Τι είναι το κρέας Kobe και γιατί είναι τόσο ακριβό (pics)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι είναι το κρέας Kobe και γιατί είναι τόσο ακριβό (pics)
Με κόστος που ανέρχεται σε εκατοντάδες ευρώ ανά μερίδα, το διάσημο Kobe beef είναι το ακριβότερο κρέας στον κόσμο.

Πριν από λίγες ημέρες, ο πρώην πυγμάχος Ρίκυ Χάτον, ο οποίος έκανε διακοπές στη Μύκονο, κλήθηκε να πληρώσει 920 ευρώ για μία μπριζόλα Kobe beef και... ξαφνιάστηκε όταν είδε πόσο ακριβό είναι το κρέας.

Οι καταγγελίες για την υπερκοστολόγηση γευμάτων στη Μύκονο είναι συχνό φαινόμενο, όμως στην περίπτωση του τουρίστα που επέλεξε να παραγγείλει Kobe beef, ίσως και να είναι «δικαιολογημένη» η τιμή.

Το Kobe beef βέβαια δεν είναι άλλο από βόειο κρέας, κοινώς μοσχαράκι. Η διαφορά με όλα τα υπόλοιπα βόεια κρέατα είναι η καταγωγή του και η διατροφή του.

Τι είναι αυτό που το κάνει να διαφέρει

Το αυθεντικό Kobe beef προέρχεται μόνο από βοοειδή που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει σε μια από τις 4 περιοχές που φιλοξενούν κοπάδια βοοειδών στην Ιαπωνία και τα οποία τρέφονται με πολύ συγκεκριμένη διατροφή, σε πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Το «είδος» Kobe προέρχεται από ιαπωνικά κοπάδια βοοειδών, τα οποία λέγονται Tajima-Gyu και τα οποία έχουν μεγαλώσει και τραφεί στην περιοχή Hyogo, κάτω από πολύ αυστηρά standards.

η

Αυστηρά κριτήρια

Οι ιδιοκτήτες των κοπαδιών λαμβάνουν εξαιρετικά συγκεκριμένα και αυστηρά μέσα κατά την ανάπτυξη των βοοειδών για να επιτύχουν την απαιτούμενη ποιότητα.

Συμφωνα με το Medium.com, στα μοσχαράκια δίδεται φρέσκο καθαρό νερό, η καλύτερη ποιότητα τροφής και μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον χωρίς άγχος, όπου μπορούν να ωριμάσουν με ήρεμο τρόπο. Η ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα της ανατροφής των μοσχαριών, σημαίνει ότι ο αριθμός των ζώων που εκτρέφονται κάθε χρόνο είναι περιορισμένος.

Τα Wagyu ζώα που δίνουν το Kobe κρέας τρέφονται με γάλα από την ηλικία του 1 έως 3 μηνών. Μετά από 3 μήνες, τα μοσχάρια τρέφονται με ένα μείγμα καλλιεργειών ενσίρωσης, όπως χόρτο, άχυρο από ρύζι και δημητριακά όπως το καλαμπόκι, η σόγια και το σιτάρι.

Τα ζώα τρέφονται με αυτό το μείγμα κατά μέσο όρο 900 ημέρες, κατά την διάρκεια των οποίων κάθε γεωργός έχει τη δυνατότητα να καθορίσει το δικό του σιτηρέσιο με ιδιαίτερες αναλογίες ισχύος, προσαρμοσμένο στο κοπάδι του . Και αυτό μέχρι να φθάσει το βοοειδές έως 31 μήνες και ένα μέσο βάρος 430 κιλά.

Σε αυτή την ηλικία των τουλάχιστον 30 μηνών τα ζώα αποκτούν τις ειδικές ενδομυϊκές ραβδώσεις λίπους και είναι έτοιμα προς κατανάλωση. Τα βοοειδή Tajima Guy, της επαρχίας Hyogo (Wagyu) προστατεύονται έτσι ώστε να παράγουν κρέας Kobe με την ίδια και απαράλλαχτη ποιότητα.

σ

Το εξαιρετικό κρέας

Το έντονο ενδομυϊκό λίπος είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Το ιαπωνικό βόειο κρέας (Wagyu) έχει γενετικά την τάση για αυξημένη προδιάθεση σε ενδομυϊκό λίπος, το οποίο παράγει υψηλό ποσοστό ελαιούχων ακόρεστων λιπών, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που εξισορροπούν το αντίστοιχο ποσοστό των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, και ως εκ τούτου επιτρέπουν την μείωση της κακής χοληστερόλης και την καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων.

Συνδυασμοί αυτών των λιπών παράγουν μια πλούσια και τρυφερή γεύση στο στόμα που είναι πολύ διαφορετική από τις άλλες γεύσεις βόειου κρέατος.

Η τιμή

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, μαζί με το γεγονός πως μόνο 3.000 «κεφάλια» από τα βοοειδή καταφέρνουν να αγγίξουν την ποιότητα που απαιτείται για να χαρακτηριστούν αυθεντικά Kobe, κάθε χρόνο, ανεβάζουν την τιμή ακόμα περισσότερο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider