Αρνητικές επιπτώσεις στον κόσμο και παράλυση της δραστηριότητας «βλέπει» ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ρέι Ντάλιο να προκαλούνται από την κοινή αντίληψη ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ βρίσκονται «επικίνδυνα κοντά σε έναν στρατιωτικό πόλεμο», όπως έγραψε σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο LinkedIn την Τετάρτη.
«Η πιθανότητα πολέμου οδηγεί την κινεζική ηγεσία να δώσει προτεραιότητα στην αυτάρκεια έναντι της αποδοτικότητας κόστους, κάτι που συμβαίνει επίσης στις ΗΠΑ, και που δεν είναι καλό για την πραγματική ανάπτυξη», έγραψε ο ιδρυτής της Bridgewater Associates, αναφέροντας ότι οι δύο χώρες βρίσκονται ήδη σε «πόλεμο» για το εμπόριο, την τεχνολογία, τη γεωπολιτική επιρροή και την οικονομία.
Τα σχόλια έρχονται μετά τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ τη Δευτέρα, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20 στο Μπαλί. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τη συνεργασία σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και η επισιτιστική ασφάλεια, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες σε πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν.
Ο Ντάλιο αναφέρθηκε σε «κάποια πιθανότητα» πως μια νέα Βουλή που θα ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους θα εγκρίνει νομοσχέδιο που υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, το οποίο «πολύ πιθανό» θα οδηγήσει σε κάποιου είδους στρατιωτική σύγκρουση με την Κίνα.
«Το γεγονός ότι αυτή είναι μια πιθανότητα, είτε υλοποιηθεί είτε όχι, οδηγεί σε καταστροφικές συνέπειες», έγραψε.
«Οι εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ και στην Ταϊβάν, ο επανεξοπλισμός της Ιαπωνίας και η πιθανότητα χειρότερων παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών εκείνη την εποχή καθιστούν το 2024-25 μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο».
Η τριβή Κίνας-ΗΠΑ είναι μεταξύ των οκτώ μεγάλων προκλήσεων που δημιουργούν μια «επικίνδυνη καταιγίδα» για την κινεζική ηγεσία, σύμφωνα με τον Ντάλιο.
Η ηγετική ομάδα πιθανότατα θα έχει περισσότερες ενιαίες απόψεις υπό τον Σι, θα δείξει περισσότερη δύναμη και θα υποστηρίξει περισσότερο την κρατικά ελεγχόμενη οικονομία και όχι τις ελεύθερες αγορές, προσέθεσε.
Σε μια άλλη μεγάλη πρόκληση, τα προβλήματα με το real estate και το χρέος της Κίνας έχουν περάσει από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και «στον σκελετό της οικονομίας», είπε ο Ντάλιο, συμπληρώνοντας ότι θα χρειαστούν δύο έως τρία χρόνια για να ξεκαθαρίσει, εάν αντιμετωπιστεί σωστά.
Η πανδημία δεν είναι επίσης ένα εύκολο πρόβλημα για να λυθεί δεδομένου των ηλικιωμένων με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού καθώς και των ανεπαρκών ιατρικών πόρων της Κίνας, ενώ η προσπάθεια της κυβέρνησης για κοινή ευημερία έχει άμεσες και έμμεσες δυσμενείς επιπτώσεις στις αγορές, πρόσθεσε ο επενδυτής.