Η Gazprom διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου σε Πολωνία-Βουλγαρία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Gazprom διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου σε Πολωνία-Βουλγαρία
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom αναστέλλει από την Τετάρτη τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και στην Πολωνία, όπως ανακοίνωσαν απόψε τα αρμόδια υπουργεία των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας πως έχουν προετοιμαστεί για αυτό.

Η ρωσική Gazprom ενημέρωσε τη βουλγαρική κρατική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Bulgargaz για την διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας.

Το βουλγαρικό υπουργείο αναφέρει έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης.

Υπογραμμίζει ότι στην παρούσα φάση δεν απαιτούνται περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της με τις εισαγωγές από την Gazprom.

Η Gazprom διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία

Νωρίτερα σήμερα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός είχε ενημερώσει την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης.

Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου ανέφερε πως θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης. Μάλιστα, προανήγγειλε πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση για την αθέτηση των όρων της σύμβασης.

Από την πλευρά του το υπουργείο Κλίματος της Πολωνίας ανακοίνωσε πως ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής. Η υπουργός Κλίματος της Πολωνίας Anna Moskwa ανέφερε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να αντλείται φυσικό αέριο από τα αποθέματα και ότι το φυσικό αέριο για τους Πολωνούς πελάτες δεν θα κοπεί.

Οι ροές από άλλες κατευθύνσεις θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Ενεργειακής Ασφάλειας της Πολωνίας Piotr Naimski, προσθέτοντας ότι η σύμβαση Γιαμάλ επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο ούτως ή άλλως.

Νωρίτερα, το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Polsat News και ο ιστότοπος Onet.pl, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές, μετέδωσαν ότι η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Πολωνία, βάσει του συμβολαίου της Γιαμάλ διακόπηκε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Gazprom διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία από αύριο, Τετάρτη

Κρεμλίνο: Η Gazprom εφαρμόζει το σχέδιο ανταλλαγής ρουβλίων για φυσικό αέριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider