Μια άνευ προηγουμένου οικονομική κάμψη κατά περίπου 7%, φέρνει φέτος στην Αυστρία η πανδημία του κορονοϊού, καθώς και μία αύξηση στα ποσοστά ανεργίας και στα δημοσιονομικά ελλείμματα περίπου κατά 10% το καθένα, υπογραμμίζουν σε σημερινές εκτιμήσεις τους το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών και το Ινστιτούτο Ανώτερων Σπουδών της Βιέννης προβλέποντας ήδη για την επόμενη χρονιά και πάλι μία ανοδική πορεία.
"Στην Αυστρία, αυτή είναι η βαθύτερη ύφεση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο", τονίζει σήμερα στην νέα τριμηνιαία οικονομική πρόβλεψή του το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (WIFO), σημειώνοντας πως η μείωση της οικονομικής παραγωγής το 2020 είναι σημαντικά μεγαλύτερη από ότι το 2008-09 κατά την χρηματοπιστωτική και την οικονομική κρίση, και αυτή η παγκόσμια σοβαρή ύφεση προκλήθηκε από τους εκτεταμένους, πολιτικά επιβεβλημένους περιορισμούς στην εξάπλωση του κορονοϊού.
Πρόβλεψη για μείωση κατά 9,5% στο ΑΕΠ
Το Ινστιτούτο Ανώτερων Σπουδών (IHS) αναμένει ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα υπάρξει μείωση κατά 9,5% στο ΑΕΠ, και το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών εκτιμά ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου η οικονομική παραγωγή μπορεί να είχε συρρικνωθεί ακόμη και κατά ένα τέταρτο.
Σύμφωνα με την Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα (ΑΚΤ), η μείωση της εβδομαδιαίας οικονομικής παραγωγής στο "κλείδωμα" ήταν περίπου 25% (τέλη Μαρτίου έως μέσα Απριλίου) και σύμφωνα με το IHS κατά 20% (μέσα Απριλίου έως αρχές Μαΐου), ενώ κατά περίπου 10% μείον ήταν από τις αρχές Μαΐου.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το WIFO, το χαμηλό σημείο έχει ήδη περάσει και η φάση ανάκαμψης έχει αρχίσει, αλλά παρόλα αυτά θα υπάρξει μια "βαθιά, αλλά σύντομη ύφεση στην Αυστρία", με την ύφεση να περιορίζεται σε δύο τρίμηνα. Παρά την προβλεπόμενη αύξηση για το 2021, το επίπεδο πριν από την κρίση δεν θα έχει επιτευχθεί ακόμη, η αβεβαιότητα παραμένει, επίσης όσον αφορά την περαιτέρω πορεία της πανδημίας, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, οι προβλέψεις τόσο του WIFO όσο και του IHS συνδέονται με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο μεγάλο κύμα επειδή, όπως τονίζεται, όσο περισσότερο η οικονομία δεν θα είναι ενεργή, τόσο περισσότερο θα μπορούσε αυτή να ζημιωθεί μόνιμα.
Στις σημερινές εκτιμήσεις των Ινστιτούτων υπογραμμίζεται πως η κρίση είχε καταστροφικές συνέπειες στην αγορά εργασίας, η προηγούμενη, μακροχρόνια αύξηση της απασχόλησης έληξε απότομα τον Μάρτιο και η ανεργία αυξήθηκε σημαντικά.
Και μπορεί μεν, η μερική εργασία να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις και να κρατήσει τους ανθρώπους στις επιχειρήσεις για την επερχόμενη ανάκαμψη, ωστόσο, το WIFO αναμένει μείωση της απασχόλησης κατά 2,1% το 2020, ενώ το IHS προβλέπει μείωση κατά 2,5%.
Πιθανή αύξηση ανεργίας στο 9,7%
Το ποσοστό ανεργίας, το οποίο ήταν 7,4% το 2019 (σύμφωνα με την βάση μέτρησης της στην ίδια την Αυστρία), είναι πιθανό να αυξηθεί εφέτος στο 9,7% σύμφωνα με το WIFO ή στο 10,2% σύμφωνα με το IHS, ενώ όπως αναφέρεται στις προβλέψεις τους, θα παραμείνει αρκετά υψηλό το 2021, στο 8,9% και 9,2%, αντίστοιχα.
"Το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής που σχετίζεται με την κρίση στην αγορά εργασίας είναι πιθανό να προέλθει από τη μείωση των ωρών εργασίας", αναφέρει το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών σημειώνοντας πως εφέτος θα καταγραφούν κατά 7% λιγότερες ώρες εργασίας και το 2021 κατά 4,6% περισσότερες.
Αλλά και η παγκόσμια οικονομία καταρρέει επίσης, με το Ινστιτούτο Ανώτερων Σπουδών να κάνει λόγο για την ισχυρότερη ύφεση στην παγκόσμια οικονομία από τη δεκαετία του 1930. Σε διεθνές επίπεδο, η οικονομική δραστηριότητα περιορίστηκε δραστικά σε πολλές χώρες κατά το πρώτο, και ιδιαίτερα κατά το δεύτερο τρίμηνο λόγω της ταχείας αύξησης του αριθμού των μολύνσεων παγκοσμίως. Η σταδιακή χαλάρωση, ωστόσο, υποδηλώνει μια σταδιακή ανάκαμψη κατά το υπόλοιπο του έτους, και από τα μέσα της χρονιάς θα πρέπει να αναμένεται και πάλι μία ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία.
Το Ινστιτούτο Ανώτερων Σπουδών αναφέρει επίσης πως ως επακόλουθο της κρίσης και σε συνδυασμό με τους πολυάριθμους περιορισμούς, η παγκόσμια οικονομική ύφεση έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στο παγκόσμιο εμπόριο που εφέτος είναι πιθανόν να μειωθεί κατά 13%.
Στη συνέχεια ωστόσο, το IHS αναμένει αύξηση 8% το 2021, με την κατάσταση να είναι παρόμοια και για τις εγχώριες εξαγωγές, οι οποίες σύμφωνα με το WIFO, μπορεί να μειωθούν και κατά 14,8% φέτος, ενώ το 2021 θα πρέπει να σημειωθεί αύξηση 9,5%, ενώ το IHS προβλέπει μείωση 11,3% στις συνολικές εξαγωγές εφέτος, και αύξηση κατά 20,0% το 2021.