Ζελένσκι: «Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζελένσκι: «Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ»
Ο Ζελένσκι είπε ότι οι νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές που σημειώθηκαν νωρίς το πρωί στο Κίεβο ανέρχονται στους πέντε.

Τελευταία ενημέρωση: 18:18

«Πρέπει να παραδεχτούμε» ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που το θέμα αυτό ήταν μία από τις αιτίες που επικαλέστηκε η Ρωσία για να δικαιολογήσει την εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.

«Ακούγαμε επί χρόνια ότι οι πόρτες ήταν ανοιχτές, όμως ακούσαμε επίσης ότι δεν θα μπορούσαμε να ενταχθούμε. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να την παραδεχτούμε», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης στη σύνοδο των ηγετών της JEF (Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη), μιας στρατιωτικής συμμαχίας της οποίας ηγείται το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αμφισβητεί τη δέσμευση του ΝΑΤΟ στο άρθρο 5

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενέτεινε την κριτική που ασκεί στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του, αμφισβητώντας τη δέσμευση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στο άρθρο 5, τη ρήτρα της συλλογικής άμυνάς του.

Σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του ο Ζελένσκι είπε ότι το άρθρο 5 «δεν έδειχνε ποτέ τόσο αδύναμο όσο είναι σήμερα».

Το ΝΑΤΟ δεν έχει στείλει στρατό για να υπερασπιστεί την Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος του. Ο Ουκρανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι το ΝΑΤΟ θα αντιδρούσε με τον ίδιο τρόπο εάν κάποιο μέλος του δεχόταν επίθεση από τη Ρωσία.

Η ηγεσία του ΝΑΤΟ έχει απορρίψει στο παρελθόν τέτοιες εικασίες. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, όταν επισκέφθηκε τη Λιθουανία την περασμένη εβδομάδα είπε ότι η Ουάσινγκτον έχει αναλάβει μια «απαραβίαστη» δέσμευση για την αμοιβαία άμυνα των χωρών μελών, την οποία εγγυάται το άρθρο 5.

97 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Συνολικά 97 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στο καναδικό κοινοβούλιο, ζητώντας από τους συμμάχους του Κιέβου να «εντείνουν τη βοήθειά τους», προς τη χώρα του.

«Οι Ρώσοι έχουν ήδη σκοτώσει 97 παιδιά» βομβαρδίζοντας «σχολεία, νοσοκομεία, σπίτια», είπε σε ζωντανή μετάδοση μέσω βίντεο.

«Δεν ζητάμε πολλά. Ζητάμε πραγματική υποστήριξη, που θα μας βοηθήσει να κερδίσουμε», πρόσθεσε στους Καναδούς βουλευτές που τον επευφημούσαν όρθιοι για πολλά λεπτά.

«Μας παρέχετε στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια, έχετε επιβάλει αυστηρές κυρώσεις, αλλά βλέπουμε ότι δυστυχώς αυτό δεν τελειώνει τον πόλεμο», είπε αναφερόμενος στην επιθυμία των Ρώσων να «εξολοθρεύσουν την Ουκρανία».

«Θέλουμε να ζήσουμε, θέλουμε ειρήνη», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, ζητώντας από τους Καναδούς βουλευτές να φανταστούν τις πόλεις τους υπό βομβαρδισμούς, τις πόλεις τους υπό πολιορκία...

«Η δημοκρατία σε όλο τον κόσμο είναι τυχερή που σας έχει ως πρωταθλητή της», δήλωσε πριν ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό. Είπε ότι ο Ζελένσκι είναι «έμπνευση για όλους».

Ο Καναδάς ανακοίνωσε σήμερα ότι επέβαλε νέες κυρώσεις σε 15 Ρώσους, ανεβάζοντας σε περισσότερα από 500 τον αριθμό των ατόμων ή οντοτήτων στη λίστα των κυρώσεων που η Οτάβα επέβαλε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Η κατάφωρη περιφρόνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανθρώπινη ζωή είναι απαράδεκτη», είπε επίσης ο Καναδός πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι οι νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές που σημειώθηκαν νωρίς το πρωί στο Κίεβο ανέρχονται στους πέντε.

Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς.

Όσον αφορά τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση των αμάχων από τις εμπόλεμες ζώνες, είπε ότι λειτούργησαν «εν μέρει» σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πιθανή συμμετοχή Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 Μαρτίου

Ουκρανία: Νέος γύρος συνομιλιών την Τετάρτη - Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο για 35 ώρες

gazzetta
gazzetta reader insider insider