Τραμπ: Ο μεγάλος χαμένος των ενδιάμεσων εκλογών

Τέρρυ Μαυρίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τραμπ: Ο μεγάλος χαμένος των ενδιάμεσων εκλογών
Δεν είναι μόνο τα «βατερλό» των εκλεκτών του. Ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, που αποτελεί τη νέα «σημαία» των Ρεπουμπλικανών.

Το διαβόητο «κόκκινο κύμα» που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις πριν τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές δεν ήρθε. Οι Δημοκρατικοί σε γενικές γραμμές άντεξαν, αν και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ένα Κογκρέσο μοιρασμένο με μια μικρή ρεπουμπλικανική πλειοψηφία. Πιο συγκεκριμένα οι Δημοκρατικοί έχουν 46 Γερουσιαστές, οι Ρεπουμπλικάνοι 48, ενώ εκκρεμούν τα αποτελέσματα στις πολιτείες της Αριζόνα, της Νεβάδα και της Τζώρτζια. Η Αριζόνα δείχνει να πηγαίνει στους Δημοκρατικούς, η Νεβάδα στους Ρεπουμπλικάνους, ενώ η Τζώρτζια θα κριθεί σε δεύτερο γύρο στις 6 Δεκεμβρίου καθώς κανείς δεν κέρδισε την πλειοψηφία.

Σαφέστατα ένα έστω και οριακά ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους Κογκρέσο, θα κάνει τη ζωή του προέδρου Μπάιντεν πιο... δύσκολη. Όμως ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από αυτό που είχε προβλεφθεί πριν από τις κάλπες: Μια πανωλεθρία για τους Δημοκρατικούς και μια απόλυτη και καθολική επικράτηση των Ρεπουμπλικανών σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων. Το αποτέλεσμα, μοιραία, έστρεψε τα φώτα επάνω στον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ανεβάσει πολύ τον πήχη, επενδύοντας σε αυτές για την επιστροφή του.

Πάτησε φρένο

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Άιοβα, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδόν ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για τις προεδρικές εκλογές: «Πολύ, πολύ, πολύ πιθανόν. Πολύ, πολύ, πολύ, πολύ πιθανόν. Ετοιμαστείτε. Αυτό σας λέω μόνο, πολύ σύντομα», ήταν τα λόγια του. Όμως οι εξελίξεις στις κάλπες έφεραν την πλήρη ανατροπή. Ενώ αναμενόταν η επίσημη (πλέον) εξαγγελία, από το Mar a Lago, το «στρατηγείο» του Τραμπ στη Φλόριντα, δεν ήρθε ποτέ. Αντίθετα ο «Ντον» έγινε ο αποδέκτης της χλεύης των «εχθρών» του και της οργής των Ρεπουμπλικανών που του χρεώνουν τις τελικά φτωχές επιδόσεις στις κάλπες.

Το μέλλον

Η πολιτεία της Φλόριντα πότισε «φαρμάκι» τον Τραμπ, παρότι επανεξέλεξε για κυβερνήτη Ρεπουμπλικάνο, τον Ρον ΝτεΣάντις. Ο Τραμπ ποτέ δεν είδε με καλό μάτι τον ΝτεΣάντις, καθώς (και μάλλον δικαίως) τον θεωρεί ως έναν υπολογίσιμο αντίπαλο στη διεκδίκηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Κατά την διάρκεια των ομιλιών του, ο πρώην πρόεδρος σνόμπαρε επιδεικτικά τον κυβερνήτη- κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο- καθώς ο ΝτεΣάντις σε αρκετές περιπτώσεις είχε διαχωρίσει τη θέση του από τις θέσεις του Τραμπ.

Το βράδυ των εκλογών ο ΝτεΣάντις επικράτησε του Δημοκρατικού αντιπάλου με διαφορά 19%, μια επίδοση που ξεπερνά κατά πολύ τη διαφορά του 5% της επικράτησης των Ρεπουμπλικανών στην πολιτεία του νότου, υπό την ηγεσία του Τραμπ, στις προεδρικές εκλογές του 2020. Το αξιοσημείωτο δε, είναι ότι ο ΝτεΣάντις αν και υποψήφιος σε μια παραδοσιακά «κόκκινη» πολιτεία, κατάφερε να αλώσει κομητείες με έντονο το στοιχείο των Λατίνων, που παραδοσιακά ψήφιζαν Δημοκρατικούς, όπως για παράδειγμα το Maimi Dade.

Άμεσα, ο ΝτεΣάντις άρχισε να φαντάζει ως ο «εκλεκτός» του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, ρίχνοντας βαριά τη σκιά του στο Mar a Lago. Μάλιστα, για να γίνει πιο... «πικρό το χάπι» για τον Τραμπ, την επόμενη ημέρα η εφημερίδα New York Post βγήκε με πρωτοσέλιδο «DeFuture», σκιαγραφώντας τον Ρεπουμπλικάνο πολιτικό ως το μέλλον του κόμματος. Πλέον είναι πασιφανές ότι ο Τραμπ δεν αποτελεί μονόδρομο και η όποια καθέδρα του εντός του κόμματος θα αμφισβητηθεί εντονότατα.

Αλλεπάλληλες... καταστροφές

Σύμφωνα με τον Τζιμ Ακόστα, σύμβουλο του Τραμπ, με την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων o πρώην πρόεδρος «χλόμιασε και άρχισε να ουρλιάζει κατά των πάντων». Ακόμα και ο ίδιος ο Ακόστα κατηγόρησε τις επιλογές υποψηφίων που ο Τραμπ υποστήριξε, χαρακτηρίζοντας τις «κακές». Αργότερα, από το στρατόπεδο του «Ντον» διαψεύστηκε η συγκεκριμένη αντίδραση, αλλά μικρή σημασία έχει.

Επί του πρακτέου: Οι επιλογές Τραμπ δεν τράβηξαν, με θεαματικότερη «καταστροφή» την πολιτεία της Πενσιλβανία. Η θέση του Γερουσιαστή της πολιτείας βρισκόταν στα χέρια του Πατ Τούμεϊ, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι δεν θα διεκδικούσε μια τρίτη θητεία. Το χρίσμα διεκδίκησε ο Ντέιβιντ ΜακΚόρμικ- πρώην υφυπ. Οικονομικών επί Τζορτζ Μπους του νεότερου- αλλά το έχασε από τον «εκλεκτό» του Τραμπ, τον Τουρκοαμερικανό Δρ. Μεχμέτ Οζ, ο οποίος αποτελεί (μεταξύ άλλων) και τηλεοπτική περσόνα. Σημειωτέον, ότι η πολιτεία της Πενσιλβανία αποτελούσε «μητέρα των των μαχών» για τη Γερουσία, με την κατάκτηση της ύψιστης σημασίας για τα δύο κόμματα. Τελικά, η θέση πήγε στον Δημοκρατικό Τζον Φέτερμαν, με το αποτέλεσμα να αποτελεί «ράπισμα» για τον Τραμπ. Στην Πενσιλβανία ο Τραμπ έκανε «δύο στα δύο», καθώς ο εκλεκτός του για κυβερνήτης, ο υποστηρικτής της θεωρίας συνωμοσίας περί κλεμμένων εκλογών, Νταγκ Μαστριάνο, έχασε από τον Δημοκρατικό Τζος Σαπίρο.

Νοτιόδυτικοτερα, στην πολιτεία της Αριζόνα το Ρεπουμπλικανικό κόμμα υποστήριξε την υποψηφιότητα του κυβερνήτη Νταγκ Ντούσεϊ για τη Γερουσία. Όχι όμως και ο Τραμπ... Το «πρόβλημα» του Ντούσεϊ ήταν ότι δεν υποστηρίξει την άποψη του Τραμπ, για νοθεία στις εκλογές του 2020 στην πολιτεία του. Τελικά, με τον «Ντον» κόντρα,ο Ντούσεϊ δεν διεκδίκησε το χρίσμα. Αντίθετα, το κέρδισε ένας άλλος «εκλεκτός του Τραμπ, ο επιχειρηματίας Μπλέικ Μάστερς, ένθερμος υποστηρικτής της θεωρίας του Τραμπ περί «εκλογικής κλοπής». Αν και ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα της πολιτείας, η Αριζόνα δείχνει σχεδόν σίγουρη ότι θα στείλει τον Δημοκρατικό Μαρκ Κέλι στη Γερουσία.

Στο Νιού Χάμσαϊρ ο Τραμπ υποστήριξε τον Ντόναλντ Μπόλντουκ για τη Γερουσία, καθώς συντασσόταν με τη θεωρία των «κλεμμένων εκλογών του 2020». Όμως κατά την προεκλογική περίοδο, ο Μπόλντουκ άρχισε να αμφιταλαντεύεται ως προς αυτή τη θέση, προκαλώντας την οργή του Τραμπ που προέβη σε προσωπικές επιθέσεις. Ο Μπόλντουκ έχασε από τη Δημοκρατική Μάγκι Χασάν. Η αντίδραση του Τραμπ ήταν ένα μήνυμα που ανέφερε: «Αν είχε μείνει δυνατός και αληθινός, θα κέρδιζε εύκολα. Του έγινε μάθημα».

Στο εκλογικό «θρίλερ για τη Γερουσία, που εκτυλίσσεται στην πολιτεία της Τζώρτζια, η συμμετοχή του Τραμπ είναι άμεση: Παρά τις έντονες αμφιβολίες του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τον Χέρσελ Γουόκερ (πρώην παίκτη του αμερικανικού ποδοσφαίρου), τελικά αυτός έλαβε το χρίσμα, με τις «ευλογίες» του Τραμπ. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από την άρνηση του πρώην προέδρου να υποστηρίξει για τη Γερουσία τον Κυβερνήτη της πολιτείας, Μπράιαν Κεμπ, καθώς είχε επικυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020, που έδωσαν τη νίκη στους Δημοκρατικούς. Ο Κεμπ επανεκλέχθηκε κυβερνήτης, αλλά ο Γουόκερ ήρθε δεύτερος με ποσοστό 48,5%, πίσω από τον Δημοκρατικό Ράφαελ Γουόρνοκ που συγκέντρωσε 49,4%. Καθώς κανείς δεν ξεπέρασε το 50%, η θέση του Γερουσιαστή θα κριθεί στις επαναληπτικές εκλογές της 6η Δεκεμβρίου.

Και στο Μίσιγκαν, ο υποστηρικτής της θεωρίας των κλεμμένων προεδρικών εκλογών, Τίντορ Ντίξον, που έλαβε την πλήρη υποστήριξη του Τραμπ για τη θέση του κυβερνήτη της πολιτείας, έχασε... πανηγυρικά από τη Δημοκρατική Γκρέτσεν Γουίτμερ.

Με το τοπίο ακόμα να μην έχει ξεκαθαρίσει εντελώς- ιδιαίτερα στο θέμα της Γερουσίας- ένα πράγμα είναι βέβαιο: Ο μεγάλος χαμένος των ενδιάμεσων εκλογών είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Και βέβαια, δεν είναι μόνο η ήττα των «εκλεκτών» του, αλλά το γεγονός ότι πλέον έχει απέναντι του έναν εσωκομματικό αντίπαλο, τον Ρον ΝτεΣάντις, που για πρώτη φορά από το 2016 αποτελεί πραγματική απειλή για τον Τραμπ εντός των Ρεπουμπλικανών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Μια «ανάσα» από τον έλεγχο της Γερουσίας οι Ρεπουμπλικανοί - «Εξασθενημένος» ο Τραμπ

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί αντιστέκονται στο «ρεπουμπλικανικό κόκκινο κύμα» - Θρίλερ για γερά νεύρα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider