G7 προς Ταλιμπάν: Προτεραιότητα η ασφαλής αποχώρηση των πολιτών - Αίτημα για παράταση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
G7 προς Ταλιμπάν: Προτεραιότητα η ασφαλής αποχώρηση των πολιτών - Αίτημα για παράταση
Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν ότι η βασική προτεραιότητά τους είναι να διασφαλιστεί ότι οι Ταλιμπάν θα παραχωρήσουν ασφαλή διέλευση στους πολίτες που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα και μετά την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Βασική προτεραιότητά είναι να διασφαλιστεί ότι οι Ταλιμπάν θα παραχωρήσουν ασφαλή διέλευση τόσο σε ξένους πολίτες όσο και στους Αφγανούς που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα και μετά την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου. Σε αυτό συμφώνησαν οι ηγέτες της G7, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

«Η υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα που θέτουμε ως G7 είναι ότι πρέπει να εγγυηθούν μέχρι τις 31 Αυγούστου και πέραν αυτής ότι θα χορηγήσουν ασφαλή διέλευση για όσους θέλουν να φύγουν», είπε ο Τζόνσον μετά την έκτακτη βιντεοδιάσκεψη των ηγετών της «Ομάδας των 7».

«Κάποιοι από αυτούς (σ.σ. τους Ταλιμπάν) θα πουν ότι δεν το δέχονται, κάποιοι ελπίζω ότι θα καταλάβουν το νόημα αυτού, επειδή η G7 έχει πολύ σημαντική επιρροή, οικονομική, διπλωματική και πολιτική», πρόσθεσε, αναφέρει ο Guardian.

  • Το ανακοινωθέν

Οι Ταλιμπάν που έχουν την εξουσία στο Αφγανιστάν «θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους προκειμένου να εμποδίσουν την τρομοκρατία και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως αυτά των γυναικών», δηλώνουν οι ηγέτες της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στο τέλος της διαδικτυακής συνόδου κορυφής που είχαν σήμερα.

Οι επτά ηγέτες υπογραμμίζουν ότι το Αφγανιστάν «δεν πρέπει ποτέ να γίνει ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία και πηγή τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον άλλων» χωρών.

  • Μέρκελ: Καμία παράταση της προθεσμίας για εκκένωση δεν αποφασίστηκε στη διάσκεψη της G7

Οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της G7 για το Αφγανιστάν δεν οδήγησαν σε μια παράταση της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Η διάσκεψη δεν κατέληξε σε νέες ημερομηνίες (για τη λήξη της αποστολής εκκένωσης)», δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους μετά τη βιντεοδιάσκεψη των ηγετών της G7.

Πρόσθεσε ότι διεξάγονται εντατικές συζητήσεις σχετικά με το εάν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα αεροδρόμιο που θα λειτουργεί από μη στρατιωτικό προσωπικό μετά την προθεσμία αυτή, και ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, όπως το Πακιστάν και το Ιράν, για να βοηθήσει πρόσφυγες.

  • Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της ΕΕ έχει εκκενώσει το Αφγανιστάν

Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε έδρα το Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων Αφγανών υπηκόων, εκκένωσε τη χώρα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Είμαι πολύ ευγνωμονούσα που το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των Αφγανών εργαζομένων και των οικογενειών τους, έχουν εκκενώσει το Αφγανιστάν και είναι ασφαλείς», τόνισε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συμμετοχή της στη σύνοδο κορυφής της G7 για το Αφγανιστάν.

Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν ότι είναι «ηθική υποχρέωση» τους να βοηθήσουν τον αφγανικό λαό μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν.

«Η κατάσταση είναι πράγματι μια τραγωδία για τον αφγανικό λαό και μια μεγάλη οπισθοδρόμηση για τη διεθνή κοινότητα», σημείωσε.

Παράλληλα τόνισε ότι η βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας για εκείνους που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο στο Αφγανιστάν, ιδίως για τον μεγάλο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων, εκ των οποίων το 80% είναι γυναίκες και κορίτσια.

  • Μισέλ: Το αεροδρόμιο της Καμπούλ πρέπει να παραμείνει ασφαλές για όσο διάστημα χρειαστεί

«Το αεροδρόμιο της Καμπούλ πρέπει να παραμείνει ασφαλές για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μετά τη λήξη της Συνόδου των ηγετών της G7.

Ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι η ΕΕ εξέφρασε την ανησυχία της τόσο για την ασφάλεια προσέγγισης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όσο και για την προθεσμία της 31ης Αυγούστου. Ο ίδιος, είπε ότι αρκετοί ηγέτες, όπως και η ΕΕ, εξέφρασαν την ανησυχία τους για αυτά τα θέματα στην G7. «Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να παρατείνουμε τη χρονική προθεσμία μετά τις 31 Αυγούστου», ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτό είναι το «κλειδί» για να διασφαλιστεί μια ασφαλής διέξοδος για τους Αφγανούς και για όλους όσους θα πρέπει να απομακρυνθούν από εκεί.

Εξάλλου, ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι η ΕΕ είναι σε επαφή με τις γειτονικές χώρες και πρόσθεσε ότι η ΕΕ θέλει να διασφαλίσει ότι το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα επιτρέπει μελλοντικά την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

  • Ταλιμπάν: «Μπλόκο» στις επιχειρήσεις εκκένωσης Αφγανών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Από την άλλη, «μπλόκο» στο μοναδικό αεροδρόμιο της χώρας βάζουν οι Ταλιμπάν, οι οποίοι ανακοίνωσαν σήμερα πως θα θα επιτρέπουν σε Αφγανούς πολίτες να πλησιάσουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Για δεκάδες χιλιάδες Αφγανούς που θέλουν να αποχωρήσουν από τη χώρα, το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι η μοναδική επιλογή για

Δεν διευκρινίστηκε αν η ανακοίνωση αφορά και όλους όσοι έχουν ξένη υπηκοότητα, ενώ όπως μεταδίδει το Mega, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν αποχωρήσει περίπου 50.000 άνθρωποι από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες από το Αφγανιστάν. Την 31η Αυγούστου το τελεσίγραφο αναφέρει ότι πρέπει να έχουν αποχωρήσει άπαντες ξένοι πολίτες από τη χώρα.

Οι Ταλιμπάν έχουν δηλώσει πως δεν πρόκειται να δοθεί παράταση σε αυτή την προθεσμία και έθεσαν τελεσίγραφο πως μετά το πέρας δεν φέρουν ευθύνη για τους πολίτες άλλων χωρών.

  • Μπάιντεν και Πεντάγωνο διατηρούν την προθεσμία αποχώρησης από το Αφγανιστάν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει συμφωνήσει με τη σύσταση του Πενταγώνου να τηρηθεί η προθεσμία αποχώρησης από το Αφγανιστάν – 31η Αυγούστου – ανέφερε σήμερα στο Reuters ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η σύσταση του Πενταγώνου έγινε χθες με βάση ανησυχίες για τους κινδύνους ασφαλείας που διατρέχουν οι αμερικανικές δυνάμεις, είπε ο αξιωματούχος.

Ο Μπάιντεν ζήτησε από το Πεντάγωνο να καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για παράταση της παραμονής των αμερικανικών δυνάμεων αν αυτό κριθεί απαραίτητο, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η Ουάσινγκτον τονίζει στους Ταλιμπάν ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ μέχρι την προθεσμία της 31ης Αυγούστου εξαρτάται από τη συνεργασία της ισλαμικής οργάνωσης στη διευκόλυνση των επιχειρήσεων εκκένωσης, είπε η κυβερνητική πηγή.

Παράλληλα αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας δήλωσε πως «η G7 έθεσε ως προτεραιότητα οι Ταλιμπάν, νέοι ηγέτες του Αφγανιστάν, να σπάσουν κάθε δεσμό με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως και ότι πρέπει να δεσμευτούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Σε δηλώσεις του μετά τη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής της G7 με θέμα το Αφγανιστάν, στην οποία μετείχε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο αξιωματούχος είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν είναι στο χέρι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider