Τζ. Πάιατ: Μεγάλο success story η ελληνοαμερικάνικη συνεργασία στην ενέργεια

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τζ. Πάιατ: Μεγάλο success story η ελληνοαμερικάνικη συνεργασία στην ενέργεια
πάιατ
Ο Αμερικανός πρέσβης χαρακτηρίζει πολύ συναρπαστική την περίοδο που διανύουν συνολικά οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει η ανάπτυξη των διμερών δεσμών σε όλο το φάσμα των τομέων που διατρέχει ο Στρατηγικός Διάλογος.

Η ελληνοαμερικανική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας είναι ένα από τα μεγαλύτερα «success stories» τα τελευταία χρόνια, τονίζει ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο του Thessaloniki Summit 2021, που διοργάνωσαν προ ημερών ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο Αμερικανός πρέσβης χαρακτηρίζει πολύ συναρπαστική την περίοδο που διανύουν συνολικά οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει η ανάπτυξη των διμερών δεσμών σε όλο το φάσμα των τομέων που διατρέχει ο Στρατηγικός Διάλογος.

«Αυτό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα success stories της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής και της συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια», λέει ο Αμερικανός πρέσβης, αναφερόμενος στα διάφορα πρότζεκτς που προωθούν την ενεργειακή διαφοροποίηση στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά δε την κατάσταση στην Ευρώπη, με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, ενόψει μάλιστα του χειμώνα, εκτιμά ότι «η Ελλάδα είναι αρκετά ασφαλής επειδή έχει πολλές πηγές, λόγω της νέας υποδομής που έχει αναπτυχθεί, όπως η επέκταση της Ρεβυθούσας και ο αγωγός TAP», κι αυτό, όπως είπε, «θα γίνει ακόμη περισσότερο εμφανές τα επόμενα δύο χρόνια με την ολοκλήρωση έργων όπως ο FSRU στην Αλεξανδρούπολη, ο IGB και ο αγωγός με τη Βόρεια Μακεδονία».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης, «μέρος του μαθήματος της τρέχουσας ενεργειακής πίεσης είναι η σημασία της συνέχισης και της επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης», ένας τομέας στον οποίο, όπως υπογράμμισε, «ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης έχει θέσει πολύ υψηλά στάνταρ». Το γεγονός αυτό, μάλιστα, όπως σημειώνει, «αναγνωρίστηκε ευρέως στην CΟP26, αυτή την εβδομάδα, στη Γλασκώβη, όπου όχι μόνο η αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά απ' όσο γνωρίζω, πολλοί ανέφεραν την Ελλάδα ως παράδειγμα ενός είδους φιλοδοξίας, που όλοι πρέπει να επιδείξουμε (ως προς την ενεργειακή μετάβαση)».

Να συνεχίσουμε το έργο μας για ενεργειακή ασφάλεια

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι προκάλεσε αυτό το σοκ στις τιμές. Είναι μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας ανάκαμψης από την πανδημία σε μέρη του κόσμου. Επίσης, οι αποφάσεις που έχει λάβει η Ρωσία. Και είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε τις δηλώσεις που προέρχονται από Ευρωπαίους ηγέτες που επικρίνουν τη χρήση της ενέργειας από τη Ρωσία ως πηγή μόχλευσης», υπογράμμισε ο κ. Πάιατ.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, αυτό που λέει σε όλους μας αυτή τη κατάσταση είναι «ότι πρέπει να συνεχίσουμε το έργο μας για την ενεργειακή ασφάλεια, τη διαφοροποίηση των πηγών, κάτι που κάνει η Ελλάδα», αλλά και την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος και του κόσμου στον οποίο ζούμε, όσο και για τις δυνατότητες που δίνει ως μοχλός νέας οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό, όπως είπε, είναι κάτι που βλέπει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή στη δυτική Μακεδονία με το έργο White Dragon, στο οποίο συμμετέχει μια αμερικανική εταιρεία, «και το οποίο ελπίζουμε ότι θα χρησιμεύσει ως μια νέα πηγή απασχόλησης σε περιοχές που θα επηρεαστούν αρνητικά από την απολιγνιτοποίηση».

Συνέχεια στην αναπτυξιακή τροχιά των διμερών σχέσεων

Ο κ. Πάιατ δηλώνει επίσης βέβαιος ότι θα συνεχιστεί η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε όλο το φάσμα του Στρατηγικού Διαλόγου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι θα δείτε αρκετά να συμβαίνουν στον εμπορικό και επενδυτικό χώρο τους επόμενους μήνες, με νέα έργα που θα έρχονται. Η ενεργειακή μετάβαση και η καθαρή ενέργεια είναι σαφώς τομείς με φανταστικές δυνατότητες».

Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον νέο υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, με τον οποίο συζήτησαν, όπως είπε, «για το πώς μπορούμε να επεκτείνουμε το έργο μας στην πυροπροστασία και την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή», ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία των σχέσεων μεταξύ των πολιτών σε Ελλάδα και ΗΠΑ αλλά και στη δυναμική που έχει ο τομέας της εκπαίδευσης. «Νομίζω ότι καθώς η πανδημία θα εξαφανίζεται, θα δείτε περισσότερους Αμερικανούς φοιτητές να έρχονται εδώ στην Ελλάδα αλλά και Έλληνες φοιτητές να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είμαστε σε μια πολύ συναρπαστική περίοδο στη μεταξύ μας σχέση. Μόλις διάβαζα ότι εδώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μια τεράστια ομάδα Αμερικανών φοιτητών που έχουν φτάσει στο Κολλέγιο Ανατόλια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider