Τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού τον Ιούλιο προκάλεσαν ανησυχία, αφού δείχνουν ότι ανακάμπτει μετά από 9 μήνες αποκλιμάκωσης. Βεβαίως, για όσους παρατηρούν πιο τακτικά τους αριθμούς, η επιτάχυνση του γενικού δείκτη τιμών δεν ήταν - απαραίτητα - έκπληξη.
Υπάρχουν πολλές αιτίες, από στατιστικές έως... δομικές. Σε στατιστικό επίπεδο, πέρυσι τέτοια εποχή ο πληθωρισμός έκανε ένα «διάλειμμα» στην άνοδό του και έτσι υπάρχει αυτό που λένε οι οικονομολόγοι επίπτωση βάσης.
Σε «δομικό» επίπεδο, τα στοιχεία από την αγορά δείχνουν πως οι ανατιμήσεις συνεχίζονται. Ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία για τον μήνα Ιούνιο παρουσίασε μείωση κατά 11,7%, αλλά η ανάλυση δείχνει πως η εν λόγω πτώση τιμών συνδέεται με τα ενεργειακά προϊόντα, όταν στη βιομηχανία τροφίμων οι τιμές πώλησης των εξαγώγιμων προϊόντων αυξήθηκαν κατά 14,2% και αυτών που είναι προς εγχώρια διάθεση κατά 7,5%. Και ξέρουμε ότι οι τιμές παραγωγού, με μια χρονική υστέρηση, καταγράφονται και στην αγορά.
Αλλά και στη λιανική υπάρχουν πιέσεις. Ο τζίρος είχε άνοδο 7,2% τον Μάιο, όταν ο όγκος πωλήσεων παρουσιάζεται μειωμένος κατά 0,2%. Αυτή η ψαλίδα είναι η ακρίβεια.
Τα στοιχεία επίσης για το οικονομικό κλίμα τον Ιούλιο (τα οποία βεβαίως είναι στο σύνολό τους θετικά καθώς δείχνουν πως ενισχύθηκε και πάλι), έχουν και κάποια στοιχεία ανησυχίας: Δείχνουν έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων σε κάποιους τομείς, ειδικά στις υπηρεσίες.
Τι γίνεται με τα στοιχεία του πληθωρισμού που ανακοινώθηκαν από την Eurostat; Το καλό είναι πως στην Ελλάδα η άνοδος του πληθωρισμού παραμένει πολύ βραδύτερη από ότι o μέσος όρος σε επίπεδο Ευρωζώνης. Παρ' όλα αυτά ο δείκτης τον Ιούλιο επιταχύνθηκε, όταν στην Ευρωζώνη συνέχισε να επιβραδύνεται. Τι είναι αυτό ωστόσο που δίνει ώθηση στην ακρίβεια σύμφωνα με τα ίδια τα στοιχεία της Eurostat; Η Ελλάδα τον Ιούλιο είχε την τρίτη ταχύτερη άνοδο στις τιμές των βιομηχανικών ειδών (κατά 6,6%, έναντι 5% μέσου όρου στην ευρωζώνη). Να προσθέσουμε ότι οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να κινούνται με διψήφιο ρυθμό ανόδου και πως συνολικά ο δομικός πληθωρισμός (δηλαδή ο κρίσιμος δείκτης που εξαιρεί την ενέργεια και τον κλάδο τρόφιμα, ποτά καπνός), κινείται πλέον κοντά στο μέσο όρο της Ευρωζώνης (από το 4,8% σκαρφάλωσε στο 5,4% με τον ανάλογο δείκτη της Ευρωζώνης να παραμένει αμετάβλητος στο 5,5%).
Γενικώς το μόνο που έσωσε την παρτίδα ήταν οι τιμές ενέργειας, οι οποίες αποκλιμακώνονται μετά από την τεράστια άνοδο των προηγούμενων μηνών. Το πρόβλημα λοιπόν παραμένει εδώ και το μεγάλο στοίχημα για την ανταγωνιστικότητα κάθε οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους επόμενους μήνες είναι η ενίσχυση των συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά. Και στην εγχώρια αλλά και στην εξωτερική, είτε πρόκειται για τα προϊόντα που στέλνει η Ελλάδα σε ξένες αγορές, είτε πρόκειται για τις τουριστικές και τις άλλες υπηρεσίες που προσφέρει.