Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία: Πλησιάζουν το Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις - Πλήρους κλίμακας επίθεση με χερσαία κι εναέρια μέσα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία: Πλησιάζουν το Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις - Πλήρους κλίμακας επίθεση με χερσαία κι εναέρια μέσα
Σε πλήρη εξέλιξη είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία από τουλάχιστον τρεις πλευρές. Αναφορές για τουλάχιστον 40 νεκρούς μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων. Κίεβο, Μαριούπολη, Οδησσός και Χάρκοβο στο επίκεντρο των μαχών. Για εξουδετέρωση 50 «Ρώσων κατακτητών» μιλούν οι Ουκρανοί, κατάληψη εδαφών στα ανατολικά ανακοίνωσαν οι αποσχιστές. Σε πλήρη εξέλιξη οι εχθροπραξίες σε ολόκληρη τη χώρα, υπό πολιορκία το Κίεβο. Καταλήφθηκε από τους Ρώσους το αεροδρόμιο Γκοστομέλ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17.10

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η εισβολή της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, με τον πρόεδρο της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να υπόσχεται νίκη και να επιβάλει στρατιωτικό νόμο. Η παγκόσμια κοινότητα καταδικάζει την αδικαιολόγητη επίθεση και τάσσεται υπέρ της Ουκρανίας. Έκτακτη σύνοδο κορυφής πραγματοποιεί η ΕΕ, ενώ εκτάκτως συγκαλούνται και οι πρεσβευτές του NATO.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής έχουν διασχίσει την συνοριογραμμή μεταξύ των δύο χωρών και κατευθύνονται προς την ουκρανική πρωτεύουσα, ενώ ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters ανέφερε σφοδρές συγκρούσεις στην αεροπορική βάση Γκοστομέλ λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Κίεβο.

Διαβάστε ακόμα - ΕΕ: Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη - Έρχονται νέες κυρώσεις

Λίγα λεπτά μετά τις 15.30 το μεσημέρι της Πέμπτης, οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι την κατάληψη του αεροδρομίου -το οποίο απέχει μόλις 15 λεπτά από το Κίεβο- με τον ο Ουκρανό αρχηστράτηγο να αναφέρει λίγο αργότερα πως οι μάχες για τον έλεγχο του αεροδρομίου μαίνονται.

Ακόμα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε πως έχει καταστρέψει 74 κτηριακές υποδομές του ουκρανικού στρατού, εκ των οποίων οι 11 είναι αεροδρόμια, ενώ οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν πως από το πρωί της Πέμπτης, η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 200 επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας (Χάρκοβο, Οδησσό, Μαριούπολη, Λβιβ).

Νωρίτερα, η ουκρανική μεθοριακή φρουρά ανέφερε το μεσημέρι της Πέμπτης πως ρωσικές στρατιωτικές μονάδες διείσδυσαν στην περιοχή του Κιέβου από την Λευκορωσία για να πραγματοποιήσουν επίθεση με πυραύλους Grad σε στρατιωτικούς στόχους. Χωρίς να διευκρινίσει τη φύση αυτής της χερσαίας διείσδυσης στην περιοχή του Κιέβου, η συνοριακή φρουρά πρόσθεσε ότι αυτή έγινε από το σημείο ελέγχου της Βίλτσα, το οποίο βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Δημοσιογράφος του AFP διαπίστωσε την παρουσία αρκετών ελικοπτέρων, χωρίς να αναγνωρίσει την ταυτότητά τους, να πετούν ομαδικά σε χαμηλό ύψος στα προάστια του Κιέβου. Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αυτή η ομαδική πτήση είχε ξεκινήσει από τη γειτονική Λευκορωσία.

Την ίδια στιγμή, οι φιλορώσοι αυτονομιστές κάνουν λόγο για κατάληψη εδαφών στις αποσχισθείσες περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ενώ ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως το σημαντικό λιμάνι της Μαριούπολης στην αζοφική θάλασσα βρίσκεται κάτω από την πλήρη έλεγχό τους. Ρωσικά ΜΜΕ, ανάφεραν επίσης πως η συντριπτική πλειοψηφία των Ουκρανών συνοριοφυλάκων εγκατέλειψαν τις θέσεις τους, ενώ ορισμένοι εξ αυτών αυτομόλησαν προς τις ρωσικές γραμμές.

Διαβάστε ακόμα - Στόλτενμπεργκ: «Η ειρήνη έχει γίνει θρύψαλα» - Έκτακτη τηλεδιάσκεψη NATO την Παρασκευή

Παράλληλα, το Κρεμλίνο, ανακοίνωσε πως η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα διαρκέσει όσο χρειαστεί ανάλογα με τα αποτέλέσματά της, ενώ υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αποκοπεί πίσω από ένα σιδηρούν παραπέτασμα και υποστήριξε πως η Ουκρανία πρέπει να γίνει μια ουδέτερη χώρα όπου δεν αναπτύσσονται επιθετικά όπλα.

«Είναι απλώς αδύνατο να αποκοπεί μια χώρα όπως η Ρωσία με ένα σιδηρούν παραπέτασμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τονίζοντας πως η διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία θα εξαρτηθεί από το πώς θα προχωρήσει και από τα αποτελέσματά της και πως η επίθεση ιδανικά θα εκκαθαρίσει τη χώρα από τους «ναζί» και θα «εξουδετερώσει» το στρατιωτικό δυναμικό του Κιέβου.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας από πολλές κατευθύνσεις και πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντιστέκονται στην επίθεση.

«Όχι, δεν είναι μια ρωσική εισβολή μόνο στην ανατολική Ουκρανία, αλλά μια ευρείας κλίμακας επίθεση από πολλές κατευθύνσεις», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter, ενώ Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα είναι στόχος ενός δεύτερου κύματος πληγμάτων με πυραύλους.

Ωστόσο, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία έχουν καταλάβει εδάφη από τον ουκρανικό στρατό. Σύμφωνα με τον στρατηγό Ίγκορ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που μίλησε στη ρωσική τηλεόραση, οι αντάρτες προχώρησαν τρία χιλιόμετρα στην επαρχία Ντονέτσκ και ενάμισι χιλιόμετρο στην επαρχία Λουχάνσκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αυτονομιστές «μάχονται και συγκρούονται με τον εχθρό» στην ανατολική Ουκρανία. Ο Κονατσένκοφ διαβεβαίωσε ότι ο ρωσικός στρατός δεν στοχοθετεί τις ουκρανικές πόλεις, αλλά μόνο «τις στρατιωτικές υποδομές», τις εγκαταστάσεις αεράμυνας και τα στρατιωτικά αεροδρόμια» με «μεγάλης ακρίβειας όπλα». «Ο άμαχος πληθυσμός δεν έχει τίποτα να φοβηθεί», τόνισε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Ντένις Πουσίλιν δήλωσε ότι το «κίνημα της απελευθέρωσης θα τελειώσει πολύ γρήγορα». «Μπορώ να πω ότι αυτό θα τελειώσει γρήγορα», τόνισε ο Πουσίλιν, επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ότι οι πόλεις και τα χωριά της περιοχής θα απελευθερωθούν σύντομα.

Αντικρουόμενες πληροφορίες για νεκρούς και αιχμαλώτους

Από την πλευρά του, ο Ολέξιι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην Ουκρανία από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σήμερα το πρωί, ενώ από τον βομβαρδισμό των δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.

Παράλληλα, ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει σκοτώσει σχεδόν 50 «Ρώσους κατακτητές» στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχει καταρρίψει συνολικά έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στην ίδια περιοχή και έχει καταστρέψει τέσσερα ρωσικά τανκς σε έναν δρόμο κοντά στο Χάρκοβο.

«Γνωρίζω ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και πολλές δεκάδες τραυματιστεί και γίνεται λόγος για γύρω στους δέκα νεκρούς αμάχους» σε όλη τη χώρα, δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου. Οι απώλειες αυτές προκλήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς, εξήγησε.

«Στις 24 Φεβρουαρίου εξουδετερώθηκαν σχεδόν 50 Ρώσοι κατακτητές κοντά στην πόλη Στσάστια», στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε το γενικό επιτελείο στρατού σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του. Η Μόσχα έχει διαψεύσει τις πληροφορίες του Κιέβου ότι έχει καταρρίψει αεροσκάφη της και έχει καταστρέψει τεθωρακισμένα οχήματά της.

Οι αρχές στο Κίεβο επεσήμαναν ότι κατά το πρώτο κύμα, που εξαπολύθηκε λίγη ώρα αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία σήμερα το πρωί, επλήγησαν διοικητικά κέντρα του στρατού και άλλα κτίρια σε διάφορες πόλεις της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας.

Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - Στρατιωτικός νόμος στη χώρα - Εκρήξεις και βομβαρδισμοί σε πολλές περιοχές

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η συνοριοφρουρά της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ρωσικά στρατιωτικά κονβόι πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα -- κυρίως από τη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία-- και εισήλθαν στο Τσερνίχιβ, το Χάρκοβο και το Λουχάνσκ, επισημαίνοντας πως μέχρι στιγμής τρία μέλη έχουν σκοτωθεί, όλα τους στην επαρχία Χερσόν, στα νότια σύνορα της Ουκρανίας με την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία.

Παράλληλα η συνοριοφρουρά δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται ρωσικά στρατιωτικά οχήματα τα οποία έχουν πάνω τους το γράμμα «Ζ» να περνούν από ένα σημείο ελέγχου μεταξύ της χερσονήσου της Κριμαίας και της ηπειρωτικής Ουκρανίας.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις δίνουν σκληρές μάχες. Ο στρατός υπέστη μεγάλες απώλειες, οι οποίες θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες», δήλωσε ο Ζελένσκι. Σφοδρές συγκρούσεις έχουν αναφερθεί σε πολλές περιοχές της χώρας

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία επικρατεί πανικός με πολλούς κατοίκους της πόλης να προσπαθούν να την εγκαταλείψουν, την ώρα που ακούγονται εκρήξεις. Αυτόπτης μάρτυρας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επεσήμανε ότι τα παράθυρα στο κτίριο όπου διαμένει τρέμουν από τις εκρήξεις, ενώ οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ανακοίνωσαν πως ένα αγόρι σκοτώθηκε όταν βομβαρδίστηκε συγκρότημα κατοικιών στο Χάρκοβο.

Την ίδια ώρα, σειρήνα ήχησε στην πολωνική πόλη Μεντίκα, ένα συνοριακό πέρασμα με την Ουκρανία, όπως δήλωσε αυτήκοος μάρτυρας του Reuters.

Ζελένσκι: Θα αγωνιστούμε για την ελευθερία μας - Σοβαρές οι απώλειες του εχθρού

Νέο διάγγελμα προς τους πολίτες της Ουκρανίας απηύθυνε το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λίγες ώρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής από τουλάχιστον τρεις πλευρές, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Μόσχα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε πως τόσο η πολιτική ηγεσία της χώρας όσο και οι ένοπλες δυνάμεις της θα αγωνιστούν για την ελευθερία, ενώ ανέφερε πως «ο εχθρός έχει υποστεί σοβαρές απώλειες».

«Ο ουκρανικός στρατός είναι ισχυρός και ήδη έχει εμπλακεί σε σφοδρές συγκρούσεις με τους κατακτητές», ανέφερε ο Ζελένσκι, σημειώνοντας παράλληλα πως «όλες οι επιθέσεις έχουν αποκρουστεί».

Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τους πολίτες να είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν τις πόλεις και κάλεσε όσους έχουν στρατιωτική εκπαίδευση να παρουσιαστούν στα σημεία αναφοράς, καθώς θα δοθούν όπλα σε όσους μπορούν και ξέρουν να χειριστούν.

Από τρεις πλευρές η ρωσική εισβολή

«Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων, παραβίασαν τα σύνορα στις περιοχές Τσερνιχίβ (στον βορρά, στη μεθόριο με τη Λευκορωσία), στο Σούμι (βορειοανατολικά), το Λουχάνσκ και το Χάρκοβο (ανατολικά)» από το σημείο περάσματος μεταξύ της χερσονήσου (της Κριμαίας) και της ηπειρωτικής Ουκρανίας, εξήγησε η συνοριοφρουρά, δημοσιεύοντας ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται οχήματα τα οποία έχουν πάνω τους το γράμμα «Ζ».

Παράλληλα οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία ανήρτησαν ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία αναφέρουν ότι κατέρριψαν δύο αεροσκάφη της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην αυτοαναξηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε ότι καταστράφηκαν ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα και αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Στην Οδησσό (νότια) και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας ακούγονται ισχυρές εκρήξεις. Στη Μαριούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη στον τομέα του μετώπου με μισό εκατομμύριο κατοίκους, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας, αρκετοί κάτοικοι ανέφεραν ότι ακούγονται πυρά πυροβολικού από συνοικία στον ανατολικό τομέα της πόλης. Πιο κοντά στο μέτωπο, στην Κραματόρσκ, ακούστηκαν τουλάχιστον τέσσερις ισχυρές εκρήξεις. Εξακόσια χιλιόμετρα από εκεί, στη νότια Ουκρανία, στην Οδησσό, λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, ακούστηκαν επίσης εκρήξεις.

Από την πλευρά των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών, ένας από τους επικεφαλής τους δήλωσε ότι βασικός τους στόχος είναι να ανακτήσουν τον έλεγχο όλων των περιοχών στις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Πούτιν: «Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση»

«Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Ρώσος Πρόεδρος στις 05:00 (ώρα Ελλάδας). Ο Πούτιν είπε ότι η χώρα του δεν μπορούσε να ανεχθεί αυτές που αποκάλεσε απειλές από την Ουκρανία και προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε ξένης ανάμιξης στην οποία η Μόσχα θα ανταποδώσει αμέσως.

Στην τηλεοπτική του ομιλία, λίγο πριν την επίθεση, ο Πούτιν ζήτησε από τους Ουκρανούς στρατιώτες να αφήσουν κάτω τα όπλα τους και να επιστρέψουν στο σπίτι. Είπε ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να «καταλάβει» τη γείτονα χώρα, αλλά ότι πρέπει «να αμυνθεί απέναντι σε αυτούς που κρατούν την Ουκρανία όμηρο», κατηγορώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι ξεπέρασαν την κόκκινη γραμμή της Ρωσίας, διευρύνοντας τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο Πούτιν πρόσθεσε πως την ευθύνη για την όποια αιματοχυσία ακολουθήσει θα την έχει το «ουκρανικό καθεστώς».

«Εισβολή ευρείας κλίμακας» σε έναν «επιθετικό πόλεμο»

«Ο Πούτιν ξεκίνησε μόλις εισβολή ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα. «Ειρηνικές πόλεις της Ουκρανίας δέχονται επίθεση. Πρόκειται για επιθετικό πόλεμο. Η Ουκρανία θα αμυνθεί και θα νικήσει. Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον [πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ] Πούτιν. Τώρα είναι ώρα για δράση», ανέφερε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ είπε σήμερα ότι όποιος είναι έτοιμος και μπορεί να φέρει όπλο μπορεί να ενταχθεί στις τάξεις του τμήματος εφέδρων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα διανείμει όπλα σε βετεράνους.

Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον πολλών πόλεων της Ουκρανίας και ρώσοι στρατιώτες εισέβαλαν στη χώρα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι και μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης έπειτα από τις εντολές που έδωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία.

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Δεν θα πλήξουμε αμάχους

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές ένοπλες πλήττουν στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία με όπλα υψηλής ακρίβειας, ιδίως συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας, στρατιωτικά αεροδρόμια και αεροσκάφη.

Το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι δεν βρίσκονται στο στόχαστρο επιθέσεων με το πυροβολικό ή με πυραύλους πόλεις ή περιοχές όπου ζουν άμαχοι.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας αποκρούει αεροπορική επίθεση των εισβολέων, ενώ διαβεβαίωσε πως οι πληροφορίες ότι έγινε απόβαση ρωσικών δυνάμεων στην Οδησσό είναι ψευδείς.

Σε κατάσταση πολέμου κηρύσσεται η Ουκρανία -Υπόσχεται νίκη ο Ουκρανός Πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε σήμερα τους συμπολίτες του να «μην πανικοβάλλονται» καθώς άρχισε ρωσική επίθεση και τους υποσχέθηκε τη «νίκη», γνωστοποιώντας ταυτόχρονα πως επέβαλε στρατιωτικό νόμο σε όλη την επικράτεια.

«Μην πανικοβάλλεστε, είμαστε έτοιμοι για όλα, θα νικήσουμε», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έπληξε στρατιωτικές υποδομές και θέσεις της συνοριοφρουράς.

Λίγη ώρα αργότερα, ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα.

Η ρωσική επιχείρηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας, σκοπό έχει «να καταστραφεί το ουκρανικό κράτος, να καταληφθεί η επικράτειά της διά της βίας και να επιβληθεί κατοχή», ανέφερε εξάλλου το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Κίεβο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «δράσει αμέσως», να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στην επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία. «Μόνο εάν δράσουμε ενιαία και σθεναρά μπορούμε να σταματήσουμε την επίθεση του Βλαντίμιρ Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας».

Την ίδια ώρα σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μάχονται σκληρά για να αντιμετωπίσουν τους μαζικούς βομβαρδισμούς του ρωσικού πυροβολικού εναντίον υποδομών.

Ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι σημείωσε ότι στην προεδρία δεν επικρατεί πανικός.

Η Ρωσία αναστέλλει πτήσεις κοντά στα σύνορα

Η Ρωσία προχωρά σε αναστολή όλων των πτήσεων εσωτερικού προς και από διάφορα αεροδρόμια κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία ως το πρωί της 2ης Μαρτίου, ανακοίνωσε η Rosaviatsiya, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της χώρας.

Οι πτήσεις στα αεροδρόμια των πόλεων Ροστόφ-ον-Ντον, Κράσνονταρ, Ανάπα, Γκελέντζικ, Μπέλγκοροντ, το Βορονέζ και τη Σταυρούπολη, μεταξύ άλλων, αναστέλλονται για λόγους ασφαλείας, διευκρίνισε.

Η Μολδαβία θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι είναι έτοιμη να δεχθεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα συρρεύσουν από τη γειτονική Ουκρανία.

«Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει από κοινού τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, επομένως συγκάλεσα σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας. Αποφασίστηκε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης», υπογράμμισε η Σάντου.

«Θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθεια και την υποστήριξή μας», σημείωσε.

Δεκάδες αυτοκίνητα έχουν σχηματίσει ουρές στα σύνορα ανάμεσα στην Ουκρανία και την Μολδαβία, σύμφωνα με ειδησεογραφικούς ιστοτόπους της χώρας.

Την ίδια στιγμή, η Μολδαβία έκλεισε τον εναέριο χώρο της λόγω της ρωσικής εισβολής στη γειτονική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας Αντρέι Σπίνου.

«Ο εναέριος χώρος θα είναι κλειστός από τις 12:00 (και ώρα Ελλάδος). Οι πτήσεις θα εκτρέπονται σε άλλα αεροδρόμια», αναφέρει σε δήλωσή του στο Telegram ο Σπίνου, αιτιολογώντας την απόφαση αυτή από «την κατάσταση στην περιοχή».

Η Λευκορωσία έκλεισε τμήμα του εναέριου χώρου της για τις επιβατικές πτήσεις, αναφέρει παράλληλα το υπουργείο Άμυνας της χώρας σε ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Φωτογραφίες AP, Getty Images / Ideal Image

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ - Ρωσία: Έκτακτη σύνοδος κορυφής για το σκληρότερο πακέτο κυρώσεων στην ιστορία

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία - «Αδικαιολόγητη» η επίθεση της Ρωσίας

Λευκορωσία: Ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στο Μινσκ προτείνει ο Λουκασένκο

gazzetta
gazzetta reader insider insider