Έντονες διεργασίες πυροδότησε η αποστροφή του λόγου του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με την οποία χαρακτήρισε τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ως "δολοφόνο" κάτι το οποίο είναι πρωτόγνωρο γισ τις σύγχρονες σχέσεις των δύο χωρών. Ο Πούτιν ανταπάντησε ότι εύχεται υγεία στον Μπάϊντεν και ότι για την ώρα, η Ουάσινγκτον επιθυμεί να ορίζει μονομερώς τις σχέσεις των 2 χωρών, ενώ κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ ξεδιπλώνουν με ταχείς ρυθμούς το σχέδιο εξωτερικής πολιτικής που είχαν εξαγγείλει οι Δημοκρατικοί ήδη από το 2015 και με το οποίο "κατέβηκαν" ενάντια στους Ρεπουμπλικάνους του Τραμπ. Το σχέδιο αυτό αφορά το να κατηγορηθεί η Ρωσία για υποθέσεις που αφορούν είτε πράξεις που έχουν άμεσο αντίκτυπο στα ανθρώπινα δικαιώματα και έχουν ταυτοποιηθεί ότι σχετίζονται με το Κρεμλίνο (περιπτώσεις Σκριπάλ, Ναβάλνι) είτε σχετίζονται με υποθέσεις που δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τη γνωστή υπόθεση με παρέμβαση του Κρεμλίνου στις αμερικάνικες εκλογές του 2016 με Ρώσους χάκερ, την κυβερνοεπίθεση στην SolarWinds και τη φήμη ότι Ρώσοι αξιωματούχοι δωροδόκησαν ομάδες Ταλιμπάν για να επιτεθούν εναντίον Αμερικάνικων δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Σε αυτά και κυρίως στην παρέμβαση στις αμερικάνικες εκλογές στάθηκε ο Μπάιντεν και αναφέρθηκε ότι ο Πούτιν "σύντομα θα πληρώσει το τίμημα".
Λεκτική ένταση ή πρακτικά βήματα ρήξης;
Παρόλες τις έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις η όξυνση στις σχέσεις των δύο χωρών δεν έχει ακόμα κορυφωθεί. Η Ρωσία μπορεί να απέσυρε άμεσα τον Πρέσβη της, Ανατόλι Αντόνοφ, από την Ουάσινγκτον με σκοπό να γίνουν διαβουλεύσεις και να αναλυθεί η άμεση μελλοντική στρατηγική του Ρωσικού ΥΠΕΞ όσον αφορά το πλαίσιο των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως αυτό δεν είναι ένα οριστικό βήμα ρήξης. Ο ίδιος ο Πούτιν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να διακόψει τους δεσμούς που έχει με την Ουάσινγκτον λόγω του συγκεκριμένου θέματος, αλλά ότι επιθυμεί να αναπλαισιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών και να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες με όρους «ευεργετικούς» για τη Ρωσία.
Στο πλαίσιο της διατήρησης των διμερών σχέσεων, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην ανακαλέσουν αντίστοιχα τον πρέσβη τους από τη Μόσχα. Παρόλα αυτά συνεχίζουν την υψηλής έντασης κριτική σε όλα τα επίπεδα απέναντι στη Ρωσία, ειδικά όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η υπόθεση Ναβάλνι συνεχίζει να αποτελεί στίγμα απέναντι στον Πούτιν, όπως και η παλαιότερη υπόθεση του Μπορίς Νεμτσόφ ο οποίος δολοφονήθηκε το 2015 επειδή σχεδίαζε να αναδείξει την εμπλοκή της Ρωσίας στο Ουκρανικό ζήτημα στις αυτόνομες περιοχές του Ντονμπάς.
Πλέον όλα τα φώτα στρέφονται στις διμερείς συνομιλίες στη Μόσχα που ξεκινούν σήμερα και περιλαμβάνουν αντιπροσώπους των ΗΠΑ που μαζί με Ρώσους ομολόγους τους θα συζητήσουν για το μέλλον του Αφγανιστάν.