Πόσοι άραγε θα μπορούσαν να τραφούν παγκοσμίως εάν κάθε νοικοκυριό ή κάθε επιχείρηση σε όλο τον κόσμο δεν «έριχνε» στα σκουπίδια κάθε χρόνο περίπου 1,3 δισ. τόνους τροφίμων, δηλαδή το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων;
Οι ποσότητες αυτές σύμφωνα με στοιχεία του WWF αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να καλύψουν τέσσερις φορές τις ανάγκες των 868 εκατ. ανθρώπων που υποσιτίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο όμως ακόμα αυτό δεν γίνεται. Μόνο στην ΕΕ κάθε χρόνο 100 εκατ. τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια και οι εκτιμήσεις είναι ότι εάν δεν γίνει κάτι για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση τότε την επόμενη τετραετία οι ποσότητες αυτές θα έχουν ξεπεράσει τα 120 εκατομμύρια τόνους.
Σήμερα η ετήσια σπατάλη τροφής ανέρχεται σχεδόν σε 179 κιλά ανά κάτοικο μάλιστα το 40% των τροφίμων που πετιούνται στις βιομηχανοποιημένες χώρες καταλήγουν στους κάδους των καταστημάτων λιανικής ή των νοικοκυριών.
Η σπάταλη αυτή έχει εκτός από τις κοινωνικές επιπτώσεις έχει ταυτόχρονα και οικονομικές αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις. Και αυτό διότι τόσο η παραγωγή των τροφίμων αυτών που τελικά καταλήγουν στα σκουπίδια όσο και η ίδια η διαδικασία της απόρριψης τους έχει κόστος και αντίκτυπο στο περιβάλλον. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος απαιτείται η κατανάλωση 5.000-10.000 λίτρων νερού. Ενώ μελέτη της οργάνωσης WRAP στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε ότι η σπατάλη τροφίμων έχει ως αποτέλεσμα οικονομικές απώλειες της τάξης των 595 ευρώ για κάθε νοικοκυριό ετησίως.
Αν και στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακριβείς μελέτες για την έκταση του φαινομένου, σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 100 κιλά φαγητό σπαταλά ο μέσος Έλληνας τον χρόνο και μάλιστα στα χρόνια της κρίσης , εκ των οποίων τα 30 κιλά θα μπορούσαν να μην φτάσουν στα σκουπίδια.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ το 42% των απωλειών τροφίμων αφορά τα νοικοκυριά, το 29% τις βιομηχανίες τροφίμων, το 5% το λιανικό και το χονδρικό εμπόριο ενώ 14% την εταιρείες catering και διανομής.
Σε παγκόσμιο επίπεδο η ευαισθητοποίηση των πολιτών για το ζήτημα αποτελεί του για την αλλαγή προτύπου ζωής των πολιτών, όπου η σπατάλη τροφίμων θα μειωθεί αισθητά φέρνοντας πολλαπλά οφέλη στην κοινωνία, το περιβάλλον και τα οικονομικά κάθε νοικοκυριού. Ήδη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών περιλαμβάνει στη νέα ατζέντα του, για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDGs) και την αντιμετώπιση των σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων μέχρι το 2030, 17 στόχους ανάμεσα σε αυτούς και την αντιμετώπιση της σπατάλης στα τρόφιμα.
Την ίδια στιγμή στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει από το περασμένο καλοκαίρι τη δημιουργία δικής της νέας πλατφόρμας αντιμετώπιση της σπατάλης των τροφίμων καθώς το κόστος των τροφίμων που σπαταλούνται κάθε χρόνο στην ΕΕ υπολογίζεται σε 143 δισεκατομμύρια ευρώ. Η πλατφόρμα της ΕΕ για την Απώλεια και τη Σπατάλη των Τροφίμων (FLW) θα έχει ως στόχο να στηρίξει όλους τους φορείς να καθορίσουν τα μέτρα που απαιτούνται για την πρόληψη αλλά και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την αξιολόγηση της προόδου σε βάθος χρόνου.
Θα είναι μια άτυπη ομάδα εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής και θα περιλαμβάνει τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών, τις συντονίστριες οργανώσεις της ΕΕ και των ομοσπονδιών που εμπλέκονται στην πρόληψη της σπατάλης τροφίμων, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους φορείς της ΕΕ (π.χ. Επιτροπή των Περιφερειών). Η πλατφόρμα θα συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο υπό την προεδρία εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής . Κύριος στόχος της θα είναι να βοηθήσει την Επιτροπή να εντοπίσει και να ιεραρχήσει τις δράσεις της δράσεων προκειμένου να αποφευχθούν η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων.