Gazprom: Νέα μείωση κατά 1/3 στην παροχή φυσικού αερίου μέσω Nord Stream - Στο +25% οι τιμές

Χρυσάνθη Στέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Gazprom: Νέα μείωση κατά 1/3 στην παροχή φυσικού αερίου μέσω Nord Stream - Στο +25% οι τιμές
«Η Gazprom σταματά τη λειτουργία άλλης μιας τουρμπίνας της Siemens στον σταθμό συμπίεσης Πορτόβαγια».

Κατά το ένα τρίτο μειώνει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη ο ρωσικός κολοσσός Gazprom, μέσω του αγωγού Nord Stream, επειδή «αναγκάστηκε να θέσει εκτός λειτουργίας εξοπλισμό της γερμανικής εταιρείας Siemens», σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, ωθώντας σε νέα εκρηκτική άνοδο τις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου.

«Η Gazprom σταματά τη λειτουργία άλλης μιας τουρμπίνας της Siemens στον σταθμό συμπίεσης Πορτόβαγια». Κατά συνέπεια, η καθημερινή παραγωγή θα μειωθεί την Πέμπτη από τα 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως στα 67 εκατομμύρια. Είχε προηγηθεί την Τρίτη μια πρώτη μείωση, από τα 167 εκατ. κυβικά μέτρα στα 100 εκατ. κυβικά μέτρα.

«Οι παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream δεν μπορούν να διασφαλισθούν παρά μέχρι το επίπεδο των 100 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως, έναντι των προβλεπόμενων 167 κυβικών μέτρων ημερησίως», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Gazprom που αναρτήθηκε χθες Τρίτη στο Telegram.

Γύρω στις 15.00 (ώρα Βερολίνου), η ροή μέσω του αγωγού Nord Stream παρέμενε αμετάβλητη, στις 44,9 εκατομμύρια κιλοβατώρες την ώρα, σε σύγκριση με μια ώρα νωρίτερα, με τις τιμές του φυσικού αερίου παραδόσεως Ιουλίου στην Ολλανδία να εκτοξεύονται κατά περίπου 25% στα 120,8 ευρώ/Mwh.

Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας, επί του παρόντος η κατάσταση βρίσκεται υπό παρακολούθηση και εξετάζονται οι πιθανές επιπτώσεις που θα είχε μια περαιτέρω μείωση στον ανεφοδιασμό.

«Η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι ακόμη εξασφαλισμένη», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Προκειμένου να κατοχυρωθεί η ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο, η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα διατηρήσει μακροπρόθεσμα τον έλεγχο της Gazprom Germania και θα προστατεύσει από την αφερεγγυότητα την εταιρία, η οποία παραπαίει λόγω των ρωσικών κυρώσεων, ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα η γερμανική κυβέρνηση.

Να θυμίσουμε πως το ζήτημα έχει προκύψει αφότου μια τουρμπίνα του αγωγού που είχε σταλεί στον Καναδά για συντήρηση, δεν έχει επιστραφεί ακόμα λόγω των κυρώσεων. Μάλιστα, η Gazprom κατηγορούσε την Siemens για την καθυστέρηση.

Νωρίτερα την Τετάρτη, είχε γίνει γνωστό ότι ο ρωσικός γίγαντας περιόρισε κατά 15% τις εξαγωγές φυσικού αερίου και προς τον ιταλικό όμιλο Eni. Μάλιστα, η Ιταλία είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο, διότι εισάγει το 95% του φυσικού αερίου που καταναλώνει, το 40% του οποίου προήλθε το 2021 από την Ρωσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Gazprom: Μείωσε την αποστολή αερίου προς την ιταλική Eni κατά 15% σήμερα και 40% χθες

gazzetta
gazzetta reader insider insider