Σεισμός: 5,8 Ρίχτερ στο Ηράκλειο - Ένας νεκρός στο Αρκαλοχώρι - Εννέα τραυματίες - «Κεραυνός εν αιθρία» δήλωσε ο Λέκκας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σεισμός: 5,8 Ρίχτερ στο Ηράκλειο - Ένας νεκρός στο Αρκαλοχώρι - Εννέα τραυματίες - «Κεραυνός εν αιθρία» δήλωσε ο Λέκκας
σεισμός
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την Άρβη Ηρακλείου, ενώ το εστιακό του βάθος τοποθετείται στα 10 χιλιόμετρα.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9.17 το πρωί στον νομό Ηρακλείου στην Κρήτη. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την Άρβη Ηρακλείου, ενώ το εστιακό του βάθος τοποθετείται στα 10 χιλιόμετρα.

Ένας νεκρός στο Αρκαλοχώρι

Ένας νεκρός και εννέα τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός του ισχυρού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στος 9:17 στην Κρήτη.

Νεκρός ανασύρθηκε από τα σωστικά συνεργεία της ΕΜΑΚ ο εργάτης που είχε καταπλακωθεί από τη στέγη που κατέρρευσε από τον σεισμό στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία έξω από το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου. Ακόμη ένας εργάτης που ήταν μαζί του στο εκκλησάκι απομακρύνθηκε σώος.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τους εννέα τραυματίες οι επτά είναι ελαφρά και μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγειας, ενώ οι δύο φέρουν κατάγματα και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Σώος απεγκλωβίστηκε και άλλος ένας πολίτης στο χωριό Πατσίδερος, ο οποίος είχε παγιδευτεί μέσα στο σπίτι του καθώς από τις ζημιές λόγω του σεισμού δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα.

Μέχρι στιγμής, στο κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί πολλές ζημιές σε κτίρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός.

Κάποιοι πολίτες, για τους οποίους είχε αναφερθεί ότι είχαν παγιδευτεί σε φαρμακείο, απομακρύνθηκαν μόνοι τους με ασφάλεια.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου

Την εγκατάσταση σκηνών για όσους ανθρώπους δεν πρέπει και δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους λόγω του ισχυρού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου Κρήτης, ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ προσέθεσε ότι οι τραυματίες μέχρι στιγμής είναι 12, φαίνεται ότι δεν έχουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ωστόσο θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας τους.

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου έλαβαν μήνυμα από το 112 έλαβαν στα κινητά τους, καθώς μετά τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ, καταγράφεται μπαράζ μετασεισμών.

Σύμφωνα με το cretalive.gr στο μήνυμα του 112 που εστάλη στις 15:35 αναφέρονται τα εξής:

“Προειδοποιητικό μήνυμα από το υπουργείο Κλιματικής Κλίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ισχυρός σεισμός στην περιοχή σας με σεισμική ακολουθία σε εξέλιξη. Μην μπαίνετε σε κτίρια που έχουν υποστεί οποιαδήποτε ζημιά από τον σεισμό. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών”.

Σημαντικές ζημιές

Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Μανώλης Φραγκάκης δήλωσε πως οι καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου είναι σημαντικές και αφορούν κτίσματα, ναούς αλλά και στύλους της ΔΕΗ που έχουν υποχωρήσει.

Σημαντικές ζημιές σε δίκτυα ύδρευσης αλλά και κτίσματα καταγράφονται, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων, Μανώλη Κοκοσάλη, στην ευρύτερη περιοχή της διοικητικής περιφέρειάς του. Τα σχολεία έχουν εκκενωθεί, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει έλεγχος για την κατάσταση των κτιρίων των σχολικών μονάδων.

Κλείνουν με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Νίκου Συριγωνάκη, όλα τα σχολεία της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, Λύκεια και κάθε σχολική δομή στα όρια της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου κλείνουν, μέχρι να εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση. Κλειστές, για προληπτικούς λόγους, θα παραμείνουν σήμερα και οι υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου, «εκτός από εκείνες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με θέματα πολιτικής προστασίας».

Κανένα πρόβλημα στα ξενοδοχεία του νομού Ηρακλείου

Κανένα πρόβλημα δεν παρατηρείται στις ξενοδοχειακές μονάδες του νομού Ηρακλείου, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης. «Κουνηθήκαμε, αλλά όλα καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ήδη, οι αεροπορικές αφίξεις ξένων επισκεπτών στην Κρήτη ανέρχονται σε 2,08 εκατομμύρια επισκέπτες, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τα αεροδρόμια του Ηρακλείου και των Χανίων. Τούτο σημαίνει ότι όχι μόνο η Κρήτη έχει ξεπεράσει το 50% του 2019, αλλά ελπίζει βάσιμα για σημαντική διόρθωση των τουριστικών μεγεθών της σε σχέση με το 2019, αφού μένουν ακόμα 60 και πλέον ημέρες για να πέσει η αυλαία της φετινής τουριστικής σεζόν για το νησί.

Η Κρήτη εκτός του γεγονότος ότι πρωταγωνιστεί στην προσέλευση τουριστών, θα προχωρήσει και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με πληρότητα καλοκαιριού. Ο Σεπτέμβριος κλείνει με την πληρότητα να αγγίζει "ταβάνι", ο δε Οκτώβριος προμηνύεται σε ένα πολύ καλό μήνα για το νησί.

Συνεχείς οι μετασεισμικές δονήσεις

Συνεχείς είναι οι μετασεισμικές δονήσεις στο Ηράκλειο της Κρήτης με τους κατοίκους να βρίσκονται αφενός σε έντονη ανησυχία αφετέρου σε συνεχή επαγρύπνηση. Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι σήμερα, στις 14:02 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση 4.8 Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 342 χλμ. ΝΝΑ των Αθηνών ενώ το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 22 χλμ. ΝΝΑ της πόλης του Ηρακλείου.

Λέκκας: Τα πράγματα βρίσκονται σε εξέλιξη

"Κεραυνό εν αιθρία" και "αναπάντεχο" χαρακτήρισε τον σημερινό σεισμό 5,8 ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου ο πρόεδρος ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. "Ήταν ένας σεισμός που δεν περιμέναμε" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λέκκας σε ερώτηση, αν θα ακολουθήσει κάποια μεγαλύτερη δόνηση, απάντησε "τι να πει κανείς μετά από αυτό" , για να συμπληρώσει: "Για την ώρα έχουμε μια σημαντική μετασεισμική ακοκουθία η μεγαλύτερη δόνηση από τις οποιες ήταν 4,5 ρίχτερ στις 09:37 και ο κόσμος πρέπει να είναι προσκεκτικος αποφεύγοντας τα παλιά κτίρια". Κατά την άποψή του, οι ζημιές θα περιοριστούν στη στενή περιοχή γύρω από το επίκεντρο.

«Δεν έχουμε αρκετές ζημιές, ούτε επιπτώσεις στους κατοίκους», σχολίασε για τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Κρήτη ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας νωρίτερα στον ΑΝΤ1. «Τα πράγματα βρίσκονται σε εξέλιξη», είπε κληθείς να σχολιάσει το μέγεθος της δόνησης και συμπλήρωσε πως «έχουμε να κάνουμε με κάτι παράλογο, έχουμε μεγαλύτερο σεισμό από ό,τι περιμέναμε».

Συμβούλεψε τους πολίτες να «παραμείνουν έξω, κυρίως από τα παλιά σπίτια. Τα σχολεία να διακόψουν τα μαθήματά τους, τουλάχιστον για σήμερα». Έκανε λόγο για «πολύ μεγάλη σεισμική δόνηση» και είπε πως «τα ξενοδοχεία έκαναν τις διαδικασίες εκκένωσης», εκτιμώντας ότι «όλα θα πάνε καλά».

«Δεν έχουμε καταρρεύσεις κτηρίων, μόνο ρωγμές», είπε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Στο Ηράκλειο ο υπουργός και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Στο Ηράκλειο της Κρήτης μεταβαίνουν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς και ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιαλίδη, τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το γενικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «Εγκέλαδος» της Γενικλής Γραματείας Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, οι υπηρεσίες τοπικής αυτοδικοίησης, ενώ εκτός από τις δυνάμεις της Κρήτης μεταβαίνουν στην περιοχή η 1η και η 2η ΕΜΑΚ, καθώς και κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων και Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Υποδομών.

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Στυλιανίδης, από την πρώτη στιγμή, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμρχο Μινώα Πειδιάδος, Εμμανουήλ Φραγκάκη, και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα.

Κλιμάκιο 20 μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην περιοχή του σεισμού

Αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,8 Ρίχτερ, που «χτύπησε» την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου της Κρήτης, με εντολή του Yπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή και του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, κ. Γιώργου Καραγιάννη, κλιμάκιο 20 μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μετέβη στην περιοχή για να συνδράμει στη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών από τη σεισμική δόνηση.

Το κλιμάκιο των μηχανικών θα ξεκινήσει άμεσα ελέγχους στα κτήρια και στις υποδομές για να γίνει η αποτίμηση των ζημιών. Παράλληλα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μαζί με τον Δήμο Μίνωα – Πεδιάδας θα δημιουργήσει συντονιστικό κέντρο για τη διευκόλυνση των διαδικασιών των αυτοψιών και την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πολιτών που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό.

Σωστικά συνεργεία με σκύλους και drones μεταβαίνουν στην Κρήτη

Τριάντα πυροσβέστες από την 1η και 2η ΕΜΑΚ με ειδικό διασωστικό εξοπλισμό, διασωστικούς σκύλους, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) του Πυροσβεστικού Σώματος αναχωρούν σε λίγα λεπτά με αεροσκάφη C130 και ATR για την Κρήτη, προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες για τυχόν εγκλωβισμένους από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε σήμερα στις 9:17, με επίκεντρο 23 Χλμ. ΒΔ της πόλης της Άρβης και σε απόσταση 346 Χλμ ΝΝΑ της Αθήνας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του σχεδίου «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» από την Πολιτική Προστασία, με εντολή αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή όλες οι ΕΜΑΚ, καθώς και οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της ΠΕΠΥΔ Κρήτης.

Πάνω από 1.000 πέτρινα κτίσματα κρίνονται ακατάλληλα

Περισσότερα από 1.000 κυρίως πέτρινα κτίσματα στο Αρκαλοχώρι και τις όμορες περιοχές κρίνονται ακατάλληλα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Όπως μεταδίδει το neakriti.gr οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγω για τεράστιες φθορές και ρωγμές σε περισσότερα από 1.000 πέτρινα κτίσματα, καθώς επίσης και ζημιές σε δίκτυα υποδομών και ύδρευσης.

Σε πλήρη ετοιμότητα ο μηχανισμός του Δήμου

Σε διαρκή ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός του Δήμου Ηρακλείου προκειμένου να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά όποια προβλήματα προκύψουν από τον ισχυρό σεισμό και τους μετασεισμούς που σημειώθηκαν το πρωί. Μέχρι το μεσημέρι δεν είχαν αναφερθεί πολύ σοβαρές υλικές ή άλλες ζημιές, ωστόσο ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός συγκάλεσε σύσκεψη με τους αρμόδιους αντιδημάρχους, με τους οποίους παραμένει σε σταθερή επικοινωνία για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας, της Πολεοδομίας και της Τεχνικής Υπηρεσίας ελέγχουν ήδη τα κτίρια και τις δημοτικές δομές για τη διαπίστωση της καταστάσεώς τους και τυχόν παρεμβάσεις όπου κριθεί απαραίτητο.

Ο Δήμαρχος επισκέφθηκε το πρωί την περιοχή της Αγίας Τριάδας και ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου της Περιοχής Συμεών Χούπα για την κατάσταση των ετοιμόρροπών κτιρίων της περιοχής, όπου επίσης δεν παρουσιάστηκαν προς το παρόν σημαντικά προβλήματα.

Παράλληλα, είχε επικοινωνία και με τον Δήμαρχο Μινώα - Πεδιάδος Μανώλη Φραγκάκη και έθεσε στην διάθεσή του τις υπηρεσίες και τα οχήματα του Δήμου Ηρακλείου, εφόσον τούτο κριθεί αναγκαίο.

Μετά την σύσκεψη με τους αντιδημάρχους, ο Δήμαρχος Ηρακλείου δήλωσε: «Καλώ τους δημότες να παραμείνουν ψύχραιμοι και προσεκτικοί και να ακολουθούν όλες τις οδηγίες για αντίστοιχες καταστάσεις. Είμαστε σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει και ταυτόχρονα είμαστε δίπλα στους άλλους Δήμους του νομού, κυρίως τον Δήμο Μινώα - Πεδιάδος για να του παράσχουμε όποια βοήθεια χρειαστεί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσελέντης για σεισμό στο Ηράκλειο: «Ήταν ο κύριος σεισμός» - Γνωστό το ρήγμα Καστελλίου

Στυλιανίδης: Θα στηθούν σκηνές για 2.500 ανθρώπους - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου

gazzetta
gazzetta reader insider insider