Είδος πολυτελείας η θέρμανση για τα νοικοκυριά – Σε δεινή θέση Ελλάδα και Ευρώπη

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Είδος πολυτελείας η θέρμανση για τα νοικοκυριά – Σε δεινή θέση Ελλάδα και Ευρώπη
Με τιμή εκκίνησης αισθητά υψηλότερη από την περυσινή αναμένεται να κάνει πρεμιέρα η φετινή περίοδος διάθεσης πετρελαίου, το οποίο συμπρωταγωνιστεί στα απαισιόδοξα σενάρια που θα οδηγήσουν στο δίλημμα «θέρμανση ή σίτιση» με το φυσικό αέριο.

Με τιμή εκκίνησης αισθητά υψηλότερη από την περυσινή αναμένεται να κάνει πρεμιέρα η φετινή περίοδος διάθεσης πετρελαίου, το οποίο συμπρωταγωνιστεί στα απαισιόδοξα σενάρια που θα οδηγήσουν στο δίλημμα «θέρμανση ή σίτιση» με το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, αν και είναι ακόμη νωρίς για προβλέψεις, η τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης, με βάση τα σημερινά δεδομένα αναμένεται να κυμανθεί στα 1,65 με 1,70 ευρώ το λίτρο, ενώ η περυσινή αντίστοιχη τιμή είχε διαμορφωθεί στα 1,13 ευρώ το λίτρο.

Με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις, η διεθνής τιμή του πετρελαίου αναμένεται να κυμανθεί γύρω από τα 100 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους ενώ σύμφωνα με τα προθεσμιακά συμβόλαια στο χρηματιστήριο ενέργειας της Ολλανδίας, οι τιμές του φυσικού αερίου θα διατηρηθούν πάνω από τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα έως τουλάχιστον και τον Φεβρουάριο του 2023 και σταθερά πάνω από τα 250 ευρώ έως το τέλος του επόμενου χρόνου.

Όπως είναι γνωστό, η τιμολόγηση του φυσικού αερίου στη χώρα μας γίνεται με βάση το μέσο όρο του προηγούμενου μήνα και όχι με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή ημέρας του TTF ενώ η εγχώρια τιμή του πετρελαίου εξαρτάται από τη διεθνή τιμή του πετρελαίου.

Η Ελλάδα και η Ευρώπη βιώνουν τους τελευταίους μήνες μια ανεξέλεγκτη αύξηση στις τιμές της ενέργειας, ενώ ο φόβος ελλείψεων στην αγορά ασκεί περαιτέρω ανοδικές πιέσεις. Η ευρωπαϊκή πολιτική και η πρόθεση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου αλλά και οι εξαγωγές πετρελαίου (και φυσικού αερίου) από την πλευρά της Ρωσίας προς τις ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν παράγοντες που ενισχύουν την κινδυνολογία ενώ η σφιχτή αγορά πυροδοτεί τους φόβους για black out και τείνουν να «στήσουν στον τοίχο» τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να πληρώσουν για ρεύμα και θέρμανση ενώ οι κυβερνήσεις θα κριθούν από στρατηγικές οι οποίες μπορεί να μην έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν. Όπως εκτιμά παράγοντας της ελληνικής αγοράς μιλώντας στο Insider.gr «αν πέρυσι είχαν κλείσει κάποια καλοριφέρ, φέτος θα σβήσουν ακόμη περισσότερα. Και δεν μιλάω μόνο για το πετρέλαιο θέρμανσης. Η τιμή του φυσικού αερίου είναι επίσης μη προσιτή για τα μέσα νοικοκυριά. Όμως, η ζήτηση αναμένεται να πληγεί όχι μόνο λόγω των υψηλών τιμών αλλά και λόγω του πληθωρισμού. Ο Έλληνας θα πρέπει να επιλέξει αν θα ανάψει τη θέρμανση ή αν θα αγοράσει τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ».

Η ακριβή ενέργεια και οι κοινωνικές αναταραχές

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη κοινωνική δοκιμασία ενόψει του χειμώνα, καθώς καλείται να διαχειριστεί την αυξανόμενη δυσαρέσκεια, που τροφοδοτείται από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και την πίεση για επίτευξη των κλιματικών στόχων, καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται.
Η αύξηση του κόστους ζωής σε όλη την Ευρώπη έχει ήδη οδηγήσει τους εργαζόμενους από τομείς όπως είναι οι δημόσιες μεταφορές, η υγεία και οι αερομεταφορές στη Γαλλία, την Ισπανία και το Βέλγιο σε απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας υψηλότερους μισθούς.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να μειώσει τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων κατά τα δύο τρίτα καθώς και τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι το τέλος του έτους.

Η συμπίεση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο οδήγησε τις χώρες να προσπαθούν να καλύψουν το ενεργειακό χάσμα μέσω ενός μείγματος μέτρων ενεργειακής απόδοσης, επαναφέροντας σε λειτουργία παλιές μονάδες άνθρακα και ενισχύοντας έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όποια διαδρομή κι αν επιλέξουν οι κυβερνήσεις, τον ερχόμενο χειμώνα θα έχουμε κοινωνικές αναταραχές, προειδοποίησε η Naomi Hossain, καθηγήτρια αναπτυξιακής πολιτικής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στην Ουάσιγκτον. Η ίδια μελετά τις εξεγέρσεις που οφείλονται στην ενέργεια, τα καύσιμα και τα τρόφιμα και λέει ότι, σύμφωνα με μια συντηρητική εκτίμηση, 10.000 τέτοιες διαδηλώσεις έχουν λάβει χώρα παγκοσμίως από τον περασμένο Νοέμβριο.

Πολλά περισσότερα αναμένονται σε ένα αβέβαιο μέλλον, είπε μιλώντας στο Thomson Reuters Foundation. Όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να διαμαρτύρονται μαζικά για την αδυναμία τους να πληρώσουν για τις βασικές τους ανάγκες - και πρέπει να επιλέξουν μεταξύ θέρμανσης ή φαγητού - μπορεί να ανατρέψει τις κυβερνήσεις, ανέφερε σχετικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Από ΔΕΗ και ΑΠΕ το μεγαλύτερο όφελος από την εφαρμογή του ελληνικού μοντέλου αγοράς ρεύματος

Ρεύμα: Νέο «ιστορικό υψηλό» τον Αύγουστο πριν από το... καινούριο ρεκόρ του Σεπτεμβρίου

Πλαφόν για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη ζητά και το Βέλγιο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider