Νέα σεισμική δόνηση 5,4 Ρίχτερ στην Κρήτη - Επιδεινώθηκε η κατάσταση στο Αρκαλοχώρι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα σεισμική δόνηση 5,4 Ρίχτερ στην Κρήτη - Επιδεινώθηκε η κατάσταση στο Αρκαλοχώρι
σεισμός
Επιδεινώθηκε η κατάσταση στο Αρκαλοχώρι, από τη νέα σεισμική δόνηση νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Νέα σεισμική δόνηση 5,4 Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σημειώθηκε στις 07:48 με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι, όπου χθες καταγράφηκε ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ.

Η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι και το Ηράκλειο. Σύμφωνα με την αυτόματη καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είχε εστιακό βάθος 13,9 χλμ. και επίκεντρο 22 χλμ ν/να του Ηρακλείου Κρήτης.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα από το Ηράκλειο η οποία την ώρα του σεισμού των 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σήμερα το πρωί, από τον πανικό της έπεσε και έσπασε το χέρι της, μεταφέρθηκε στα ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ. Οι γιατροί σύμφωνα με τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, έκαναν ανάταξη και παρείχαν κάθε απαιτούμενη ιατρική διαδικασία στην ηλικιωμένη, η οποία επέστρεψε στο σπίτι της.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την κ. Μπορμπουδάκη η εξέλιξη της πορείας της υγείας των οκτώ τραυματιών που νοσηλεύονται στο Βενιζέλειο, είναι καλή και βρίσκονται εκτός κινδύνου. Ένας από τους τραυματίες νοσηλεύεται στη νευροχειρουργική κλινική, έξι στην ορθοπεδική και ένας στη βραχεία νοσηλεία.

Επιδεινώθηκε η κατάσταση στο Αρκαλοχώρι

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Μινωα Πεδιάδος Ολγα Δραμουντάνη σε αρκετά κτίσματα που είχαν υποστεί ζημιές εμφανίζονται νέες καταρρεύσεις. Στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μινώα Πεδιάδος η νέα σεισμική δόνηση προκάλεσε εκ νέου αναστάτωση, ενώ σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Κρήτης που έγινε αισθητός ο σεισμός, πολίτες βγήκαν στους δρόμους.

Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων

Άμεση ήταν η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στον κρατικό μηχανισμό από την πρώτη στιγμή μετά τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι στο Ηράκλειο της Κρήτης. Όπως ανακοινώθηκε, το ΓΕΕΘΑ στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ενήργησε ως ακολούθως:

- Διατέθηκε άμεσα ελικόπτερο έρευνας - δάσωσης και πραγματοποιήθηκε πτήση προκειμένου να γίνει η πρώτη αποτίμηση ζημιών από αέρος.

- Προώθησε με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 μέσα και προσωπικό της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (1η ΕΜΑΚ), από την Ελευσίνα στην Κρήτη.

- Διέθεσε τροχοφόρα οχήματα στην περιοχή, για την μεταφορά σκηνικού υλικού της περιφέρειας Κρήτης.

- Απέστειλε 90 άτομα προσωπικό από τοπικές μονάδες προκειμένου να συνδράμουν στην ανάπτυξη σκηνών στις πληγείσες περιοχές.

- Τηρεί σε ετοιμότητα άμεσης διάθεσης τα ειδικά τμήματα «Δευκαλίωνα» του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και μηχανήματα Μηχανικού του Σχεδίου «Ξενοκράτης» στο νησί της Κρήτης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ηράκλειο-σεισμός: Ολοκληρώθηκε η πρώτη επιθεώρηση σε Αρκαλοχώρι και χωριά της ευρύτερης περιοχής

Σεισμολόγοι: Διαφωνούν για την ακολουθία των σεισμών στην Ελλάδα - Τι συμβαίνει σε Κρήτη και Θήβα

Μητσοτάκης: Όλος ο κρατικός μηχανισμός έτοιμος να συνδράμει μετά τον σεισμό στην Κρήτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider