Στην «πρώτη γραμμή» των διαδικτυακών απατών τις οποίες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι αρμόδιες κρατικές αρχές, βρίσκονται πλέον τα κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με το διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, o κεντρικός τραπεζίτης, μιλώντας στο συνέδριο «Stop Scams» που διοργάνωσε η BoE, είπε ότι η τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων συμβάλλει σε μεγάλη καινοτομία στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αλλά δημιουργεί επίσης «ευκαιρίες» για τους εγκληματίες.
«Θα πρέπει μόνο να θέσετε την ερώτηση: Σε τι ζητούν συνήθως πληρωμές οι άνθρωποι που διαπράττουν επιθέσεις με λύτρα; Η απάντηση είναι κρυπτονομίσματα», είπε.
Η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς της Μεγάλης Βρετανίας, παρέτεινε την περασμένη εβδομάδα μια προθεσμία για την έγκρισή των επιχειρήσεων που ασχολούνται με κρυπτονομίσματα.
Αυτό έδωσε σε δώδεκα εταιρείες περισσότερο χρόνο για να τακτοποιήσουν τις αιτήσεις ή τις υποθέσεις τους. Μέχρι στιγμής, 33 έχουν εγκριθεί για μόνιμη εγγραφή στην Αρχή, η οποία τους επιτρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες σχετικές με crypto μετά την 1η Απριλίου.
Οι ίδιοι νόμοι ισχύουν για όλους
Παρά την παράταση, o κλάδος έχει προειδοποιήσει για την επικείμενη έξοδο εταιρειών που μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, εάν δεν λάβουν έγκριση από την FCA, η οποία απαιτεί από αυτές να τηρούν τους αυστηρούς κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου κατά του ξεπλύματος χρήματος.
Ωστόσο, ο Μπέιλι ήταν επικριτικός που ορισμένοι χρήστες κρυπτονομισμάτων συμπεριφέρονται σαν να μην ισχύουν για όλους οι εθνικοί νόμοι.
«Ορισμένοι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων λένε ότι δεν θα έπρεπε να τους αγγίζουν οι κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία γιατί δεν είναι αυτός ο κόσμος τους», είπε. «Συγγνώμη, είναι ο κόσμος σας. Είμαστε όλοι στον ίδιο κόσμο».
Ο επικεφαλής της BoE κάλεσε τις τράπεζες, τις εταιρείες τεχνολογίας και τα κυβερνητικά ιδρύματα να συνεργαστούν με την τράπεζα για την αντιμετώπιση των απατών κατά των καταναλωτών, αν και αναγνώρισε ότι είναι μια δουλειά που «δεν θα γίνει ποτέ».