Σήμερα το πρωί συγκαλείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα, από την πορεία της Covid 19, έπειτα και από τη χθεσινή νέα μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα κρούσματα της Τρίτης είχαν μεγάλη απόκλιση από της Δευτέρας (1.176), φτάνοντας στις 2.353 νέες μολύνσεις, με 422 διασωληνωμένους και 23 νέους θανάτους. Τα 1.159 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 304 στη Θεσσαλονίκη, τα 112 στην Αχαΐας και τα 90 στη Λάρισα.
Μένει να φανεί εάν θα υπάρξει εισήγηση προς την κυβέρνηση για lockdown σαν του Μαρτίου του 2020 με απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την χώρα, αλλά συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, με «ορίζοντα» των μέτρων μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, 15 Μαρτίου.
Πέρα από την... επανάληψη του περσινού lockdown ακούγονται σενάρια και για άλλα μέτρα, όπως της απαγόρευσης διαδημοτικών μετακινήσεων στην Αττική, ενώ δεν αποκλείεται οι ειδικοί να εισηγηθούν η χρήση του αριθμού 6 να γίνεται αυστηρώς για σωματική άσκηση και όχι για βόλτες σε άλλους δήμους και γενικότερα μακριά από το σπίτι του πολίτη.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, επιβεβαίωσε πως ανάμεσα στις σκέψεις είναι η αυστηροποίηση του κωδικού 6 για μετακινήσεις μόνο με τα πόδια. Το μίγμα των μέτρων θα το εισηγηθεί η Επιτροπή και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις, είπε χαρακτηριστικά η κα Πελώνη.
Η κα Πελώνη τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό οπότε το lockdown πάει προς τα μέσα Μαρτίου και δήλωσε πως αναμένονται οι εισηγήσεις των ειδικών που συνεδριάζουν σήμερα για τις αλλαγές στα ωράρια και τις απαγορεύσεις των μετακινήσεων. Παράλληλα, ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, αναφέρθηκε στην πορεία των εμβολιασμών και τόνισε ότι ήδη από την άνοιξη και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο θα είμαστε σε μια καλύτερη κατάσταση.
«Πρέπει σταδιακά να επαναλειτουργήσει η οικονομία από τον Απρίλιο και μετά», σημείωσε μεταξύ άλλων. Η ίδια έκανε έκκληση για λίγη υπομονή από όλους και τήρηση εφαρμογής των μέτρων ενώ ειδικά για την τσικνοπέμπτη ζήτησε να μείνουμε με την κοντινή «κοινωνική μας φούσκα».
Επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ενδέχεται να γίνουν το απόγευμα της Τετάρτης από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στην ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, όπου επίσης θα παρουσιάσει το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής.
«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία της νόσου στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η νόσος διασπείρεται στην κοινωνία. Δεν είναι θέμα περίθαλψης, είναι θέμα δημόσιας Υγείας», είπε σε χθεσινή του συνέντευξη στον Real Fm. Από την ημέρα του lockdown στην Αττική, δηλαδή 18 μέρες πριν, έχουν προστεθεί κλίνες Covid στα νοσοκομεία της Αττικής και συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «τότε είχαμε 1.673 απλές κλίνες Covid, τώρα έχουμε 2.064. Και έχουμε προσθέσει και κλίνες ΜΕΘ-COVID. Είχαμε 229, σήμερα έχουμε 312. Αυτό δείχνει την τεράστια πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνουν όλοι οι υγειονομικοί μας για να βοηθήσουν τον κόσμο».
Όσον αφορά τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε ότι ήδη «έχουμε πάρει 120 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα και τα έχουμε κάνει non Covid, έτσι ώστε να μετατρέψουμε κλινικές του ΕΣΥ σε Covid. Προχωρούμε σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και με θεραπευτήρια τις επόμενες μέρες και θα το ανακοινώσω. Εάν χρειαστεί, και αυτό και το αποδείξαμε στη Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη, το κάναμε. Αλλά θα γίνονται όλα με μέτρο, λελογισμένα και βάσει σχεδίου».