Τελευταία ενημέρωση: 22:53
Τέσσερις νέες περιοχές της Ρωσίας ανακήρυξε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή, λίγο μετά την υπογραφή του διατάγματος για την επίσημη προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης Ουκρανίας.
«Υπάρχουν τέσσερις νέες περιοχές της Ρωσίας», είπε ο Πούτιν από το Κρεμλίνο, σύμφωνα με το CNBC, ενώ οι κάτοικοι των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που προσάρτησε η Ρωσία θα είναι «πολίτες μας για πάντα».
«Οι κάτοικοι του Λουχάνσκ, του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια γίνονται πολίτες μας για πάντα. Οι άνθρωποι ψήφισαν για το κοινό μας μέλλον» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ενώ παράλληλα κάλεσε την Ουκρανία «να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες» και να διαπραγματευθε.
«Καλούμε το καθεστώς του Κιέβου να σταματήσει αμέσως το πυρ, όλες τις εχθροπραξίες και να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ομιλία του ενώπιον μελών του πολιτικού προσωπικού του ρωσικού κράτους στο Κρεμλίνο.
Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στη διαρροή αερίου που εντοπίστηκε στον αγωγό Nord Stream, ο Ρώσος πρόεδρος επιτέθηκε ευθέως στις δυνάμεις των «Αγγλοσαξώνων για την ανατίναξη των αγωγών».
«Οι κυρώσεις δεν ήταν αρκετές για τους Αγγλοσάξονες: προχώρησαν σε σαμποτάζ» δήλωσε ο Πούτιν. «Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά είναι γεγονός ότι αυτοί οργάνωσαν τις εκρήξεις στον διεθνή αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης μεταξύ Ρωσίας - Δύσης
Τα σχόλια του Πούτιν έρχονται λίγο αφότου η Μόσχα ενσωμάτωσε επίσημα τέσσερα κατεχόμενα τμήματα της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Αυτές περιλαμβάνουν τις αυτοαποκαλούμενες, φιλορωσικές «δημοκρατίες» στο Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ στα ανατολικά και στη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια στα νότια.
Η προσάρτηση ακολουθεί μια σειρά δημοψηφισμάτων που η Δύση χαρακτήρισε ως απάτη. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ψηφοφορίες που θεωρήθηκαν παράνομες και νοθευμένες από την Ουκρανία και τους συμμάχους της, κατέληξαν με την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να ψηφίζουν υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.
Η Ουκρανία κατήγγειλε ότι τα δημοψηφίσματα διεξήχθησαν «κάτω από την κάννη του όπλου» και κάλεσε τους διεθνείς συμμάχους της να επιβάλλουν αμέσως αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία προκειμένου να την αποτρέψουν από την προσάρτηση περισσότερων εδαφών, όπως έκανε με την Κριμαία το 2014.
Το Κίεβο έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα σταματήσει να πολεμά μέχρι να ανακτήσει και την τελευταία ίντσα γης που έχασε από τη Ρωσία και πως δεν θα διαπραγματευτεί με το Κρεμλίνο μετά τις αμφιλεγόμενες ψηφοφορίες.
Η Μόσχα, από την πλευρά της, έχει προειδοποιήσει ότι έχει «δικαίωμα» να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί το έδαφός της και τους πολίτες της, εάν αισθάνεται ότι είναι υπό υπαρξιακή απειλή ή ακόμη και αν δέχεται επίθεση με συμβατικά όπλα.
Γεγονός που έχει «φουντώσει» τις ανησυχίες ότι θα μπορούσε να καταφύγει στη χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον της Ουκρανίας τώρα που έχουν προσαρτηθεί περισσότερες περιοχές και η Μόσχα μπορεί να ισχυριστεί πως είναι δικές της.
Βέτο Ρωσίας στο ΣΑ του ΟΗΕ για το ψήφισμα καταδίκης της προσάρτησης ουκρανικών εδαφών
Το ψήφισμα που προωθούσαν οι ΗΠΑ και η Αλβανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο καταδίκαζαν την προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας από τη Ρωσία, απορρίφθηκε αφού η Μόσχα έθεσε βέτο.
Η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Γκαμπόν απείχαν από την ψηφοφορία. Οι υπόλοιπες δέκα χώρες ψήφισαν υπέρ.