Υπέρ της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της διασύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας αλλά και την κατάργηση του ασύλου τάσσεται ο κ. Θοδωρής Καλαμπόκης. Μιλώντας στο insider.gr, o μικρότερος σε ηλικία υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για ηλικιακό ρατσισμό στην Ελλάδα, καθώς στα 30 όσο καλός και να είσαι, από την πλειοψηφία θεωρείσαι ακόμη «παιδί». Ο ίδιος πάντως ξεκαθαρίζει ότι θέλει να αξιοποιήσει κάθε εργαλείο που θα έχει στη διάθεση του ως Ευρωβουλευτής για να μειωθεί η ανεργία των νέων στην Ελλάδα
Με τα προσόντα σας θα μπορούσατε να έχετε μια λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό. Τι σας οδήγησε να επιστρέψετε στην Ελλάδα;
Αποφοίτησα από το 2ο μεταπτυχιακό μου στο London School of Economics τον Ιούνιο του 2015. Δεν ήμουν σίγουρος τότε αν θέλω να επιστρέψω στην Ελλάδα ή να μείνω και να εργαστώ στο Λονδίνο. Επέστρεψα το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Εποχή δημοψηφίσματος. Συμμετείχα ενεργά στο κίνημα «Μένουμε Ευρώπη». Κάθε μέρα ήμουν στους δρόμους από το πρωί μέχρι το βράδυ για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη.
Στην Ελλάδα δυστυχώς υπάρχει και ο ηλικιακός ρατσισμός. Στα 30 όσο καλός και να είσαι, από την πλειοψηφία θεωρείσαι ακόμη «παιδί»
Όταν κέρδισε το «όχι» ένιωσα εγκλωβισμένος στην ίδια μου τη χώρα. Πολλοί φίλοι μου αποφάσισαν τότε να φύγουν στο εξωτερικό και όσοι ήταν ήδη έξω να μείνουν εκεί για πολλά χρόνια ακόμα. Εγώ πάλι ένιωσα πως θέλω να μείνω στην Ελλάδα, να εργαστώ εδώ και να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να έρθουν καλύτερες μέρες για τη χώρα μας, κόντρα σε όλα. Όπως λέει και ο Νίκος Πορτοκάλογλου σε ένα τραγούδι του, «από πείσμα και τρέλα θα ζω σε τούτη τη χώρα ώσπου να βρω νερό, γιατί ανήκω εδώ».
Και πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα για έναν νέο άνθρωπο σε σχέση με το εξωτερικό;
Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αρκετές ποιοτικές θέσεις εργασίας, ούτε αξιοκρατία. Η παραγωγικοί Έλληνες και η μεσαία τάξη στοχοποιούνται συνειδητά από τη σημερινή Κυβέρνηση. Ένας νέος με καλές σπουδές και δεξιότητες, πρέπει να είναι πολύ τυχερός για να βρει μια δουλειά που να του αξίζει στη χώρα μας. Στο εξωτερικό υπάρχουν ξεκάθαρα περισσότερες ευκαιρίες.
Βέβαια πιστεύω πως η κρίση επηρέασε σημαντικά την κουλτούρα της Ελληνικής κοινωνίας και τον τρόπο σκέψης των νέων ανθρώπων. Πολλοί φίλοι μου έχουν ξεκινήσει τη δική τους start up εταιρεία με μεγάλη επιτυχία. Η γενιά μου δεν έχει τις ευκαιρίες που αξίζει να έχει. Έχει όμως δημιουργικότητα, μόρφωση, πάθος, ενέργεια, υπομονή και επιμονή. Για αυτό και επιβιώνει και ας είναι σκορπισμένη στα πέρατα της γης.
Θα προτείνατε και σε άλλους νέους του εξωτερικού να επιστρέψουν;
Είναι μια πολύ δύσκολη και ξεκάθαρα προσωπική απόφαση για τον κάθε νέο, το να μείνει στο εξωτερικό η να επιστρέψει πίσω στη χώρα μας. Έτσι δεν θα ήθελα να δώσω κάποια συμβουλή στους συνομηλίκους μου, παρά μόνο το να ακολουθήσουν αυτό που τους «λέει» η καρδία τους. Στεναχωριέμαι πολύ όταν αρκετοί από τους φίλους μου, μου εκμυστηρεύονται πως δεν θέλουν να γυρίσουν πότε ξανά στην Ελλάδα. Τους καταλαβαίνω.
Την τελευταία 5ετία οι ελληνικές Start ups εταιρείες διαπρέπουν σε παγκόσμιο επίπεδο
Στο εξωτερικό αναγνωρίζουν την αξία σου, στην Ελλάδα δύσκολα. Στο εξωτερικό στα 30 του, κάποιος μπορεί να είναι διευθυντής σε μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, αν είναι ο καλύτερος στη δουλειά του. Αυτό είναι το κριτήριο. Στην Ελλάδα δυστυχώς υπάρχει και ο ηλικιακός ρατσισμός. Στα 30 όσο καλός και να είσαι, από την πλειοψηφία θεωρείσαι ακόμη «παιδί». Εύχομαι σε 10 χρόνια από σήμερα, να μιλάμε για μια διαφορετική Ελλάδα. Οι φίλοι μου να έχουν επιστρέψει και οι 25άρηδες του 2030 να βρίσκουν καλές δουλειές στη χώρα μας.
Και αντίστοιχα, τι θα λέγατε στους νέους που θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα, αναζητώντας μια καλύτερη θέση στο εξωτερικό;
Θα τους έλεγα να το τολμήσουν και να μη φοβηθούν ούτε στιγμή. Είναι σημαντική και άκρως διδακτική εμπειρία το να ζήσεις για κάποια χρόνια στο εξωτερικό. Αλλάζει ο τρόπος σκέψης σου. Βελτιώνεις τις δεξιότητες σου και στο τέλος πιστεύεις περισσότερο στον εαυτό σου. Ότι δεν εξελίσσεται πεθαίνει. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Βέβαια δεν είναι απαραίτητο το να φύγεις στο εξωτερικό για να εξελιχθείς ως επαγγελματίας είτε ως άνθρωπος. Ευτυχώς το διαδίκτυο σήμερα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που μου έχει κάνει εντύπωση, είναι τα διαδικτυακά μαθήματα στο coursera.org, τα οποία προσφέρουν είτε ακαδημαϊκοί από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, είτε στελέχη από τις καλύτερες πολυεθνικές εταιρείες. Θα πρότεινα ανεπιφύλακτα σε κάθε νέο άνθρωπο που νιώθει πως θέλει να μάθει κάτι καινούργιο και να βελτιώσει τις δεξιότητες του, να πλοηγηθεί στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.
Από την εμπειρία σας εκτός συνόρων, τι θα αλλάζατε στην ελληνική πραγματικότητα, ειδικά για τους νέους;
Η χώρα μας δεν είναι φιλική προς την επιχειρηματικότητα. Επιπλέον τα πανεπιστήμια μας δεν είναι συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας. Το θεωρώ αδιανόητο. Αρχικά θεωρώ πως στο Λύκειο, θα έπρεπε οι νέοι μας να έχουν ένα μάθημα επιχειρηματικότητας. Επιχειρηματικότητα δεν σημαίνει διαπλεκόμενοι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες και συμφέροντα. Επιχειρηματικότητα σημαίνει δημιουργικότητα και καινοτομία. Την τελευταία 5ετία οι ελληνικές Start ups εταιρείες διαπρέπουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Είμαι πραγματικά περήφανος για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Ζωή Γιαβρή. Μια νέα Ελληνίδα που έφτασε στους 3 φιναλίστ του βραβείου καινοτομίας γυναικών κάτω από 30 της ΕΕ. Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα. Επιπλέον δεν γίνεται τα πανεπιστήμια μας να μην είναι συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας. Σήμερα μια επιχείρηση δεν μπορεί να κάνει μια παρουσίαση σε ένα Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Οι γνωστοί άγνωστοι θα διαλύσουν τα πάντα. Για αυτό πρέπει να καταργηθεί το άσυλο. Τα Πανεπιστήμια και οι φοιτητές μας αξίζουν καλύτερα. Μια βόλτα σήμερα σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο αρκεί για να πείσει και τον πιο δύσπιστο. Την εποχή της Χούντας, σαφώς και είχε νόημα το πανεπιστημιακό άσυλο. Σήμερα δεν έχει κανένα ρόλο, παρά μόνο ενισχύει την ανομία και το χάος στην Ελληνική ανώτατη εκπαίδευση.
Γιατί ένας νέος της ηλικίας σας να επιλέξει να ασχοληθεί με τα κοινά, και μάλιστα να πολιτευθεί;
Πολλοί μου κάνουν αυτή την ερώτηση. Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας, η απάντηση είναι γιατί όχι; Είμαστε πρωταθλητές σε ποσοστά ανεργίας των νέων ανθρώπων. Δεκάδες χιλιάδες νέοι έχουν φύγει στο εξωτερικό και την ίδια ώρα όσοι έμειναν στη χώρα μας, προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα μέσα σε ένα ιδιαίτερα τοξικό περιβάλλον. Θέλω να γίνω η φωνή των νέων ανθρώπων στις Βρυξέλλες και όλων όσων ζητούν ανανέωση στο πολιτικό σύστημα. Σήμερα μόλις 10 από τους 751 Ευρωβουλευτές είναι κάτω των 35 ετών στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Στα 29 μου, είμαι ο νεότερος υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ και θεωρώ πως μπορώ να καταλάβω τα προβλήματα των νέων καλύτερα από κάθε άλλο υποψήφιο, σε μεγάλο βαθμό γιατί τα έχω ζήσει και ο ίδιος. Η αγωνία για να βρεις δουλειά, το αίσθημα αδικίας όταν είσαι νέος και καταρτισμένος και δεν υπάρχουν ευκαιρίες στην αγορά εργασίας για εσένα. Θέλω να αξιοποιήσω κάθε εργαλείο που θα έχω στη διάθεση μου ως Ευρωβουλευτής για να μειωθεί η ανεργία των νέων στην Ελλάδα. Προγράμματα ενίσχυσης νεοφυών επιχειρήσεων, προγράμματα κατάρτισης νέων ανέργων και άλλα πολλά. Ότι περνάει από το χέρι μου, θα το κάνω.
Και γιατί επιλέξατε να διεκδικήσετε την είσοδό σας στην Ευρωβουλή και όχι στην εγχώρια πολιτική σκηνή;
«Η Ευρώπη είναι μια ιδέα που πρέπει να γίνει συναίσθημα». Δεν είναι δικό μου. Το έχει πει ο Bono, ο τραγουδιστής των U2. Αυτός θεωρώ πως πρέπει να είναι ο στόχος όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Χρόνια τώρα οι λαϊκιστές και οι αντιευρωπαϊστές χρησιμοποιούν την επίκληση στο συναίσθημα για να στρέψουν τον κόσμο ενάντια στην Ευρώπη και εμείς καθόμαστε και τους κοιτάμε. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Διεκδικώ την είσοδο μου στην Ευρωβουλή, γιατί είμαι γνήσιος φιλοευρωπαίος. Ο ρόλος της Ευρώπης στην καθημερινότητα μας είναι πολύ σημαντικός. Πολλές δεκαετίες ειρήνης. Σημαντικά έργα υποδομής στη χώρα μας που συγχρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ. Δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας από τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Μίλησα και συνεχίζω να μιλάω για όλα αυτά στην καμπάνια μου για τις Ευρωεκλογές. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Φυσικά υπάρχουν και σημαντικά προβλήματα που απαιτούν λύσεις αλλά και σημαντικές προκλήσεις για την επόμενη μέρα. Συνεχίζουμε και στις 26 Μαΐου ψηφίζουμε! Θα χαρώ πολύ να με στηρίξετε, ως τον νεότερο υποψήφιο Ευρωβουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία, ως απόφοιτο του LSE με δυο μεταπτυχιακά στην φιλοσοφία της επιστήμης και τη δημόσια πολιτική και διοίκηση οργανισμών, ως νέο εργαζόμενο, σύμβουλο επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα σήμερα, ως επικεφαλή του Ευρωπαϊκού Think tank 89 Initiative στην Ελλάδα. Ως ένα νέο άνθρωπο με νέες ιδέες, πάθος, ενέργεια και όρεξη για δουλειά, που θέλει να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για να κερδίσει η Ελλάδα, τη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη.