Τέλος η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από το Σάββατο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέλος η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από το Σάββατο
Το «πράσινο φως» για την άρση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, έδωσαν οι ειδικοί, κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, όπως είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Το «πράσινο φως» για την άρση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, από το Σάββατο, 5 Μαρτίου, έδωσαν οι ειδικοί, κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Ωστόσο, ισχυρή είναι η σύσταση για χρήση της σε μέρη όπου παρατηρείται συνωστισμός καθώς και σε ανεμβολίαστους και σε άτομα με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση.

Παράλληλα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, εισηγήθηκε θετικά για την αύξηση της πληρότητας στα ΜΜΜ στο 100%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

«Στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, υπό την Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, εισηγήθηκε την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Παραμένει, όμως, ως ισχυρή σύσταση η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό, καθώς και σε άτομα με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο και ανεμβολίαστα άτομα.

Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 05.03.2022», δήλωσε αργότερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Καθοδική η πορεία των επιδημιολογικών δεικτών

Αν και οι επιστήμονες είχαν εκφράσει την επιφύλαξή τους για την κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους πριν από το τριήμερο της Αποκριάς, φαίνεται ότι η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας δίνει πλέον το περιθώριο γι' αυτό το επόμενο βήμα προς την κανονικότητα.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες ακολουθούν καθοδική πορεία, δίνοντας τη δυνατότητα για συνεχή άρση των περιορισμών, ανάλογα με τα στοιχεία που προκύπτουν μετά από προσεκτική αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, σε επταήμερη κυλιόμενη βάση, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων διαμορφώνεται στα 14.608 (-2.564 σε σχέση με μία εβδομάδα πριν), η θετικότητα στο 5,01% (-0,52%), οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στις 303 (-61), οι διασωληνωμένοι στους 430 (-40) και οι θάνατοι στους 61 (-20).

Παρότι στα νοσοκομεία εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετοί διασωληνωμένοι και αρκετές νοσηλείες, τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις εισαγωγές κι αυτό είναι ένας χαρακτηριστικός δείκτης για την αποσυμπίεση του ΕΣΥ.

Πλεύρης: Σε φθίνουσα πορεία μέχρι το φθινόπωρο

«Σήμερα πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τη Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, την κυρία Ammon και είχαμε μια εκτενή συζήτηση για την πανδημία. Αυτή τη στιγμή, η εικόνα είναι ότι, τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, η πανδημία θα είναι σε φθίνουσα πορεία. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, πάμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων για τους εμβολιασμένους, ήδη τα περισσότερα έχουν αρθεί.

Θα ξεκινήσουμε από τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους. Για τους εσωτερικούς χώρους θα χρειαστούμε παραπάνω χρονικό διάστημα. Αλλά υπολογίζουμε ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου, οι περισσότεροι από τους περιορισμούς που υπάρχουν θα έχουν αρθεί και, εφόσον συνεχιστεί έτσι η πορεία της πανδημίας και επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, το Πάσχα και το καλοκαίρι θα είναι πάρα πολύ κοντά στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους», δήλωσε το πρωί, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο υπουργός Υγείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider