Τα φώτα στο οικονομικό πεδίο στρέφονται κυρίως στην έκθεση του οίκου S&P που θα ανακοινωθεί την επόμενη Παρασκευή. Ωστόσο, η εν λόγω αξιολόγηση δεν είναι το μόνο crash test που θα περάσει η ελληνική οικονομία το επόμενο διάστημα. Την ίδια μέρα, την 21η Απριλίου, αναμένονται και τα αποτελέσματα του πορίσματος της Eurostat για τα δημοσιονομικά του 2022 με την κυβέρνηση να μην αποκλείει ακόμη και πλεόνασμα. Λίγες ημέρες μετά, έως το τέλος Απριλίου, θα στείλει τον νέο πολυετή προϋπολογισμό και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αναμένοντας περί τα τέλη Μαΐου τα πορίσματα των Βρυξελλών και για αυτά τα δύο κείμενα πολιτικής αλλά και για τη 2η μεταπρογραμματική αξιολόγηση της χώρας.
Γενικώς, τα φώτα θα είναι στραμμένα στην ελληνική οικονομία όλο το επόμενο διάστημα, την ίδια περίοδο που θα γράφονται τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων σε συνθήκες αβεβαιότητας για τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα δίνουν οι Βρυξέλλες τα επόμενα χρόνια. Αφού και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παλεύει ακόμα να συντάξει τη δική της νομοθετική πρόταση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, με την ευχή να υπάρξει κάποια σχετικά καλή συμφωνία/συμβιβασμός μέσα τους επόμενους μήνες.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν ότι η ασκούμενη πολιτική τόσο στο δημοσιονομικό πεδίο όσο και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων θα βρίσκεται στο στόχαστρο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα από το αν θα έρθει ή πότε θα έρθει η αναβάθμιση. Σημαίνουν και ότι τα περιθώρια για ελαφρύνσεις θα είναι περιορισμένα, αλλά και πως οι ανάγκες για να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί, θα είναι πολύ μεγάλες.
Πραγματικά, η προεκλογική περίοδος αυτή θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ειδικά για τα κόμματα τα οποία στοχεύουν στην ανάληψη της εξουσίας την επόμενη μέρα και άρα αυτά που θα τάξουν θα πρέπει, μετά, πιθανόν να κληθούν να τα υλοποιήσουν...