Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες γύρω από το Κίεβο - Νέα έκρηξη στο Μπέλγκοροντ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες γύρω από το Κίεβο - Νέα έκρηξη στο Μπέλγκοροντ
Νέα έκρηξη ακούστηκε γύρω στη 1μμ σήμερα στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, όπου τοπικός αξιωματούχος δήλωσε ότι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων νωρίτερα σήμερα. Συνεχίζεται η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από Κίεβο και Τσερνίχιβ.

Τελευταία ενημέρωση 15.46

Νέα έκρηξη ακούστηκε γύρω στη 1μμ (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σήμερα στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, όπου τοπικός αξιωματούχος δήλωσε ότι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων νωρίτερα σήμερα, όπως δήλωσε αυτήκοος μάρτυρας στο Reuters.

Ο τοπικός κυβερνήτης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ δήλωσε ότι δύο ουκρανικά στρατιωτικά ελικόπτερα έπληξαν την αποθηκευτική μονάδα νωρίς σήμερα το πρωί, διατυπώνοντας έτσι την πρώτη κατηγορία για ουκρανικό αεροπορικό πλήγμα σε ρωσικό έδαφος από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο ανέφερε πως στα βόρεια και τα ανατολικά του Κιέβου μαίνονται «μεγάλες» μάχες.

«Ο κίνδυνος να χάσει κανείς τη ζωή του (στο Κίεβο) είναι αρκετά μεγάλος και γι’ αυτό τον λόγο η συμβουλή μου προς όποιον θέλει να επιστρέψει είναι: Σας παρακαλώ, καθυστερήστε το ακόμα», δήλωσε ο Κλίτσκο, σε μια προειδοποίηση προς τους κατοίκους που έχουν εγκαταλείψει την πρωτεύουσα.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Κιέβου δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις υπαναχωρούν σε κάποιες περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα, αλλά ενισχύουν τις θέσεις τους σε άλλες.

Διαβάστε ακόμα: Επανεκκίνησαν οι διαπραγματεύσεις Κιέβου - Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Αναφορικά με την επίθεση στην ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουολέμπα δήλωσε σήμερα, από την πλευρά του, ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει την υποτιθέμενη ανάμειξη της Ουκρανίας σε χτύπημα στο Μπέλγκοροντ, διότι δεν γνωρίζει όλες τις στρατιωτικές πληροφορίες.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίθεση κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Πολωνία, ο Κουλέμπα δήλωσε: «Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω τον ισχυρισμό ότι η Ουκρανία είχε ανάμειξη σε αυτό, πολύ απλά διότι δεν έχω στη διάθεσή μου όλες τις στρατιωτικές πληροφορίες».

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία περιμένει την επίσημη απάντηση της Ρωσίας στις προτάσεις του Κιέβου που παρουσιάστηκαν σε ειρηνευτικές συνομιλίες στην Τουρκία και ότι οι ξένες δυνάμεις δεν πιέζουν την Ουκρανία να συμβιβαστεί στις διαπραγματεύσεις.

Συνεχίζεται η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από Κίεβο και Τσερνίχιβ

Η Ρωσία συνεχίζει να αποσύρει μέρος των δυνάμεών της από την περιοχή του Κιέβου στη βόρεια Ουκρανία και οι δυνάμεις αυτές κατευθύνονται προς τη Λευκορωσία, δήλωσε σήμερα ο τοπικός κυβερνήτης, ενώ ο κυβερνήτης του Τσερνίχιβ δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται και από τη δική του περιφέρεια, αν και δεν έχουν φύγει όλες.

Διαβάστε ακόμα - Ρωσία: Δεν θα διακόψουμε από σήμερα την προμήθεια αερίου στην Ευρώπη

«Παρατηρούμε την κίνηση κοινών ρωσικών οχηματοπομπών με διαφορετικούς αριθμούς οχημάτων», έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ο κυβερνήτης της περιοχής του Κιέβου Ολεξάντρ Παβλιούκ.

Ο ίδιος δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις έφυγαν από το χωριό Χοστομέλ, αλλά παραμένουν στην κωμόπολη Μπούτσα. Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την πληροφορία.

Εξάλλου ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Τσερνίχιβ Βιατσεσλάβ Τσαούς δήλωσε σήμερα με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του πως, παρόλο που ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από την περιοχή, «αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα εξακολουθούν να είναι πιθανά, ουδείς το αποκλείει», ενώ πρόσθεσε πως ουκρανικές δυνάμεις εισέρχονται και καταλαμβάνουν οικισμούς τους οποίους κατείχαν προηγουμένως ρωσικά στρατεύματα.

Ο Τσαούς δήλωσε πως εξακολουθεί να είναι πολύ νωρίς για να μειώσουν την επιφυλακή τους οι ουκρανικές δυνάμεις στην περιφέρεια του Τσερνίχιβ, καθώς ρωσικά στρατεύματα «βρίσκονται ακόμη στη γη μας».

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει την Τρίτη πως θα περιορίσει την κλίμακα των επιχειρήσεών της στις περιφέρειες του Τσερνίχιβ και του Κιέβου.

Ο κύριος όγκος των ρωσικών δυνάμεων αποχώρησε από το Τσερνόμπιλ

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από το πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, τον οποίο κατέλαβαν κατά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, παίρνοντας μαζί τους ομήρους, ανακοίνωσαν αργά χθες το βράδυ οι ουκρανικές αρχές, ενώ ο Γεβχέν Κραμαρένκο, ο επικεφαλής της Energoatom, της υπηρεσίας που διαχειρίζεται τον σταθμό, επιβεβαίωσε σήμερα στην ουκρανική τηλεόραση ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από τους χώρους του παροπλισμένου πυρηνικού σταθμού, αλλά λίγες ρωσικές δυνάμεις παραμένουν εντός της ζώνης αποκλεισμού που περιβάλλει τις εγκαταστάσεις του Τσερνόμπιλ.

Η Energoatom ανακοίνωσε επίσης ότι επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που παρέμειναν στον πυρηνικό σταθμό και την γύρω περιοχή από τις πρώτες ώρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κατασκεύασαν οχυρωματικά έργα και έσκαψαν χαρακώματα εντός του Κόκκινου Δάσους, την πλέον μολυσμένη με ραδιενέργεια ζώνη γύρω από τον σταθμό του Τσερνόμπιλ, ενώ επί εβδομάδες όργωναν την ζώνη με τανκς και βαρέα οχήματα σηκώνοντας σύννεφα ραδιενεργού σκόνης.

Αποσύρονται οι ρωσικές δυνάμεις από τις περιφέρειες του Κιέβου και του Τσερνίχιβ;

Αφού εκτέθηκαν επί μεγάλο διάστημα σε υψηλές δόσεις ραδιενέργειας, οι ρώσοι στρατιώτες πανικοβλήθηκαν με τη εμφάνιση συμπτωμάτων προσβολής από την ραδιενέργεια, βρέθηκαν στα πρόθυρα στάσης και, σύμφωνα με την Energoatom, αυτός ήταν ο λόγος της ρωσικής αποχώρησης.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ επιβεβαίωσε επίσης ότι οι ρώσοι στρατιώτες που έσκαψαν τα χαρακώματα στην ζώνη αποκλεισμού εκτέθηκαν στην ραδιενέργεια.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι ρώσοι στρατιώτες που εκτέθηκαν στην ραδιενέργεια στην «νεκρή ζώνη» του πυρηνικού σταθμού έχουν σταλεί σε ειδικό ιατρικό κέντρο στην Λευκορωσία.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της Energoatom και της ουκρανικής κυβέρνησης και αναζητεί ανεξάρτητη αξιολόγηση των συμβάντων.

Kλειστή σε είσοδο και έξοδο η Μαριούπολη

Η πολιορκημένη Μαριούπολη παραμένει κλειστή για όποιον θέλει να εισέλθει και είναι "πολύ επικίνδυνη" για όποιον επιχειρήσει να φύγει, όπως είπε σήμερα ένας σύμβουλος του δημάρχου της πόλης αυτής της νότιας Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Αντριουστσένκο, οι ρωσικές δυνάμεις από χθες Πέμπτη παρεμποδίζουν ακόμη και την μικρότερη ποσότητα ανθρωπιστικών προμηθειών από το να φθάσει στους εγκλωβισμένους κατοίκους, καθιστώντας σαφές ότι δεν άνοιξε "ανθρωπιστικός διάδρομος", όπως είχε σχεδιαστεί.

Ουκρανία: Στα νότια και ανατολικά εστιάζουν οι Ρώσοι - Στις φλόγες ρωσική αποθήκη καυσίμων

Νεκρός Ιταλός που πολεμούσε στο πλευρό των αυτονομιστών

Ο Έντι Όνγκαρο, Ιταλός που πολεμούσε στο πλευρό των αποσχιστικών δυνάμεων στο Ντονμπάς, έχασε την ζωή του από έκρηξη χειροβομβίδας.

Ο Όνγκαρο, 46 ετών, καταγόταν από την περιοχή Πορτογκρουάρο της βορειοανατολικής Ιταλίας.

Πήγε στο Ντονμπάς το 2015, για να στηρίξει τις αποσχιστικές δυνάμεις και είχε ενταχθεί στην «Ταξιαρχία Πρίζρακ».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας La Repubblica, χρησιμοποιούσε το nom de guerre «Μοζάμπο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μαριούπολη: Δεν μπορεί να μπει ανθρωπιστική βοήθεια, ούτε να φύγουν οι κάτοικοι

Ουκρανία: Ο κύριος όγκος των ρωσικών δυνάμεων αποχώρησε από το Τσερνόμπιλ

Η Εuropol αναπτύσσει δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider