Καμία αλλαγή στα μέτρα για την πανδημία εισηγείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καμία αλλαγή στα μέτρα για την πανδημία εισηγείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων
Στην παράταση των υφιστάμενων μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας κορονοϊού κατέληξε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης.

Στην παράταση των υφιστάμενων μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας κορονοϊού κατέληξε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης.

Μετά από αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων, οι ειδικοί αποφάσισαν να μη δώσουν το «πράσινο φως» για περαιτέρω χαλάρωση, πέραν της άρσης του ωραρίου στην εστίαση και των περιορισμών στη μουσική, που δόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Ως εκ τούτου, παρά τις φήμες για χαλάρωση των περιορισμών στα γήπεδα, τελικά φαίνεται ότι θα ισχύσουν για το επόμενο διάστημα ως έχουν, δηλαδή με παρουσία φιλάθλων στο 10% της χωρητικότητας του εκάστοτε γηπέδου, με ανώτερο αριθμό σε κάθε περίπτωση τους 1.000 φιλάθλους.

Όπως παρατήρησε η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, η επιδημία παρουσιάζει διακυμάνσεις στις διάφορες περιοχές, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και μάλιστα παρουσιάζοντας μία αξιοσημείωτη αύξηση χθες, φτάνοντας στα 24.308.

Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας –έστω και πρόσκαιρης- αύξησης των κρουσμάτων, εξαιτίας της υποπαραλλαγής Όμικρον 2 (BA.2). Στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής τέσσερα κρούσματα, τα οποία ωστόσο δεν είναι τα μόνα, καθώς δεν ελέγχεται το σύνολο των δειγμάτων. Επιπλέον, το γεγονός ότι το ένα από τα τέσσερα δεν είχε ιστορικό ταξιδιού σημαίνει ότι υπάρχει ήδη διασπορά στην κοινότητα.

Σύμφωνα με ευρήματα από τη Δανία, η BA.2 είναι μιάμιση φορές πιο μεταδοτική από τη BA.1 (Όμικρον). Εντούτοις, δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο ούτε να αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας, ενώ τα διαθέσιμα εμβόλια έναντι της Covid-19 φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματικά, όπως και με τις προηγούμενες παραλλαγές. Μπορεί, όμως, να επιβραδύνει τη μείωση των κρουσμάτων σε μεγάλο μέρος του κόσμου και άρα να παρατείνει τη διάρκεια της πανδημίας. Παράλληλα, η υψηλή της μεταδοτικότητα ενδέχεται να αυξήσει νοσηλείες και θανάτους καθώς θα μολύνονται περισσότερα άτομα και εφόσον στη χώρα μας υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων ηλικιωμένων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Μείωση του προσδόκιμου ζωής στην Ελλάδα κατά 6 μήνες «δείχνει» έκθεση της Κομισιόν

gazzetta
gazzetta reader insider insider