Πούτιν: Δεν φιλοδοξούμε να αποκαταστήσουμε την Ρωσική αυτοκρατορία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πούτιν: Δεν φιλοδοξούμε να αποκαταστήσουμε την Ρωσική αυτοκρατορία
Κατηγορηματικά διέψευσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τις αναφορές πως οι πρόσφατες κινήσεις της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία έχουν ως στόχο την ανασύσταση της ρωσικής αυτοκρατορίας.

Κατηγορηματικά διέψευσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τις αναφορές πως οι πρόσφατες κινήσεις της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία έχουν ως στόχο την ανασύσταση της ρωσικής αυτοκρατορίας.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλιεφ, στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν αναφέρθηκε στις «εικασίες της Δύσης», υπογραμμίζοντάς παράλληλα πως αυτές «δεν ανταποκρίνονται επ’ ουδενί λόγο στην πραγματικότητα».

«Προβλέψαμε τις φημολογίες (σ.σ. της Δύσης) ότι η Ρωσία δήθεν σχεδιάζει να αποκαταστήσει την κυριαρχία της μέσα στα αυτοκρατορικά όρια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι «αυτές οι φημολογίες δεν ευσταθούν για κανένα λόγο».

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία «αναγνώρισε τις νέες πραγματικότητας και εργάστηκε δραστήρια προκειμένου να ενισχύσει» τη συνεργασία με τις υπόλοιπες πρώην σοβιετικές χώρες, επικαλούμενος ως παράδειγμα το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν.

Όπως είπε, η Ουκρανία είναι σε μια «διαφορετική κατάσταση» γιατί «το έδαφος αυτής της χώρας χρησιμοποιείται από τρίτες χώρες προκειμένου να προκαλέσουν απειλές σε ό,τι αφορά τη Ρωσία».

Εκτός από την αναγνώριση των φιλορώσων αυτονομιστών της Ουκρανίας χθες, Δευτέρα, η Ρωσία έχει αναγνωρίσει δύο αποσχισθείσες περιοχές στη Γεωργία (2008), έχει προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας (2014) και υποστηρίζει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 τους αυτονομιστές στην Υπερδνειστερία στη Μολδαβία.

«Το συνοριακό θέμα δεν είναι απλό»

Στο μεταξύ, ο υποστηριζόμενος από τους Ρώσους αυτονομιστής ηγέτης Ντενίς Πουσίλιν δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα αναγνώρισε επίσημα την αποσχισθείσα περιοχή του Ντονέτσκ μέσα στα ευρύτερα σύνορα της περιοχής Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας τελεί υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.

Μιλώντας στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Πουσίλιν είπε πως το θέμα της περιοχής που δεν τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών θα επιλυθεί αργότερα. «Το συνοριακό θέμα δεν είναι απλό, θα επιλυθεί αργότερα», είπε.

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Δευτέρας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να αναπτύξει ρωσικές «ειρηνευτικές δυνάμεις» στις δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε νωρίτερα χθες με διάταγμά του.

Με το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε, ο Πούτιν αναγνώρισε τις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητες οντότητες, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Δύσης ότι μία τέτοια κίνηση θα ήταν παράνομη και θα σηματοδοτούσε το τέλος της πολυετούς ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή.

Στο διάγγελμά του ο Πούτιν υποστήριξε πως η κρίση αποτελεί πρόσχημα για την ταχεία ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Μάλιστα υπογράμμισε πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί μια άμεση απειλή στην ασφάλεια της Ρωσίας.

Νωρίτερα είχε διαρρεύσει το Κρεμλίνο ότι ο Πούτιν είπε στους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας ότι σχεδιάζει να υπογράψει ένα διάταγμα για την αναγνώριση των δύο αποσχισμένων περιοχών ως ανεξάρτητα κράτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ προς Ρωσία: Κόβεται η πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές - Βαριές κυρώσεις και από Βρετανία σε ρωσικές τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider