Οι ΗΠΑ και η ΕΕ συμφώνησαν να λήξουν μια διαμάχη 17 ετών για Boeing και Airbus - Καταργούνται δασμοί 11,5 δισ. δολαρίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ συμφώνησαν να λήξουν μια διαμάχη 17 ετών για Boeing και Airbus - Καταργούνται δασμοί 11,5 δισ. δολαρίων
Υπό την σκιά της ανερχόμενης κινεζικής Comac, «λύθηκε» η διαμάχη ΗΠΑ και ΕΕ για Boeing και Airbus.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ συμφώνησαν να λήξουν την 17χρονη διαμάχη τους σχετικά με τις επιδοτήσεις αεροσκαφών των Airbus και Boeing, που προκάλεσε την εκατέρωθεν επιβολή δασμών ύψους 11,5 δισ. δολαρίων.

Σε δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι της Τρίτης σε σχετική συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως «ανοίγει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, καθώς περνάμε από την αντιπαράθεση στη συνεργασία».

Η Κομισιόν όλη την νύχτα της Δευτέρας συνομίλησε με τα κράτη-μέλη για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πριν από την σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ με την παρουσία του Τζο Μπάιντεν, στις Βρυξέλλες.

Η συμφωνία-ορόσημο αλλάζει σελίδα σε μια βασική διαμάχη στα πλαίσια του εμπορικού πολέμου του πρώην προέδρου Τραμπ, και θέτει τις βάσεις για μια νέα εποχή υπερατλαντικής συνεργασίας σε μια εποχή που η Κίνα αγωνίζεται να «σπάσει» το διπολικό μονοπώλιο των Boeing-Airbus στον χώρο της πολιτικής αεροπορίας.

Η συμφωνία οφείλεται εν μέρει, στην αυξανόμενη προσοχή των αρμοδίων σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, στην κρατικά υποστηριζόμενη κινεζική κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών Comac, η οποία και προσπαθεί να γίνει ένας αξιοσημείωτος ανταγωνιστής έως το τέλος της δεκαετίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την ανακωχή στον «πόλεμο» Boeing - Airbus

gazzetta
gazzetta reader insider insider