Η Ελλάδα έγινε ξανά ένα – σχεδόν - κανονικό κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έξοδος από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας και τα πεντακάθαρα εύσημα που έλαβε από τους θεσμούς, αλλά και από ξένα μεγάλα μέσα ενημέρωσης (τα οποία πριν από κάποια χρόνια όταν έκαναν ρεπορτάζ για Ελλάδα το θέμα ήταν το Grexit ή τα Capital Controls), είναι μία πάρα πολύ ευχάριστη εξέλιξη. Μία εξέλιξη την οποία προφανώς οι αγορές είχαν προεξοφλήσει και όλοι ανέμεναν, αλλά είναι άλλο πράγμα να το περιμένεις και άλλο πράγμα επιτέλους αυτό που περιμένεις να γίνεται πράξη.
Έκαναν σαφές όμως (και τα κυβερνητικά στελέχη), τις προηγούμενες μέρες ότι για να υπάρξει πραγματική επιστροφή σε «κανονικότητα», θα πρέπει να γίνει ένα ακόμη μεγάλο βήμα. Θα πρέπει να επιστρέψει η χώρα σε επενδυτική βαθμίδα.
Βεβαίως η έξοδος από το ειδικό καθεστώς εποπτείας, από μόνη της τροφοδοτεί αυτόν το στόχο. Το ίδιο ισχύει και με τη στάση της ΕΚΤ, η οποία δέχεται την Ελλάδα στο νέο εργαλείο παρέμβασης χωρίς να θέτει τέτοιο όρο. Αλλά, είναι επίσης σαφές, πως ειδικά σε αυτή τη συγκυρία κρίσεων και αναταραχής στις αγορές πρέπει να γίνουν εξίσου επιτυχώς και με πολύ μεγάλη προσοχή και προσήλωση όλα τα επόμενα βήματα που οφείλει ή σχεδιάζει να κάνει η χώρα.
Να μην ξεχνάμε, η χώρα είναι από την 21η Αυγούστου (και θα παραμείνει για 10ετίες) σε καθεστώς μεταπρογραμματικής εποπτείας (όπως όλα τα κράτη που πέρασαν από μνημόνια). Επιπλέον ελέγχεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για «υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες», εποπτεύεται ανά τρίμηνο από τον ESM και θα κρίνεται 4 φορές το χρόνο έως το 2026 για τις μεταρρυθμίσεις και για τις επενδύσεις τις οποίες έχει δεσμευτεί να κάνει στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης με αντάλλαγμα τις δόσεις των 30,5 δισ. ευρώ.
Οι εξετάσεις λοιπόν θα είναι συνεχείς όλο το επόμενο διάστημα. Το καλό είναι πως η χώρα έχει πλέον μάθει να τις περνά με επιτυχία. Αλλά θα πρέπει να συνεχίσει να το πράττει, χωρίς να επηρεάζεται από τις οικονομικές κρίσεις, από τον εκλογικό κύκλο ή από όποιες άλλες αναταραχές υπάρχουν ή μπορεί να υπάρξουν. Με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης από όλους.
Γιατί ο επόμενος στόχος της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας είναι εξίσου σημαντικό να επιτευχθεί. Το γρηγορότερο δυνατό...