Την επαναλειτουργία των κέντρων εμβολιασμού προτείνει ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, λόγω της εκ νέου αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού και της επιβράδυνσης των εμβολιασμών. Ταυτόχρονα, κλιμακώνεται η συζήτηση σχετικά με επιπλέον περιορισμούς για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19.
Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, σε συνέντευξή του στην Rheinische Post, ζητά την επαναλειτουργία των κέντρων εμβολιασμού, τα οποία από τον Σεπτέμβριο τέθηκαν σε κατάσταση αναμονής, καθώς περιορίστηκε σημαντικά ο αριθμός των εμβολιασμών και η διαδικασία πέρασε σταδιακά στους οικογενειακούς ιατρούς. «Προκειμένου να διευκολύνουμε την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου, πρέπει τα κρατίδια να φροντίσουν το συντομότερο δυνατό για την επαναλειτουργία των κέντρων», τονίζει ο κ. Σπαν.
Στο ίδιο πνεύμα τοποθετείται και ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, επισημαίνοντας ότι ο ενισχυτικός εμβολιασμός προχωρά υπερβολικά αργά και έτσι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας. «Αυτή την στιγμή ρεαλιστικά δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι μια πολύ γρηγορότερη διαδικασία ενισχυτικού εμβολιασμού και για αυτό πρέπει να λειτουργήσουν και πάλι τα κέντρα εμβολιασμού και εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων για τους ανεμβολίαστους, με γενίκευση του κανόνα για πρόσβαση σε κλειστούς χώρους μόνο σε εμβολιασμένους και αναρρώσαντες.
Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κλάους Ράινχαρτ, ο οποίος, μιλώντας στο «Morgenmagazin» των ARD και ZDF, τόνισε ότι για τους περισσότερους ηλικιωμένους η ενισχυτική δόση εμβολίου είναι απαραίτητη και εξήγησε ότι με έναν «συντεταγμένο τρόπο», όπως έγινε στην αρχή των εμβολιασμών, στα ειδικά διαμορφωμένα κέντρα, η διαδικασία θα προχωρούσε ταχύτερα.
Ο υπουργός Υγείας άφησε πάντως ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εμβολιασμένοι πολίτες άνω των 60 ετών να λάβουν επιστολή με την οποία θα καλούνται να προσέλθουν για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19. Για την ώρα ωστόσο η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) συνιστά τον εμβολιασμό των ατόμων άνω των 70 ετών και των ειδικών κατηγοριών επαγγελματιών και ευπαθών ομάδων.
Όσο όμως αυξάνονται τα κρούσματα και μένουν στάσιμα τα επίπεδα εμβολιασμού, τόσο αυξάνονται οι φωνές που ζητούν την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων προστασίας. Ο Κλάους Ράινχαρτ εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου ζήτησε να επιβληθεί αυστηρά ένα μίγμα κανόνων για εμβολιασμένους και μη. «Πρέπει στο μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων μας να επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένους και αναρρώσαντες και στις υπόλοιπες να εφαρμόζεται ιδιαίτερα περιοριστική πολιτική για όσους προσκομίζουν αρνητικό τεστ», δήλωσε ο κ. Ράινχαρτ και πρότεινε ακόμη τη διενέργεια τακτικών διαγνωστικών τεστ σε χώρους όπως τα γηροκομεία ή τα κέντρα αποκατάστασης, απορρίπτοντας ωστόσο τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες της Rheinische Post, οι εταιρίες Bayer, E.ON, Ergo και Alltours σχεδιάζουν να δημιουργήσουν στις εγκαταστάσεις τους χωριστά εστιατόρια και καντίνες για τους εμβολιασμένους και τους αναρρώσαντες, οι οποίοι θα μπορούν εκεί να συμπεριφέρονται χωρίς τους περιορισμούς της απόστασης και της χρήσης μάσκας. Αντιθέτως, οι μη εμβολιασμένοι και όσοι δεν επιθυμούν να δηλώσουν σε ποια κατηγορία ανήκουν, θα έχουν πρόσβαση μόνο σε άλλο σημείο και με όλους τους γνωστούς περιορισμούς. Επιπλέον, οι εταιρίες Bayer, E.ON, Ergo, Alltours, Deutsche Telekom, Henkel, LEG Wohnen, L'Oréal, RWE, ThyssenKrupp και Vodafone αναλαμβάνουν πρωτοβουλία προώθησης της εργασίας από το σπίτι. Ήδη η Deutsche Bank, σύμφωνα με την Handelsblatt, αποφάσισε την εφαρμογή συστήματος εργασίας από το σπίτι για δύο ημέρες την εβδομάδα, με παροχή του βασικού εξοπλισμού εργασίας και επιδότηση 1000 ευρώ για την προμήθεια του επιπλέον εξοπλισμού.
Την ίδια ώρα στην Αυστρία από σήμερα εφαρμόζεται ο γενικός κανόνας για πρόσβαση στον χώρο εργασίας μόνο σε εμβολιασμένους, αναρρώσαντες και όσους προσκομίζουν αρνητικό τεστ. Τα πρόστιμα, εφόσον διαπιστωθεί παράβαση, φθάνουν στα 500 ευρώ για τον εργαζόμενο και στα 3600 ευρώ για τον εργοδότη. Η κυβέρνηση, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών, φιλοδοξεί έτσι να αυξήσει το ποσοστό των εμβολιασμένων, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 63%. Σε περίπτωση μεγαλύτερης αύξησης των κρουσμάτων, η αυστριακή κυβέρνηση δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο επιβολής lockdown για τους ανεμβολίαστους πολίτες, ενώ η μεγάλη υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά στο Δημαρχείο της Βιέννης ανακοινώθηκε ήδη ότι θα λειτουργήσει μόνο για εμβολιασμένους, αναρρώσαντες και όσους παρουσιάζουν αρνητικό μοριακό τεστ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ