Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν την πλέον υψηλόβαθμη διπλωμάτη τους για ευρωπαϊκές υποθέσεις στη Ρωσία και στην Ουκρανία προκειμένου να συζητήσει τη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας και να επαναλάβει τη δέσμευση των ΗΠΑ στην κυριαρχία της Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
"Η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις δρ Κάρεν Ντόνφριντ θα ταξιδέψει στο Κίεβο και στη Μόσχα στις 13-15 Δεκεμβρίου προκειμένου να συναντηθεί με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους για να συζητήσει τη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας και να ενισχύσει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας", ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
"[Η Ντόνφριντ] θα τονίσει ότι μπορούμε να επιτύχουμε διπλωματική πρόοδο για τον τερματισμό της σύγκρουσης στο Ντονμπάς μέσω της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ".
Οι συμφωνίες αυτές, που επιτεύχθηκαν το 2015 προκειμένου να θέσουν τέλος στον πόλεμο που είχε ξεσπάσει ένα χρόνο νωρίτερα σε αυτή την ουκρανική περιοχή ανάμεσα στις δυνάμεις του Κιέβου και φιλορώσους αυτονομιστές, δεν τηρήθηκαν ποτέ στην πραγματικότητα.
Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, οι Ευρωπαίοι και η Ουκρανία κατηγορούν τις τελευταίες εβδομάδες τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα για μια ενδεχόμενη εισβολή στη γειτονική χώρα -- κάτι που διαψεύδει το Κρεμλίνο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε βιντεοδιάσκεψη την Τρίτη με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και απείλησε τη Μόσχα με την επιβολή κυρώσεων χωρίς προηγούμενο σε περίπτωση επίθεσης εναντίον του Κιέβου.
Παρά τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, που παραμένουν μεγάλες, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να αναθέσουν στις ομάδες τους να συναντηθούν για να δουν αν είναι δυνατή μια διπλωματική αποκλιμάκωση. Η επίσκεψη της Κάρεν Ντόνφριντ θα είναι ως εκ τούτου το πρώτο στάδιο αυτής της διπλωματικής διαδικασίας.
Η Ουάσινγκτον δηλώνει πως η λύση περνάει μέσα από την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ και προτείνει τη μεσολάβησή της. Αυτή, όπως αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανακοίνωσή του, γίνεται σε υποστήριξη του "Σχήματος της Νορμανδίας" που προήδρευσε της υπογραφής των συνομιλιών και της παρακολούθησής τους μέχρι σήμερα και αποτελείται από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Γερμανία και τη Γαλλία αλλά όχι τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Αμερικανίδα διπλωμάτης θα μεταβεί στη συνέχεια στις Βρυξέλλες προκειμένου να διαβουλευθεί με τους Ευρωπαίους συμμάχους και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ