Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία - Ανακαλείται το status του «μάλλον ευνοούμενου κράτους» στον ΠΟΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία - Ανακαλείται το status του «μάλλον ευνοούμενου κράτους» στον ΠΟΕ
Η αμερικανική κυβέρνηση θα αφαιρέσει τη ρήτρα του «μάλλον ευνοούμενου κράτους» από τη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανί.

Τελευταία ενημέρωση: 20:14

Νέες οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία, με αφορμή τον πόλεμο της δεύτερης στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε έκτακτες δηλώσεις τους από την Ουάσινγκτον.

Μεταξύ των κυρώσεων, ο κ. Μπάιντεν γνωστοποίησε πως η χώρα του καλεί να αρθεί το εμπορικό καθεστώς του «μάλλον ευνοούμενου κράτους» της Ρωσίας ως μέλους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, κίνηση που ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή τελωνειακών δασμών σε ρωσικά προϊόντα.

Σημειώνεται πως η τελική απόφαση για τη Ρωσία στον ΠΟΕ θα ληφθεί σε συντονισμό με την G7 και την Ευρωπαϊκή Ένωση και, σε ό,τι αφορά την Ουάσινγκτον, πρέπει να λάβει την έγκριση του Κονγκρέσου. Η έγκριση αυτή αναμένεται να είναι τυπική, αφού σε μία επίδειξη σπάνιας δικομματικής σύμπνοιας, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί έχουν ταχθεί υπέρ του μέτρου.

Την προηγούμενη εβδομάδα και ο Καναδάς ανακοίνωσε την άρση του status της «αγαπητής χώρας» για τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση 35% στους δασμούς τους για τις εξαγωγές προς τον Καναδά.

Απαγορεύει τις εξαγωγές ειδών πολυτελείας

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα την απαγόρευση εξαγωγών ειδών πολυτελείας στη Ρωσία και τη Λευκορωσία ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

«Δεν θα επιτρέψουμε στον (Βλαντίμιρ) Πούτιν και τους φίλους του να συνεχίσουν να ζουν σε χλιδή ενώ προκαλούν τεράστια δεινά σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη», δήλωσε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο.

Η απαγόρευση του αμερικανικού υπουργείου στοχεύει επίσης Ρώσους και Λευκορώσους ολιγάρχες που ζουν στο εξωτερικό και «στηρίζουν τον Πούτιν».

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι τα άτομα αυτά βρίσκονται στη μαύρη λίστα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Μεταξύ των ειδών πολυτελείας αμερικανικής προέλευσης που επηρεάζονται από τις κυρώσεις είναι οινοπνευματώδη ποτά, προϊόντα καπνού, ρούχα, κοσμήματα, οχήματα και αντίκες.

Μέχρι στιγμής, οι απαγορεύσεις σε είδη πολυτελείας ίσχυαν μόνο για τη Βόρεια Κορέα, ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου.

Να αποφύγουμε έναν «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε σήμερα να «αποφύγει» μια «άμεση αντιπαράθεση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας», επειδή θα προκαλούσε έναν «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Δεν πρόκειται να κάνουμε έναν πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε ο Αμερικανός ηγέτης από τον Λευκό Οίκο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνεχίζονται οι κυρώσεις: Κόβεται η πρόσβαση της Ρωσίας στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών

ΗΠΑ, G7, ΕΕ κινούνται προς τη στέρηση «του μάλλον ευνοούμενου κράτους» από τη Ρωσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider