Είναι πολλά πεδία στην ελληνική οικονομία τα οποία γνωρίζει η κυβέρνηση πώς πάνε καλά. Για παράδειγμα, τα κρατικά έσοδα που είχαν και τον Ιούλιο μία εξαιρετική πορεία, για συγκυριακούς και μη λόγους.
Υπάρχουν όμως δύο μεγέθη η πορεία των οποίων έχει μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό ασάφειας αυτή τη στιγμή. Κρίσιμα για το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα και που οι εκτιμήσεις γι' αυτά θα καθορίσουν όχι μόνο το πως θα πορευθεί η οικονομία, αλλά και το πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το πακέτο της ΔΕΘ.
Το πρώτο μέγεθος είναι ο τουρισμός, ο όποιος προφανώς πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα είναι να ξεπεράσει τις προσδοκίες και να επανέλθει πλήρως στα επίπεδα του 2019, βοηθώντας και το ΑΕΠ, αλλά και τα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Οι κρατήσεις του Αυγούστου είναι στο 100% και τα πρώτα μηνύματα μιλάνε για αυξημένες κρατήσεις και για τον Σεπτέμβριο, διατηρώντας τις ελπίδες, σε συνδυασμό με την προσδοκία για μία διευρυμένη σεζόν.
Δυστυχώς, στο δεύτερο μέγεθος «κλειδί», τα πράγματα δεν πάνε καθόλου, μα καθόλου καλά. Οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου πλησιάζουν το ιστορικό ρεκόρ του Μαρτίου, προκαλώντας πανικό σε όλη την Ευρώπη. Οι εξελίξεις των επόμενων ημερών είναι κρίσιμες όχι μόνο για τις αποφάσεις που θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά για τον σχεδιασμό που δρομολογείται σε ολόκληρη την Ευρώπη εν όψει του χειμώνα.
Με τα σημερινά δεδομένα, χωρίς δηλαδή κάποια κοινή δράση ανά την ΕΕ ή κάποια δραστική αλλαγή δεδομένων, το «βαρίδι» του φυσικού αερίου αντισταθμίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό όποια οφέλη και περιθώρια δημιουργούνται. Αλλά και δείχνει πόσο σημαντικό είναι να δημιουργούνται αυτά τα αντισταθμίσματα από την καλή πορεία του τουρισμού και από την ανθεκτικότητα της αγοράς στο σύνολό της, για να καλυφθεί όσο πιο πολύ μπορεί η ελληνική οικονομία και κοινωνία.