JPMorgan και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ή «τι δουλειά έχει η αλεπού στο παζάρι;»

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
JPMorgan και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ή «τι δουλειά έχει η αλεπού στο παζάρι;»
«Πήραμε το μάθημα μας» δηλώνουν στον απόηχο της εκκωφαντικής κατάρρευσης του εγχειρήματος της European Super League.

«Πήραμε το μάθημα μας», ήταν η απολογητική ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή η JPMorgan, στον απόηχο της εκκωφαντικής κατάρρευσης του βραχύβιου εγχειρήματος της European Super League, στο οποίο αναμείχθηκε ως χρηματοδότης με 4 δισ. ευρώ, υποσχόμενη 200-300 εκατ. ευρώ ως welcome bonus σε κάθε ομάδα.

Η ESL μέσα σε λίγα μόλις 24ωρα, πρόλαβε να προκαλέσει μια τόσο μεγάλη κρίση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, όση δεν είχε βιώσει εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, απειλώντας με αφανισμό την κορυφαία διασυλλογική του διοργάνωση. Και είναι βέβαιο, πως οι 12 «αποστάτριες» ομάδες δεν θα υποχωρούσαν, και θα αποχωρούσαν από το σχέδιο μία-μία, αν δεν ήταν η άμεση μαζική κατακραυγή από τους οπαδούς, οι κυβερνητικές πιέσεις, και η απειλή αποκλεισμού τους από κάθε άλλη διοργάνωση που τελεί άμεσα ή έμμεσα υπό την αιγίδα της UEFA, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών πρωταθλημάτων.

«Εκτιμήσαμε λάθος το πώς θα υποδεχόταν αυτήν την συμφωνία η ποδοσφαιρική κοινότητα και το πόσο θα επηρέαζε τους φίλους του ποδοσφαίρου στο μέλλον», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τραπεζικού κολοσσού. Ωστόσο, η δήλωση «πήραμε το μάθημα μας», είναι τουλάχιστον ελεγχόμενη, ή πιο λαϊκά, «άμα θέλουμε το πιστεύουμε»…

insider

Η ανάμιξη των «γιάνκηδων» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Αν και τα οικονομικά της UEFA δεν ήταν πάντα ανθηρά, και η μόνιμη τριβή της με τους μεγάλους συλλόγους που πρωτοστάτησαν στην ΕSL ήταν πως ανέκαθεν διεκδικούσαν μεγαλύτερο «μερίδιο από την πίτα», ωστόσο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο συνολικά είναι μια αγορά δισεκατομμυρίων. Τα παχυλά συμβόλαια, οι σπόνσορες, και τα τηλεοπτικά δικαιώματα δεν συναντώνται σε κανέναν άλλο αθλητικό χώρο παγκοσμίως.

Μια τέτοια αγορά δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορη μια γιγάντια επενδυτική δύναμη όπως είναι η αμερικανική τράπεζα, η οποία άμεσα ή έμμεσα έχει προσπαθήσει και άλλοτε να «βάλει πόδι», πολύ πριν από την Super League: Το πρόσφατο φιάσκο δεν ήταν η πρώτη απόπειρα δημιουργίας μιας σχισματικής διοργάνωσης στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, με την JPMorgan να έχει πρωτοστατήσει ως βασικός χρηματοδότης και σε παλιότερες προτάσεις δημιουργίας κλειστών κλαμπ των ελίτ ομάδων, σύμφωνα με τον Guardian.

Άλλωστε, ο Αμερικάνος δισεκατομμυριούχος και μεγαλομέτοχος της Manchester United Joel Glazer, ο οποίος επρόκειτο να γίνει αντιπρόεδρος της ESL με πρόεδρο τον Florentino Pérez της Ρεάλ Μαδρίτης, κάπως έτσι βρέθηκε να διασχίζει τον Ατλαντικό για να κάτσει στο τιμόνι μιας από τις ιστορικότερες ομάδες της ευρωπαϊκής ηπείρου: ο μέχρι πρότινος εκτελεστικός αντιπρόεδρος της MU, Ed Woodward, ήταν τραπεζίτης της JPMorgan και υπεύθυνος του τμήματος εξαγορών και συγχωνεύσεων, και ουσιαστικά αυτός που «έστησε» το γιγάντιο deal του 2005 ανάμεσα στην ομάδα και στην οικογένεια Glazer, με την τράπεζα να παρέχει την οικονομική στήριξη για την εξαγορά. Κάτι που ποτέ δεν λησμονήθηκε από τους οπαδούς των «Κόκκινων Διαβόλων», που εκδιώκουν τους τραπεζίτες άμα τη εμφανίσει τους, όπως το 2011 που 50 οπαδοί επιτέθηκαν σε στελέχη της τράπεζας κατά την διάρκεια εκδήλωσης στο Manchester.

Ο Ed Woodward, μετά από τις αντιδράσεις για την ανάμιξη του στην υπόθεση της Super League, με τον πρόεδρο της UEFA να τον χαρακτηρίζει δημοσίως «φίδι», παραιτήθηκε της θέσης του.

Η τράπεζα επίσης αναμίχθηκε στην εξαγορά της Fiorentina από τον Ιταλό-Αμερικάνο Rocco Commisso αλλά και σε αυτή της Roma από τον Dan Friedkin, ενώ έχει εμπλακεί και σε εκδόσεις ομολόγων των Inter και Roma και έχει χρηματοδοτήσει την ανακαίνιση του σταδίου της Real, Santiago Bernabeu.

Συνολικά, οι 4 από τις 12 ομάδες που θα αποτελούσαν την νέα λίγκα, έχουν Αμερικανούς ιδιοκτήτες. Άλλωστε, η διοργάνωση επρόκειτο να δομηθεί κατά τα αμερικανικά πρότυπα όπως του baseball ή του american football, όπου δεν υπάρχουν προβιβασμοί ή υποβιβασμοί και οι ιδιοκτήτες μπορούν να υπολογίζουν σε σταθερά ετήσια έσοδα.

insider

Ώρα για damage control

Αφού η ESL διαλύθηκε πριν ακόμα στηθεί στα πόδια της, «τουλάχιστον τώρα η JPMorgan Chase μπορεί να προσπαθήσει να περιορίσει την ζημιά στη φήμη της», γράφει στους Financial Times o Philip Stephens.

«Προφανώς κανείς στην JPMorgan δεν είχε διαβάσει το γράμμα προς τους μετόχους από τον CEO Jamie Dimon στην ετήσια έκθεση (…) Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ευθυγράμμιση των αξιών της τράπεζας με εκείνες των “κοινοτήτων” στις οποίες δρα ανά τον κόσμο (…) Πείτε το αυτό στους παίκτες και οπαδούς αυτών των ιερών οργανισμών όπως η Manchester United και η Liverpool, και στις κοινότητες μέσα στις οποίες αυτές οι ομάδες άνθισαν», προσθέτει.

«Κατά την περιγραφή του Aleksander Ceferin, προέδρου της UEFA, το σχέδιο ήταν να δημιουργηθεί ένα “κλειστό μαγαζί διοικούμενο από λίγους κι εκλεκτούς άπληστους”. Σχεδόν όλοι όσοι έχουν ρόλο ή συμφέρον μέσα στο αποκαλούμενο πιο όμορφο παιχνίδι συμφώνησαν μαζί του. O Dimon ίσως πρέπει να αναρωτηθεί τώρα πως τα κατάφερε η JPMorgan Chase και βρέθηκε στην λάθος πλευρά της σύγκρουσης»…

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider