Από το 2015 που επισήμως η Apple παραδέχτηκε ότι έχει δημιουργήσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα για αυτόνομα κινούμενα οχήματα, το project Titan, οι διαρροές και οι φήμες για την κατασκευή ενός αμιγώς ηλεκτρικού και αυτόνομα κινούμενου iCar οργιάζουν.
Αρχικά, αυτές τοποθετούσαν την έλευση του iCar το 2019, μετά το 2020, το 2021 και ούτω καθ' εξής. Ακόμα, φυσικά, iCar δεν έχουμε δει, ωστόσο το θέμα ήρθε και πάλι στη δημοσιότητα μέσα από ένα δημοσίευμα του Reuters στις 21 Δεκεμβρίου, που κάνει λόγο για παραγωγή από την Apple ενός ηλεκτρικού και αυτόνομα κινούμενου μοντέλου το 2024.
Τι δείχνουν τα δεδομένα
Η Apple δεν έχει κρύψει ότι ασχολείται μεθοδικά με την τεχνολογία αυτόνομης κινητικότητας, μέσα από το project Titan. Γι' αυτό άλλωστε από το 2014 ξεκίνησε την πρόσληψη δεκάδων στελεχών από μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως τις Ford, VW Group, Tesla και FCA.
Από το 2016 μάλιστα η Apple πήρε άδεια από την πολιτεία της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, ώστε να ξεκινήσει δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες με μετασκευασμένα Lexus RX450h για την ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης.
Όλα τα παραπάνω πραγματικά γεγονότα πυροδότησαν από τότε και στο εξής τη φημολογία περί της εισόδου της Apple στον τομέα της κατασκευής αυτοκινήτων. Πολύ σωστά όμως, η Apple δεν προχώρησε πέραν της έρευνας για την ανάπτυξη κατάλληλου λογισμικού αυτόνομης οδήγησης.
Το γιατί πρέπει να αναζητηθεί τόσο στην κουλτούρα της εταιρείας, όσο και στην δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησης μιας τέτοιας πρωτοποριακής τεχνολογίας οχημάτων. Η Apple δεν εφηύρε τον προσωπικό Η/Υ, τα flash memory MP3 ή τα smartphone. Άλλαξε όμως μια για πάντα τη μορφή και τις δυνατότητές τους, μέσα από την πρωτοποριακή σχεδίαση και το προηγμένο λογισμικό των υπολογιστών iMac, των flash memory iPod και των smartphones iPhone.
Πρακτικά η Apple αποτελεί το premium αντίπαλον δέος κάθε κατασκευαστή ψηφιακών συσκευών και αυτή η στρατηγική την έχει καταστήσει την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως για το 2020, σύμφωνα με το Forbes 500. Με έσοδα το 2019 κοντά στα 55 δισ. δολάρια και κέρδη κοντά στα 13 δισ. δολάρια, η Apple έχει τέτοια ρευστότητα -αλλά και τέτοια δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων- που θα μπορούσε οποιαδήποτε στιγμή να δημιουργήσει έναν τεράστιο κλάδο κατασκευής αυτοκινήτων.
Η Apple όμως δεν βιάζεται -και πολύ σωστά κατά την γνώμη μας. Εμπορικά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ακόμα στα σπάργανα, με τις πωλήσεις τους να έχουν νόημα από άποψη κερδών μόνο σε πολύ αναπτυγμένες αγορές. Παγκοσμίως, σύμφωνα με προβλέψεις ειδικών αναλυτών, το μερίδιο πώλησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν θα ξεπεράσει το 3% το 2020.
Στο πεδίο των αυτόνομα κινούμενων οχημάτων, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Αυτόνομα κινούμενα οχήματα πρακτικά δεν κυκλοφορούν -παρά μόνο όσα έχουν ενταχθεί σε πιλοτικά προγράμματα. Μάλιστα η κυκλοφορία τους δεν προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στο βραχυπρόθεσμο μέλλον, όχι λόγω της διαθέσιμης τεχνολογίας της αυτοκινητοβιομηχανίας, όσο λόγω του τεράστιων αλλαγών που απαιτούνται στις υποδομές του οδικού δικτύου, των πόλων ακόμα της νομολογίας.
Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έως το 2030 τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα έχουν πλέον επικρατήσει των συμβατικών, ενώ από εκεί και μετά, με την απαραίτητη και αναγκαία εξάπλωση των δικτύων 5G, θα αρχίσει να διαδίδεται, αρχικά σε Ευρώπη, Αμερική και Κίνα, η τεχνολογία των αυτόνομα κινούμενων οχημάτων.
Στις παραπάνω εξελίξεις η Apple θέλει και μπορεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, σε επίπεδο λογισμικού κατά κύριο λόγο, το οποίο θα διαθέτει στους κατασκευαστές αυτοκινήτων και/ή στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών κινητικότητας. Αυτό ακριβώς της εξασφαλίζει το project Titan.
Συνοψίζοντας λοιπόν, η Apple σίγουρα μπορεί αλλά προς το παρόν δεν θέλει να κατασκευάσει ένα iCar. Αναπτύσσει από το 2014 την απαραίτητη τεχνολογία, ώστε όταν είναι εμπορικά βιώσιμο ένα iCar που θα φέρει επανάσταση τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά στις μετακινήσεις, να το κατασκευάσει. Αυτό όμως, όπως δείχνουν τα γεγονότα, μάλλον δεν θα γίνει εντός της τρέχουσας δεκαετίας.