16 Ιουλίου 2020 ο Ρώσος Ιγκόρ Κριούτσκοφ προσέγγισε έναν ρωσομαθή υπάλληλο στο Gigafactory της Tesla στη Νεβάδα -το όνομα του υπαλλήλου δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Οι δύο άντρες δημιούργησαν μια κοινωνική επαφή, πραγματοποίησαν μαζί κάποια ταξίδια και γενικά δημιούργησαν έναν κοινό φιλικό κύκλο.
Στις αρχές Αυγούστου 2020, ο Κριούτσκοφ ενημέρωσε το φίλο του πλέον και υπάλληλο της Tesla ότι είχε να του προτείνει μια ενδιαφέρουσα συνεργασία. Αυτή, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, ήταν μια παράνομη ενέργεια. Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο ήταν να εισάγει ο υπάλληλος της Tesla κακόβουλο λογισμικό στους υπολογιστές της εταιρείας , το οποίο θα του παρείχε ο Κριούτσκοφ. Για τις υπηρεσίες του, θα πληρωνόταν το ποσό των 500.000 δολαρίων σε μετρητά ή bitcoin.
Ο Ρώσος χάκερ είχε ως στόχο να θέσει σε “ομηρία” τα υπολογιστικά συστήματα της Tesla, απαιτώντας στη συνέχεια ένα τεράστιο ποσό ως λύτρα για να τα καθαρίσει από το κακόβουλο λογισμικό. Αυτό θα του επέτρεπε επίσης να εξάγει εταιρικά δεδομένα και δεδομένα δικτύου, τα οποία θα διαπραγματευόταν έως ότου πληρώσει ο κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Στο σημείο αυτό, ο υπάλληλος της Tesla αναφέρει το γεγονός στη διοίκηση της Tesla, η οποία απευθύνεται στο FBI. Το FBI αναλαμβάνει δράση και ενημερώνει τον υπάλληλο της Tesla να συνεχίσει την επικοινωνία με τον Κριούτσκοφ, σε μια προσπάθεια άντλησης όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τις διαδικασίες, το χρονοδιάγραμμα, τις υποδομές αλλά και τους πιθανούς συνεργάτες του χάκερ.
Οι προσπάθειες αποδείχθηκαν καρποφόρες. Σε μια συνομιλία, ο χάκερ φέρεται να καυχιέται ότι η ομάδα του έλαβε πρόσφατα λύτρα αξίας άνω των 4 εκατομμυρίων δολαρίων από μια εταιρεία, που στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι ήταν η CWT Travel. Ταυτόχρονα, ο Κριούτσκοφ ανέβασε το επίπεδο της πληρωμής του υπαλλήλου της Tesla στο 1.000.000 δολάρια.
Η αναβολή του σχεδίου
Ακολούθησαν και άλλες επαφές του υπαλλήλου της Tesla με το Ρώσο χάκερ, ο τελευταίος ωστόσο φαίνεται ότι είχε αντιληφθεί πως παρακολουθούταν, καθώς στις 21 Αυγούστου ενημέρωσε τον υπάλληλο της Tesla ότι το πλάνο της κυβερνοεπίθεσης αναβάλλεται. Αμέσως έφυγε από τη Νεβάδα με κατεύθυνση προς Λος Άντζελες, σε μια προσπάθειά του να διαφύγει από τη χώρα ή να χάσει το FBI τα ίχνη του.
Ωστόσο, στις 22 Αυγούστου 2020 το FBI συνέλαβε τον Κριούτσκοφ στο Λος Άντζελες. Ο χάκερ κρατείται επί του παρόντος, εν αναμονή της δίκης του. Η Tesla από την πλευρά της δεν έχει προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις, θα πρέπει ωστόσο να ευχαριστήσει έμπρακτα τον τόσο τίμιο υπάλληλό της, που αρνήθηκε 1.000.000 δολάρια φέρνοντας την υπόθεση στο φως. Πολλοί στη θέση του θα είχαν κάνει πολύ χειρότερες πράξεις, για πολύ λιγότερα χρήματα.