Μηταράκης: Οι τρεις προτεραιότητες για την υποστήριξη των πληγέντων στη Μόρια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μηταράκης: Οι τρεις προτεραιότητες για την υποστήριξη των πληγέντων στη Μόρια
«Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο μέτωπα, το μέτωπο των μεταναστών, οι οποίοι εκβιάζουν για να φύγουν, και δυστυχώς δεν υπάρχει η απαραίτητη ευθύνη που χρειάζεται στα δύσκολα από τους τοπικούς άρχοντες συνολικά».

«Η συνέχιση της τροφοδοσίας, το στήσιμο των σκηνών και η μεταφορά των ευάλωτων και των οικογενειών», ώστε «μέχρι το βράδυ να μην έχουμε άστεγες οικογένειες», είναι οι τρεις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως ανέφερε ο υπουργός Νότης Μηταράκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ.

Με αφορμή το χθεσινοβραδινό δεύτερο μέτωπο της φωτιάς στο ΚΥΤ της Μόριας ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «χθες ενώ δούλευαν τα μηχανήματα του στρατού για να δημιουργήσουν χώρο, ώστε να κοιμηθούν το βράδυ κάποιοι και κάποιοι άλλοι σε πλοίο, -ενώ τα ασυνόδευτα είχαν ήδη φύγει με ειδικές πτήσεις από το νησί- δημιουργήθηκαν νέες εστίες πυρκαγιάς και παράλληλα κάτοικοι της περιοχής απέκλεισαν την πρόσβαση προς την Μόρια». Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε δύο μέτωπα, το μέτωπο των μεταναστών, οι οποίοι εκβιάζουν για να φύγουν, και δυστυχώς δεν υπάρχει η απαραίτητη ευθύνη που χρειάζεται στα δύσκολα από τους τοπικούς άρχοντες συνολικά».

Πέτσας: Τετρακόσια έξι ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου

«Είναι ήδη προφανές πως τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Μόρια εγείρουν σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας, ανθρωπισμού και προστασίας της δημόσιας υγείας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Και γι αυτούς τους λόγους η κατάσταση στη Μόρια που έχει διαμορφωθεί από τα ξημερώματα της Τετάρτης δεν μπορεί να συνεχιστεί», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμένη κινητοποίηση για την παροχή άμεσης στήριξης, στέγασης, σίτισης και υγειονομικής προστασίας στους ευάλωτους αυτούς ανθρώπους αλλά και αποφασιστικότητα στη φύλαξη των συνόρων μας που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

Αναλυτικά, αναφερόμενος στην κατάσταση στη Λέσβο, ο κ. Πέτσας τόνισε κατά την ενημέρωση ότι: «Το νησί κηρύχθηκε άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες και κυβερνητικό κλιμάκιο βρίσκεται ήδη εκεί για να εκτιμήσει την κατάσταση και να συντονίσει τις ενέργειες για την αντιμετώπισή της. Από χθες το πρωί και μέχρι το βράδυ, με συντονισμένες ενέργειες υπουργείων σωμάτων ασφαλείας και ενόπλων δυνάμεων, είχε αντιμετωπιστεί η πρώτη πυρκαγιά που ξεκίνησε από αιτούντες άσυλο ως αντίδραση στα μέτρα καραντίνας λόγω κρουσμάτων. Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί χάρις σε υπεράνθρωπες προσπάθειες χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί και θύματα. Τετρακόσια έξι ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου σε τρεις διαφορετικές αποστολές, με την τελευταία αποστολή αποτελούμενη από 86 ανήλικα, να πραγματοποιείται σήμερα το πρωί. Επιπλέον είχε καταπλεύσει από τα ξημερώματα πλοίο για να φιλοξενήσει οικογένειες και παράλληλα γίνονταν εργασίες στη Μόρια ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider