Με κατεύθυνση την ΝΑ Ευρώπη και την Μεσόγειο, η νέα ταυτότητα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Με κατεύθυνση την ΝΑ Ευρώπη και την Μεσόγειο, η νέα ταυτότητα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Το Μουσείο, όπως υποστηρίζει η κα Γρέγου θα πρέπει να γίνει γνωστό στην Ελλάδα και το εξωτερικό και να γεμίσει κόσμο για να επιτελέσει το ρόλο του ως εκπαιδευτικού φορέα.

Με τις ευλογίες της υπουργού Λίνας Μενδώνη και προίκα ένα αξιοσέβαστο οικονομικό ποσό για τον φετινό και τον ερχόμενο χρόνο προϋπολογισμό του πολύπαθου Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), υποστηρίζεται η πολιτιστική πολιτική της νέας διευθύντριάς του Κατερίνας Γρέγου.

Εννέα μήνες αφότου έγινε ο διορισμός της κας Κ. Γρέγου, ανακοίνωσε το πρόγραμμά της και τις ιδέες της για την πολιτιστική πολιτική του Μουσείου και τις πρώτες Εκθέσεις του για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2022. Εξάλλου από το 2021 έχει διορισθεί διοικητική και οικονομική διευθύντρια η κ. Αθηνά Ιωάννου.

Η κ. Γρέγου έχει απόλυτη εξουσία, δεν δεσμεύεται πλέον να λογοδοτεί σε κανένα σε αντίθεση με τον τρόπο που ελέγχονταν οι προγενέστεροι διευθυντές οι οποίοι λογοδοτούσαν και ελέγχονταν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ και το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου.

Το Μουσείο, όπως υποστηρίζει η κα Γρέγου θα πρέπει να γίνει γνωστό στην Ελλάδα και το εξωτερικό και να γεμίσει κόσμο για να επιτελέσει το ρόλο του ως εκπαιδευτικού φορέα για την ανάπτυξη της πολιτιστικής γνώσης και εξέλιξης του κοινού όντας παράλληλα ο θεματοφύλακας της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς στην οποία εντάσσεται και η σύγχρονη τέχνη.

Μιλώντας για τις συλλογές του Μουσείου, κρίνει ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν σε έργα από καλλιτέχνες της ανατολικής Μεσογείου, τον ευρωπαϊκό Νότο και την βόρεια Αφρική, λόγω της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας.

Ένα Μουσείο αναφοράς της Ν.Α. Ευρωπαϊκής Περιφέρειας και της Μεσογείου; Ίσως.

Μέχρι τώρα η συλλογή του Μουσείου είχε διαμορφωθεί με μία παγκόσμια αντίληψη και είχε επικεντρωθεί σε έργα εννοιολογικής τέχνης όπως και έργα πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου.

Επιπλέον το Μουσείο θα εμπλουτίζεται με έργα όχι από τους νέους καλλιτέχνες αλλά από πιο ώριμους σε ηλικία οι οποίοι θα αμοίβονται για το έργο τους και την δουλειά τους. Επίσης θα αμοίβονται και όσοι επαγγελματίες του χώρου της τέχνης παρέχουν τις υπηρεσίες του σ’ αυτό.

Το να κάνεις τέχνη είναι επάγγελμα και όχι χόμπι πιστεύει η κ. Γρέγου.

Για τις δωρεές έργων από συλλέκτες θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές με προσοχή.

Το εκθεσιακό πρόγραμμα που ανακοίνωσε έχει περιεχόμενο κυρίως πολιτικό:

-Statecraft. Διαμορφώνοντας το κράτος, είναι Έκθεση σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου. Πρόκειται για την μεγαλύτερη έκθεση του προγράμματος που περιλαμβάνει 36 ξένους και Έλληνες καλλιτέχνες που καταθέτουν τις απόψεις τους.

- Ειρήνη Βουρλούμη. Στον ίδιο χώρο. Ένας φωτογραφικός διάλογος με το ζωγράφο Ανδρέα Βουρλούμη με την επιμέλεια του Σταμάτη Σχιζάκη.

-Αντώνης Πίττας. Jaune, gelb, geel, yellow. Πράξεις Μοντερνισμού με τον Αντώνη Πίττα και τον Theo van Doesbourg. Παρέμβαση στη Συλλογή του ΕΜΣΤ. Την επιμέλεια υπογράφει η Δάφνη Βιτάλη.

-Jenifer Nelson. Απόβλητα (κληρονομιά). Μια δημόσια πραγμάτευση του απωθημένου. Πρότζεκτ εν εξελίξει.

-Δημήτης Τσουπλέκας. Αμαζόνιος. Ένα πολυδιάστατο έργο του γνωστού φωτογράφου που εστιάζει στο καλλιτεχνικό εργαστήριο του Νίκου Κεσσανλή και της Χρύσας Ρωμανού.

-Stephan Goldrajch. Arbre a’ Palab res (To Δέντρο της Πλατείας). Πρόκειται για ένα δέντρο που έχουν δημιουργήσει κάτοικοι από τις γύρω περιοχές του Μουσείου με κουρέλια από υφάσματα και νήματα. Lawrence Abu Hamdan. Ηχητικός ντεντέκτιβ. Ο καλλιτέχνης με διάφορα εικαστικά μέσα εξερευνά την πολιτική επίδραση της ακρόασης.

Τέλος το πρόγραμμα των εκθέσεων θα συμπληρωθεί με εκδόσεις καταλόγων και βιβλίων.

Όσο για την οικονομική κατάσταση, για το 2022 το Μουσείο έχει στη διάθεσή του το ποσό των 9.204.854 ευρώ ένα ποσό που έχει συγκεντρωθεί από επιχορηγήσεις και εισιτήρια προηγουμένων ετών ενώ η φετινή επιχορήγηση από το υπουργείο Πολιτισμού ανέρχεται στα 2 εκ. ευρώ. Ο ίδιος προϋπολογισμός θα παραμείνει και για το 2023.

Από την Άρτεμις Καρδουλάκη

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider