Με ατζέντα τα ενεργειακά, αλλά και την ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας με το Ισραήλ και την Κύπρο βρίσκεται σήμερα στην ισραηλινή πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Το κυρίως ζήτημα έχει, σαφώς, να κάνει με την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας στον άξονα των τριών χωρών. Κατά τις πληροφορίες, αναμένουμε ανακοινώσεις για τον αγωγό Eastmed, ο οποίος θα ξεκινά από το Ισραήλ, θα περνά από την Κύπρο, μετά από την Ελλάδα και στη συνέχεια θα φεύγει προς την Ιταλία. Πρόκειται για ένα mega-project, στο οποίο όλοι επενδύουν πολλά, ενώ θεωρείται κρίσιμο και για τη μείωση της εξάρτησης από ρωσικό αέριο και την ευρύτερη αλλαγή του ενεργειακού προσανατολισμού της χώρας μας. Υπό αυτό το πρίσμα, τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει και η κατασκευή του αγωγού. Φυσικά, η κατασκευή του ενδιαφέρει πολύ και τις ΗΠΑ, εκ μέρους των οποίων θα δώσει το παρών ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ.
Παράλληλα, βέβαια, η ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας θεωρείται και ένα μείζον μήνυμα προς την Τουρκία, η οποία τις τελευταίες μέρες ξανάρχισε με ένταση τις προκλητικές κινήσεις, οδηγώντας τον συνήθως ήπιο Α/ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη να κάνει λόγο για «ισοπέδωση» βραχονησίδας, στο υποθετικό σενάριο που καταληφθεί από Τούρκους. Στην ελληνική πλευρά βλέπουν, δε, ότι μέχρι στιγμής οι απειλές της Τουρκίας για την κυπριακή ΑΟΖ αποδεικνύονται κενό γράμμα, υπό το φόβο της αμερικανικής αντίδρασης και γι’ αυτό επιμένουν σε κινήσεις θωράκισης της χώρας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.
Το βλέμμα στο Σκοπιανό
Και ενώ ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται τις επόμενες μέρες με μια βαλίτσα στο χέρι, η κυβέρνηση έχει στραμμένο το βλέμμα της τόσο στα Σκόπια, όσο και στην ελληνική Βουλή, για την αριθμητική της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μάλιστα, στη Βουλή της πΓΔΜ αλβανόφωνοι βουλευτές κατέθεσαν τροπολογία με την οποία γίνεται η διευκρίνιση ότι Στο σύνταγμα δεν καθορίζεται η εθνότητα αλλά η υπηκοότητα. Αυτό για την κυβέρνηση θεωρείται μείζον, γιατί έτσι καταρρίπτονται τόσο η επιχειρηματολογία της ΝΔ και του ΚΙΝ.ΑΛ., όσο και οι επιφυλάξεις που υπάρχουν σε κόμματα και βουλευτές εκτός της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Είναι σαφές, με τα σημερινά δεδομένα, οι απόλυτοι ρυθμιστές της πλειοψηφίας στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα είναι οι εξής τρεις: ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι. Χωρίς τουλάχιστον 2 από τους 3, η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με το φάσμα της μη υπερψήφισης της Συμφωνίας που θα είναι καταστροφική, με δεδομένες τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί στο παρασκήνιο για την εσωτερική διαχείριση της Συμφωνίας. Συνεπώς, η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω των τεκταινομένων στη Βουλή της γείτονος να πείσει τους «αναποφάσιστους», προκειμένου να αποφύγει ένα μείζον ατύχημα.